13. dubna 2011 • 09:30

Třikrát Třinec: Důvody historického titulu Ocelářů

Autor: Martin J. Křížek
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

ANALÝZA - Novopečeným mistrem v zemi úřadujících hokejových mistrů světa se stal klub HC Oceláři Třinec. Vítěz základní části dokázal svou sílu potvrdit i ve vyřazovacích bojích a na rok se tak stal králem českého hokeje. Co stálo za jeho veleúspěšnou sezonou?



1. Kanonýr Růžička

Takový bombarďák tady už dlouho nebyl! Už jeho trenérský jmenovec si všiml potenciálu pětadvacetiletého útočníka a pozval ho do týmu pozdějších mistrů světa.

V semifinále překonal Martin Růžička Červenkův rekord v počtu bodů během play off, později i Pálffyho zápis ještě z federálních dob.

Nakonec skončil s úžasnou bilancí 17 gólů v 18 zápasech. I přesto se nechoval jako hvězda a rozhovory s novináři neustále usměrňoval od svých rekordů k celému mužstvu.

2. Finanční zázemí

Trenéři Břetislav Kopřiva s Pavlem Markem budovali zlatý tým po dva roky. Během nich dokázali do mužstva zabudovat takové hvězdy jako Radka Bonka, Václava Varaďu, Lukáše Zíba, Martina Richtera nebo Ladislava Kohna.

Nejlépe placený hráč extraligy nepůsobí ve Spartě, ve Slavii ani v Pardubicích, ale právě v týmu Ocelářů. Je jím obránce a loňský finalista Stanley cupu Lukáš Krajíček.

Že nerozumíte tomu, jak se v ani ne 40tisícovém městě mohl vzít tak bohatý klub? Za vše mohou štědré peněženky magnátů z tamních železáren.

Radek Bonk byl jedním z hlavních aktérů třineckých oslav
Radek Bonk byl jedním z hlavních aktérů třineckých oslav

3. Vyrovnaný kádr

Vyhořeli na tom všichni ostatní. Plzeň nebo Liberec měli doslova excelentní první pětku, která se starala o drtivou většinu gólů, zbytek mužstva pak ale zůstal impotentní.

Nejblíže se snad v tomto ohledu Třinci přiblížil její semifinálový soupeř ze Slavie, tomu pak ovšem došly síly.

Třinečtí působili v play off vzdor nedostižnému Růžičkovi neuvěřitelně kompaktně a nezůstalo tak pouze u branek jejich nejlepšího střelce.

O tom svědčí i fakt, že hned pět třineckých hráčů dokázalo vstřelit pět a více branek. K dobrým výsledkům Ocelářům pomohli i produktivní obránci a nechybující brankář Hamerlík.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
5
Finále
Články odjinud


Články odjinud