19. března 2017 • 04:09

Chybující Sparta vyhořela v obraně i koncovce. Co stálo za selháním?

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
  • Hráči pražské Sparty jsou krok od vyřazení ve čtvrtfináleHráči pražské Sparty jsou krok od vyřazení ve čtvrtfináleFOTO: Michal Beránek (Sport)

    Měla to být strhující podívaná, ozdoba čtvrtfinále Generali play off Tipsport extraligy, ale série mezi Kometou Brno a Spartou skončila překvapivě už po čtyřech zápasech. Moravský celek slaví zasloužený postup, zatímco druhému aspirantovi na titul sezona končí. Pražané doplatili zejména na chyby v obraně či špatnou koncovku.

  • Chybující obrana

    Kometa Brno - Sparta: Špatné vyhození! Vojtěch Němec vstřelil gól na 3:1
    Video se připravuje ...

    Jedním z klíčových faktorů čtvrtfinále byla obrana. Ta sparťanská ve všech čtyřech zápasech chybovala a lacině darovala Kometě šance. „Když už jsme dali góly, udělali jsme chyby vzadu,“ litoval kapitán Jaroslav Hlinka . Vše odstartoval zbytečný faul a třízápasový trest Richarda Nedomlela v úvodním duelu, v posledním utkání pak rozmetali sparťanské naděje chybující Vladimír Eminger a Martin Gernát. Sparta navíc potřebovala výraznější střeleckou podporu v ofenzivě, ale ta od obránců nepřicházela, přesněji řečeno často končila na bránících hráčích a mimo branku.

  • Brankář

    Zklamaný Tomáš Pöpperle na lavičce Sparty po svém střídání ve čtvrtém čtvrtfináleFoto Michal Beránek (Sport)

    V souboji mužů s maskou měl jednoznačně navrch brněnský Marek Čiliak. Jeho protějšek Tomáš Pöpperle sice svůj tým zejména na domácí půdě několikrát podržel, jenže u několika branek Komety neměl čisté svědomí a hlavně proti němu hovoří ta nejdůležitější čísla – počet výher. Dvaatřicetiletý brankář totiž po svém návratu po třízápasovém trestu v závěru základní části odchytal všech šest zápasů a všechny prohrál. V play off pak čelil 92 střelám, inkasoval 14 gólů a měl úspěšnost 84,78 %.

  • Koncovka

    Sparta - Kometa Brno: Zákrok večera! Čiliak se vytáhl lapačkou proti střele Řepíka
    Video se připravuje ...

    Útočná síla měla být hlavní zbraní Sparty. Výsledek? Osm gólů ve čtyřech zápasech, tedy průměr dvou gólů na jedno utkání. Nejlepším střelcem byl dvougólový Petr Vrána, dalších šest hráčů přidalo po jedné trefě. Z obránců se ovšem trefil jen Martin Gernát a pražský celek se na góly nadřel. Velký podíl na tom má také Marek Čiliak, ale Sparta mohla litovat řady zahozených šancí. „Asi nám chyběly góly od našich klíčových hráčů, včetně mě,“ přiznal sebekriticky Jaroslav Hlinka.

  • Hráči pod 30 let

    Zklamaný Jan Buchtele po vyřazení Sparty ze čtvrtfináleFoto Michal Beránek (Sport)

    Zklamáním byly také bodové zisky mladších hráčů. Například Jan Buchtele s Miroslavem Formanem sice bojovali na hranici možností, jenže si nepřenesli střeleckou formu ze závěru základní části a v play off jim chyběly kanadské body. Ani jeden ze zmíněných hráčů v sérii s Brnem neskóroval, přestože hlavně Jan Buchtele měl během čtyř zápasů velký počet šancí. Ke zmíněným hráčům se přidal také Michal Řepík , jenž skóroval pouze jednou. Sparta tedy byla závislá na bodech zkušených Jaroslava Hlinky s Petrem Vránou, jenže u kapitána už to nemusí dlouho trvat. Jaroslavu Hlinkovi sice zbývá rok smlouvy, ale na možný konec kariéry zareagoval tajemně: „Uvidíme.“

  • Psychika

    Sparta - Kometa Brno: Hrubá chyba v rozehrávce! Martin Nečas vyrovnal na 1:1
    Video se připravuje ...

    Sparta ve dvou zápasech bleskově vedla o dvě branky. V tom prvním po pěti minutách, ve třetím dokonce po třech. Všech osm gólů ovšem nastřílela v první třetině, v té prostřední začaly přicházet první chyby a ve třetí třetině už se bála o výsledek. „Těžko to může být náhoda, když se to stalo ve čtyřech zápasech v řadě,“ přiznal brankář Tomáš Pöpperle. Kometa i přes celkové vítězství 4:0 soupeře nepřehrávala, ale prodala své zkušenosti. „Základní je, že jim dobře zachytal brankář, fungovala jim obrana a z vlastního pásma hráli jednoduše,“ řekl zklamaný Jaroslav Hlinka.

  • Posily

    Zklamaný kouč Sparty Jiří Kalous po vyřazení ve čtvrtfinále s KometouFoto Michal Beránek (Sport)

    Popel si může sypat na hlavu i realizační tým Sparty. Tomu se totiž nepodařilo posilování před play off. Pražané posilovali hlavně v ofenzivě a nepřivedli kvalitní posilu do obrany. Pata je navíc tlačila i v brankovišti. „Dlouhodobě jsme se pokoušeli kvalitně doplnit post brankáře, ale bohužel se to nepodařilo. Chtěli jsme silnou trojici, ale Tomášovi jsme věřili, protože chytal celou sezonu výborně,“ řekl po vyřazení s Kometou Brno trenér Jiří Kalous .

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud