14. února 2013 • 00:05

ROZHOVOR: Hlinka se nebál. Nebyl poseroutka, tvrdí Růžička

Autor: pla, har, Sport Magazín
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Právě jeho nominace na naganskou olympiádu vyvolala největší údiv. Co může tenhle 35letý dědek týmu dát? Vladimír Růžička se ale Čechům v roce 1998 sakra vyplatil. A trenérovi Ivanu Hlinkovi zase jednou vyšel risk. I o tomhle Hlinkově hráčství Růžička vypráví v rozhovoru, který vyjde v pátečním Sport Magazínu.



Byli si blízcí. Oba hokejoví poděsové, oba se zkušenostmi z NHL, oba původem z Litvínova. Přesto to tenkrát všechny překvapilo. Hlinka vsadil pro Nagano na veterána Růžičku, udělal z něj Jágrova mentora a dokonce kapitána týmu pro olympiádu.

„Ivan mi tehdy před sezonou řekl: Necháme to volně a pak se rozhodneme. Já mu odpověděl to samý: Uvidíme, jak to půjde v sezoně. On dodal: Jediný, co bych chtěl, je, abys jel na nějakou akci před olympiádou. Nebyli jsme napevno předem domluvení, že pojedu. Nikdy nic nikomu nesliboval a všechno říkal každému na rovinu,“ vypráví Růžička pro speciální Sport Magazín věnovaný patnáct let starému triumfu. „Tohle spoustě trenérů u nás chybí. Neumějí říct věci z očí do očí.“

Když má Růžička prozradit, čeho si na Hlinkovi vážil, vyhrkne hned: „Že se nebál. Kdyby byl u národního mužstva jakýkoli jiný trenér, asi bych do Nagana vůbec nejel. A nejel by ani Petr Svoboda. Přesně tohle dělá trenéra! Že něčemu věří, chce to zkusit, a buď to vyjde, nebo ne. Nejhorší jsou trenéři poseroutkové. Sledují, kde někdo něco napíše. Tamhle zase něco slyší a dělají hokej, jak já říkám, podle lidí z tribuny. To nejde!“

Hlinkův odhad byl přesný, Růžička se Svobodou v Naganu mocně přispěli k olympijskému titulu. Stali se součástí české sportovní legendy, symbolu největšího triumfu. Růžička si vybavuje, kolik báječných chvil pak s Hlinkou zažil i dlouho po roce 1998.

„Byl superparťák, měl superhlášky. Hrozně rád jsem s ním jezdil na golf. Přijeli jsme ráno do Varů ve čtvrt na devět, hráli jsme celé hřiště. Dali jsme si jídlo a Ivan povídá: Pojď, jdem si ještě zahrát. Přijel jsem v deset večer domů. Manželka říkala: Co jste to dělali na tom golfu? Ivan byl prostě hrozně hravej. Akorát jsem se bál, abych večer cestou zpátky neusnul v autě.“

Žádnou další golfovou partičku si s Hlinkou už bohužel nezahraje, legendární trenér tragicky zahynul v roce 2004 při autonehodě. Na jeho největší úspěch se ale nikdy nezapomene. Pokud si chcete osvěžit krásné momenty z roku 1998, jejich připomenutí najdete v pátečním Sport Magazínu.

Titulní strana pátečního Sport magazínuFoto spo

Co najdete v pátečním Sport Magazínu:

PLAKÁT: Česko – vítězný tým. Na druhé straně unikátní grafika zlatého naganského gólu.
MŮJ TÝM: Šampioni očima Dominika Haška. Co o každém ze zlatých Čechů řekl Dominátor?
ROZHOVOR: Vladimír Růžička – My Češi máme svoji hrdost. Vyprávění o Hlinkovi i vlastenectví
UNIKLO Z FACEBOOKU: Wayne Gretzky. Jak by mohl vypadat tehdejší profil nejlepšího hráče všech dob?
MOJE NAGANO: Robert Záruba. Co byl jeho největší naganský výkon? Kdy mu bylo na OH nejhůř?
JAK JSME ŽILI ZA NAGANA: Přibližte si dobu, kdy se TO stalo. S tehdejšími událostmi, módou, ale i reflexovským Zeleným Raoulem.
ROZHOVOR: Česko, to je moje Čokozemě. Povídání s Nozomi Kiribuchiovou, jejíž japonská rodina se přestěhovala do Česka jen kvůli Hlinkovi a spol.

Na Ivana Hlinku budou fanoušci českého hokeje vzpomínat navždy.
Na Ivana Hlinku budou fanoušci českého hokeje vzpomínat navždy.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Tabulky Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině A se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud