Adam Lacek
26. dubna 2018 • 21:43

Překvapení, možná zázrak, hlásí Češi po skalpu Kanady. Už myslí na zlato

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obrovské překvapení přichystala česká hokejová osmnáctka sobě i fanouškům. Ve čtvrtečním čtvrtfinále mistrovství světa do 18 let porazila Kanadu 2:1 a posunula se do bojů o medaile. Kdo by to byl čekal, zvlášť po ne zrovna podařené skupině, ve které porazili pouze Francii. Ve čtvrtfinále ale zastavili Kanadu, která do té doby ještě neprohrála. „Bylo to překvapení, možná zázrak. Úžasný zápas,“ sypal ze sebe šťastný obránce Zack Malík, syn bývalého beka Marka. V semifinále se Češi střetnou s USA.



V základní skupině padli se Slováky, Finy i Rusy. S Francií dokonce ještě ve druhé třetině prohrávali, pád do ostudného boje o záchranu však odvrátili a vyhráli vysoko 9:2. Ve čtvrtfinále narazili na Kanadu. To měla být konečná. Dál by je měl poslat prý jen zázrak.

A ten přišel. Češi vyhráli 2:1.

„Šli jsme do zápasu jako outsideři, ale všem jsme ukázali, že jsme na ledě i mimo něj jako rodina,“ hlásil po utkání Zack Malík pro IIHF.com. „Je něco zvláštního porazit Kanadu v tak důležitém utkání. Myslím, že jsme hráli skvěle. Všichni jsme tomu dali maximum, dali dva góly a vyhráli,“ doplnil útočník Petr Čajka.

Právě Čajka byl jedním z hlavních hrdinů zápasu. Nejdříve přihrál na první gól Matěji Blümelovi, v 51. minutě pak vstřelil vítězný gól. „Dostal jsem přihrávku od Matěje Pekaře, zavřel oči, vystřelil a skóroval,“ řekl.

Hlavním pilířem senzačního postupu byl ovšem brankář Lukáš Dostál, který pochytal 33 střel Kanaďanů. Inkasoval jen jednou, šest minut před koncem z hole Tylana Dellandrey. „Odchytal skvělý zápas. Postavil se na hlavu a držel je,“ pochválil českého gólmana jediný kanadský střelec.

Uznání se Čechům dostalo i od kanadského trenéra Dona Haye. „Hráli solidně, my to jen honili,“ prohodil před novináři smutně. „Nemůžete odehrát špatný zápas, to vás vyhodí z bojů o medaile. Měli jsme skvělou skupinu, ale ve čtvrtfinále jsme nehráli to nejlepší a to nás stálo postup,“ dodal.

Čechy nyní čeká sobotní semifinále proti USA, desetinásobným šampionům a obhájcům. „Myslím, že hrají podobně jako Kanada. Porazili jsme je před dvěma měsíci v USA. Bude to dobrý zápas pro diváky i pro nás,“ přemítá nad dalším sokem Čajka.

A jaký je nyní cíl českých mladíků? „Myslím, že zlatá medaile. Uděláme maximum a uvidíme, co z toho bude,“ uvedl Čajka k ambicím týmu.

Poslední medaili vybojovala česká osmnáctka na světovém šampionátu v roce 2014, kdy parta kolem Davida Pastrňáka či Jakuba Vrány brala stříbro. Zlato ještě v 19 uplynulých turnajích nevybojovala. Povede se to letos svěřencům Davida Bruka?

Góly

Domácí: 53:19. Dellandrea

Hosté: 11:30. Blümel, 50:03. Čajka

Sestavy

Domácí: Rodrigue (Ellis) – Byram, Smith (C), Bahl, Merkley, Tychonick, McIsaac (A), Robertson – Lafreniere, Dellandrea (A), Lavoie – Veleno, McShane, Noel – Hillis, Foudy, Dudas – Fonstad, McBain, Wouters.

Hosté: Dostál (Dvořák) – Zábranský (C), Haš, Malík, Klejna, Doktor, Adámek – Lauko (A), Jeník, Kvasnica (A) – Pekař, Blümel, Čajka – Gajarský, Plášek ml., Střondala – Sklenář, Pytlík, Kropáček – Teplý.

Rozhodčí

Mollard (SUI), Vikman (FIN) – Nikulainen (FIN), Shishlo (RUS)

Stadion

Návštěva

6530 diváků

Čeští mladíci se radují z úvodní branky utkání, kterou vstřelil Matěj Blümel
Čeští mladíci se radují z úvodní branky utkání, kterou vstřelil Matěj Blümel

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud