16. března 2009 • 22:38

Růžička: Věděl jsem, že nemůžeme prohrát

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slávistický trenér Vladimír Růžička po pěti letech opět dovedl svůj tým z nepříznivého stavu 1:3 na zápasy k postupu. V obou případech se mu to podařilo proti Aloisi Hadamczikovi



Bývalý reprezentační kouč na Slavii ztroskotal v roce 2004 v semifinále se Spartou a tentokrát byl na lavičce Vítkovic.

Růžička si velice cenil výkonu svých svěřenců, kteří třemi výhrami za sebou po nevydařeném vstupu do čtvrtfinálové série zlomili odpor ostravských hokejistů. Vítěz základní části tak proti osmému týmu nakonec splnil roli favorita.

"Co kluci udělali za stavu 1:3, to se nedá ani popsat. Je to pro mě, jako když jsme vyhráli ligu. V takovém stylu sérii obrátit. Třikrát za sebou porazit Vítkovice, to není žádná sranda. Jsem na hráče hrozně pyšný. Hráli srdcem, dali do toho všechno. Kdyby to skončilo jakkoliv, tak bych jim poděkoval. Lezli na ledě po čtyřech," řekl Růžička po utkání novinářům.



"Je dobře, že máme v mužstvu zkušené hráče i mladé, kteří se od starších učí. Mladí lezou po čtyřech, starší to usměrňují a dávají tomu klid, táhnou mužstvo celou sezonu."

Svěřencům dával za příklad i obrat Edmontonu proti Winnipegu z 0:3 na zápasy z doby, kdy aktivně působil v NHL.

"Mě tam bohužel tenkrát trenér do play off nepostavil. Říkal jsem klukům, že tenkrát jsem měl sbalené kufry a Edmonton to otočil a vyhrál Stanley Cup," přidal dal zkušenost na vlastní kůži se zdánlivě ztracenou sérií, kterou si v dresu Oilers nemohl užít na ledě.

Růžička byl dnes prý v klidu také proto, že měl tušení, že jeho tým vyhraje. "Probudil jsem se v půl čtvrté a nemohl spát. Stalo se mi to letos dvakrát a vždycky jsme ten zápas vyhráli. Od rána jsme byl v klidu, i když se zápas pro nás nevyvíjel dobře," usmíval se Růžička.

"Manželka mi říkala, jestli už jsem se nezbláznil. Šel jsem ráno do obýváku a koukal na film," popsal dlouhý den. Netušil, jestli po úspěchu nebude bdít naopak do rána.

Během zápasu se Růžička uklidňoval i dalšími zkušenostmi z minulých událostí. Stav 0:1 po druhé třetině jej nestresoval.

"Říkal jsem před třetí třetinou (asistentovi) Jirkovi Kalousovi, že si myslím, že je dobře, že prohráváme. Když jsme v této sezoně šli do třetí třetiny a vedli jsme o gól, tak jsme to většinou nezvládli. Když jsme prohrávali, dokázali jsme to zvrátit. Doufal jsem, že zabojujeme a povede se nám to."

Růžička se neustále brání tomu, že by se jednalo o jeho souboj s Hadamczikem. Trenéři, kteří se vystřídali na lavičce české reprezentace, si po zápase ale nestihli ani podat ruku.

"Čtu v novinách, že je to souboj Růžička - Hadamczik, ale hrajou to hráči na ledě. Mrzí mě ale, že Lojza po zápase odešel, ani jsme se rozloučili. Určitě mu zavolám," řekl Růžička.

V pátek už čeká Slavii start semifinálového souboje s Plzní.

"Je to velice silný soupeř. Budou to kvalitní zápasy. Martin Straka to je třída, zažil jsem ho na olympiádě i na mistrovstvích světa. Je to hráč, který tady nemá konkurenci. Myslím, že kromě Jardy Jágra, je vůbec nejlepší. Je vidět, že má super kondici, furt pracuje a má hokej rád. Kluci jeho generace to mají prostě v sobě," dodal Růžička.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud