Zdeněk Janda
24. května 2014 • 14:30

Zlaté loučení pro Jágra? Lidé by si ho měli víc vážit, hlásí Růžička

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z MINSKU | Dva zápasy. A už mě nikdy neuvidíte! Ani o mně neuslyšíte! Jaromír Jágr se po zvládnutém čtvrtfinále na svém facebookovém profilu v emotivním duchu vyjádřil i ke kritice, která na jeho adresu během šampionátu zazněla. A naznačil, že jsou to jeho skutečně poslední zápasy za reprezentaci. „Už jen kvůli němu musíme udělat maximum, aby to dopadlo dobře!“ přeje si kouč Vladimír Růžička.



MATCH OVERVIEW LEGACY
24. 5. • 17:45
Česká republika
Česká republika
0:3
ONLINE
24. května
17:45
Finsko
Finsko
Góly

Domácí:

Hosté: 08:57. Lehterä, 31:02. Immonen, 59:48. Lehterä

Sestavy

Domácí: Salák (Jakub Kovář) – Němec, Vitásek, Kindl, Jordán, Zámorský, Kolář, Ševc – Červenka, Novotný, Jágr – Sobotka, Klepiš, Hertl – Hudler, Zaťovič, Sekáč – Vondrka, Jan Kovář, Rolinek (C) – Růžička. Trenér: Vladimír Růžička.

Hosté: Rinne (Koskinen) – Mäntylä, Hietanen, Ohtamaa, Karalahti, Kivistö, Lajunen, Marttinen – Lehterä, Kontiola, Pakarinen – Jokinen (C), Haula, Komarov – Jormakka, Immonen, Palola – Solomaki, T. Sallinen, J. Sallinen – Huhtala. Trenér: Erkka Westerlund.

Rozhodčí

Brueggemann (GER), Bulanov (RUS) – Dahmen (SWE), Semjonov (EST)

Stadion

Minsk Arena, Bělorusko

Návštěva

14 378 diváků

Kolikrát už říkal, že v národním týmu skončí. A kolikrát to vzal zpátky, opět šel do akce, aby se bil za svou zemi. A potěšil fanoušky.

Jenže co když je to tentokrát skutečně naposledy? Co když nejlepší hokejista československé historie opravdu má před sebou poslední dva zápasy za národní tým? „Pochopitelně bych si přál, aby ještě hrál dál, ale možné je všechno. O to víc by si lidé měli vážit, že ho ještě uvidí v tom nejkrásnějším dresu,“ řekl k tomu trenér Růžička.

Jágr je sice nejproduktivnějším českým hráčem (8 bodů - 4+4 v 8 zápasech), ale sám přiznává, že zatím ještě nenašel pohodu. Rovněž někteří hokejoví experti namítli, že jeho přínos už není takový, jaký by měl být. Hlavně při defenzivní činnosti. I na tohle hokejový fenomén ve svém vyjádření pro svou „Hokejovou rodinu“ na Facebooku upozornil.

„Tolik negace a kritických zpráv od našich hokejových fanoušků, expertů a analytiků jsem už dlouho neslyšel. Dokonce mi přijde, že je jich letos víc než klíšťat v lese, a to jich letos má být ještě víc, než kdy jindy,“ napsal. Situaci se, jak bývá jeho zvykem, snažil odlehčit s poukazem na to, že ho těší, že kritika přišla až po více než třiceti letech.

„Mrzí mě, že od lidí tohle přišlo. Místo toho, aby si vážili, jaký je srdcař, který za každých okolností pomůže mužstvu, a i v tak náročné sezoně po olympiádě jede reprezentovat, tak řeší, že v nějakém jednom zápase někoho nedobruslil,“ reagoval včera pro Sport kouč Růžička, který na svého parťáka ze zlatého Nagana nedá dopustit.

„On nás táhne, připravuje rozhodující góly, ale vždycky se něco najde... A to je mi trochu líto,“ dodává trenér, který ho vedl i při obou předešlých zlatých šampionátech (2005 i 2010). A teď by svému kamarádovi přál, aby to dopadlo podobně. „Bylo by to nádherné. Není nikdo, kdo toho pro náš hokej udělal víc, snad jenom Dominik Hašek se v tom může rovnat. A bylo by už jenom kvůli Jardovi skvělé, kdyby to všechno dopadlo, jak si přejeme,“ myslí si někdejší Jágrův centr.

Jágr se k tomu teď nechce vyjadřovat. „Co jsem cítil, to jsem napsal na Facebook. Jinak se maximálně soustředím na zápasy, nechci se rozptylovat. Všichni víme, jaký tady máme ten největší cíl. Na víc nemyslím,“ řekl včera krátce Sportu 42letý útočník.

I když na první pohled působí jako drsňák, kterého nic nerozhodí, tak i na něj mohla kritická slova dolehnout. A správně nažhavit. „Není to žádný tvrďák, jak by se mohlo zdát navenek. Je to hodně citlivá duše,“ řekl o něm Pavel Kolář, věhlasný fyzioterapeut a Jágrův dlouholetý kamarád. „Každopádně na něm obdivuju, jak je schopný si udržet motivaci do každého zápasu, jak jde do všeho s plným nasazením. Je to prostě fenomén,“ dodal expert, jenž se již spoustu let stará o jeho zdraví.

Ve čtvrtfinále s Amerikou ukázal svou top sílu. Když jde do tuhého, pokaždé vymyslí něco, co tým strhne. „A kdo viděl poslední minutu, mohl sledovat, jak Jarda bránil, čistil to kolem branky. Dělal černou práci, kterou jsme měli dělat já nebo Jirka Novotný. Takže klobouk dolů před ním,“ pochválil ho i kapitán Tomáš Rolinek.

„Hrál celkově výborně. To je přesně on, že nejvíc pomůže, když jde do tuhého,“ přidal se i kouč Růžička. Rovněž při dnešním semifinále by měl být lídr s číslem 68 tím klíčovým faktorem.

„Celkově si myslím, že ta kritika je neoprávněná. Neříkám to z toho důvodu, že s ním hraju v týmu, ale vidím, jak se snaží. Občas je pravda, že někde zapomene svého hráče, ale jak už jsem říkal dřív - to se velkým hokejistům občas stává, že hůř brání. Ale jinak je neuvěřitelné, co tomu hokeji pořád dává a jak maká,“ tvrdí Rolinek, týmový srdcař, jenž pochopitelně chce lidem v Česku přivézt medaili, zakousl by se pro to klidně i do puku.

„Ale není to jenom kvůli Jardovi, že je to možná jeho poslední turnaj. Ale chceme to urvat kvůli nám všem a hlavně pro lidi,“ dodává kapitán.

Co by však mohlo být dojemnější, než kdyby to byl právě Jágr, kdo stejně jako před čtyřmi lety hodí do rozjařeného davu na Staromětském náměstí červené srdce?

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud