25. března 2016 • 16:40

VIDEO: Redaktoři v zápřahu, aneb trénink hokejisty na vlastní kůži

Autor: mah, TV iSport
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Během sezony každý hokejista měsíce dře na ledě. Piluje souhru, střelbu, bruslení. Všechno ve svém přirozeném prostředí. Ale co v létě? „V ledním hokeji se téměř pět měsíců pohybujete mimo. To v jiném sportu nemáte. Hráči skončí sezona a pak měsíce led nevidí. Nějak to období musíte vyplnit,“ vypráví o letní přípravě trenér Mladé Boleslavi Marian Jelínek v letňanském centru HFL.



Vyplnit ale jak? Desítky let v Čechách fungovala zažitá pravidla letní přípravy, jakési dogma. V létě hokejista na led zkrátka nevyjel. Běhal po kopcích, z kola neslezl. „Tohle byl ještě pozůstatek totality. Kdy vždycky začali školní prázdniny a hráči, co neměli během sezony volné víkendy a nemohli s dětmi nikam. Tak měli po přípravě volno, aby si užili rodin. Samozřejmě to byla chyba,“ pokračuje kouč bruslařského klubu.

V posledních letech se tento trend mění a pomoci k tomu má i tréninkové centrum HFL v rozsáhlém areálu bývalé továrny Avia v pražských Letňanech. To umožňuje hráčům využívat nové trendy, navíc nepotřebují ani led.

VIDEO: Podívejte se, jak prostory HFL centra využili redaktoři iSport.cz

Makačka. Redaktoři Deníku Sport si vyzkoušeli trénink hokejisty
Video se připravuje ...

Centrum v létě pravidelně využívá řada českých hokejistů. Jen tak namátkou dvojka z Philadelphie Michal Neuvirth a Radko Gudas . Teď si vybavení HFL mohla vyzkoušet i skupinka zástupců médií v doprovodu druhého muže statistiky Radegast index v letošním play off, obránce Mladé Boleslavi Tomáše Voráčka.

Ten názorně předvádí vybavení centra: Skatemill, speciální pomůcka pro pilování bruslení. Voráček je připoután speciální karabinou ke kovové konstrukci. Pevná zem se pod ním rozjíždí. Začne v podřepu, ale kondiční trenér Radek Výtisk po něm křikne. „pusť se a šlapej“.

VIDEO: Podívejte se na trénink Michala Neuvirtha v HFL centru

Takhle dře brankář Neuvirth: S balonky i na pukometu
Video se připravuje ...

Teď začíná pro 26letého beka makačka. Zasprintuje a zas se chytne madla. Po několika opakování se hokejistovi ve svalech zvyšuje hladina laktátu a zhluboka oddechuje, step stoupá.

Teď je řada na redaktorech…

„Takovéhle trenažéry jsou ideálním doplňkem suché přípravy. V Severní Americe podobné prostory fungují roky. Paradoxně první kdo s tím přišel, byl slovenský emigrant ve Vancouveru, s kterým jsou i tady kluci z Letňanského centra v kontaktu,“ vypráví bývalý osobní kouč Jaromíra Jágra

„Hráč tady hlavně vypiluje techniku, natrénuje tady ladnější skluz. Věřím, že mi tohle cvičení i během sezony něco dalo“ říká mladoboleslavský Voráček.

V HFL máte řadu dalších pomůcek, díky kterým jej hokejisté navštěvují během celé sezony. Nehledejte zde klasickou posilovnu. Výbava funkční zóny teď udává prim. Powerbagy, kettlebelly, expandéry, TRX či lodní lana nemůžou chybět. Tvrdost a přesnost střelby můžete trénovat na ploše se syntetickým ledem.

Tu si redaktoři vyzkoušeli pod dohledem juniorského mistra světa Davida Pojkara. Kdo z nich se v tvrdosti střely přehoupl přes 80 km/h byl za borce. Jen tak pro srovnání, podobnou hranici zvládl Voráček střelou bekhendem…

Obraz českého hokeje HFL centrum určitě ihned nezmění, ale rozhodně může dopomoci ve vývoji mladých hokejistů a zvýšit pestrost letní přípravy.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud