19. ledna 2018 • 04:45

Hvězdný Jágr i zajímavá jména z KHL. Kdo by mohl zamířit do extraligy?

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
  • Hvězdný Jágr i zajímavá jména z KHL. Kdo by mohl zamířit do extraligy?Hvězdný Jágr i zajímavá jména z KHL. Kdo by mohl zamířit do extraligy?FOTO: Koláž iSport.cz

    V hokejové Tipsport extralize už týmy vstoupily do finiše základní části a zbrojí na boj o play off. Čas mají už jen do 31. ledna, kdy je uzávěrka přestupů. Sparta tak ve středu potvrdila příchod Jana Buchteleho ze Slovanu Bratislava, ale český útočník by nemusel být posledním navrátilcem z KHL. V ní totiž někteří čeští hráči nastupují za týmy, které ztratily naději na postup, nebo o play off teprve bojují. Ve hře je navíc návrat legendárního Jaromíra Jágra z NHL. Podívejte se na krajánky, kolem nichž by mohly extraligové kluby kroužit. 

  • Michal Řepík (29 let, útočník)

    Michal Řepík svého rozhodnutí nelituje, ve Spartě je spokojenýFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Klub: Slovan Bratislava. Statistiky: 47 zápasů, 20 bodů (11+9).
    Kam by mohl zamířit: Sparta, Liberec.

    Návrat Michala Řepíka do Česka se zdá být jistotou. Kolem svého odchovance už dlouhodobě krouží pražská Sparta, které vypomáhal už v závěru předešlého ročníku. V aktuální sezoně patří k oporám Slovanu Bratislava, s nímž se ale do play off KHL nepodívá a návrat do vlasti se nabízí.

    Otázkou je, zda k němu dojde před olympiádou, nebo až po návratu z Jižní Koreje. Kromě Sparty se nabízí i Liberec, s nímž v roce 2016 získal mistrovský titul. Výprodej Slovanu by se navíc mohl týkat i více hráčů. Do Sparty už zamířil Jan Buchtele a Olomouc se zajímá o útočníka Juraje Mikúše.

    Otazník visí i nad českými brankáři Jakubem Štěpánkem a Jakubem Sedláčkem. Zajímavá jména se nabízí v obraně, kde nastupují Andrej Meszároš, Michal Sersen i český zadák Tomáš Voráček. Zajímavou tváří je Martin Réway, jenž v minulosti působil ve Spartě. Českou extraligu už zná také slovenský forvard Tomáš Hrnka, který strávil minulou sezonu v Plzni.

    Mladá Boleslav - Sparta: Řepík vymetl pravý horní roh Maxwellovy brány, 0:1
    Video se připravuje ...

  • Ondřej Vitásek (27 let, obránce)

    Ondřej Vitásek po konci ve švédském Örebrö bude působit v KHL v týmu Jugra Chanty MansijskFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Klub: Chanty-Mansijsk. Statistiky: 39 zápasů, 3 body (1+2).
    Kam by mohl zamířit: Kometa, Zlín, Olomouc, Vítkovice, Třinec, Liberec, Mountfield HK.

    Žhavým zbožím pro extraligové kluby může být obránce Ondřej Vitásek, jehož Chanty-Mansijsk je druhým nejhorším týmem KHL a do play off se nepodívá. Mistr extraligy z roku 2016, jenž se dočkal nominace na olympijské hry, by mohl být ideálním doplňkem defenzivy.

    Překážkou je možná vyšší cena, kterou by však mohly zaplatit ekonomicky silnější kluby. Rodáka z Prostějova by jistě rádi uvítali i v Liberci, kde už působil. Ve hře je ale také možnost, že reprezentační obránce ukončí sezonu s posledním zápasem základní části KHL.

    Chomutov - Liberec: Liberečtí se cpali do brankoviště a vznikla z toho bitka
    Video se připravuje ...

  • Vojtěch Mozík (25 let, obránce)

    Denis Paršin, Vojtěch Mozík a Nikita Nestěrov v dresu Tarasovovy divize na All Stars KHLFoto Profimedia.cz

    Klub: Viťaz Podolsk. Statistiky: 49 zápasů, 28 bodů (7+21).
    Kam by mohl zamířit: Plzeň, Mladá Boleslav, Mountfield HK.

    Pražský rodák by byl terno pro celou extraligu, ale jeho návrat je spíše z říše snů. Podolsk se sice do play off s nejvyšší pravděpodobností nepodívá, jenže Vojtěch Mozík (na fotce uprostřed) bude žhavým zbožím i v KHL! Ve 49 zápasech má na kontě 28 kanadských bodů, v celé soutěži je pátý mezi obránci a jako jediný Čech nechyběl na All-Stars game.

    Dá se tedy očekávat, že po něm případně sáhne některý z týmů, postupujících do play off. Kdyby přece jen ne, velkou posilou pro play off by mohl být pro Plzeň, se kterou v roce 2013 získal mistrovský titul. Návratu by se jistě nebránila ani Mladá Boleslav, která bývalého obránce New Jersey vychovala.

  • Roman Horák (26 let, útočník)

    Roman Horák v českém dresu v zápase proti Rusku na Channel One CupuFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Klub: Viťaz Podolsk. Statistiky: 48 zápasů, 22 bodů (8+14).
    Kam by mohl zamířit: Kometa, Třinec, Sparta, Vítkovice, Mountfield HK.

    Reálnějším jménem je Roman Horák. Pracovitý útočník by se do české Tipsport extraligy vrátil poprvé od sezony 2008/2009, kdy z Českých Budějovic vyrazil do světa. Přes soutěže v zámoří a NHL se dostal až do Podolsku, kde působí už čtvrtou sezonu a ve druhém ročníku 2015/2016 dokonce nosil kapitánské céčko.

    Člen české reprezentace pro olympijské hry je pátým mužem týmového bodování a extraligové špička by v případě jeho zájmu zbystřila. Nabízí se tak Třinec, Kometa Brno možná i Mountfield HK, jemuž nevyšlo angažmá Jana Buchteleho. Vyloučeno není ani setrvání v KHL a divokou myšlenkou je i návrat do Českých Budějovice, kterým by mohl pomoci v boji o extraligu.

  • Jaromír Jágr (45 let, útočník)

    Jaromír Jágr při tréninku na kladenském stadionuFoto Michal Beránek (Sport)

    Klub: Calgary. Statistiky: 22 zápasů, 7 bodů (1+6).
    Kam by mohl zamířit: Třinec, Plzeň, Sparta.

    Co bude s legendárním útočníkem? Kdo ví. O budoucnosti Jaromíra Jágra se zatím jen spekuluje, ale ve hře je více variant. Český útočník je aktuálně na listině zraněných hráčů Calgary, jenže podle všeho se blíží jeho konec v NHL. Velmi pravděpodobný je návrat na Kladno, které ho ovšem musí zapsat na soupisku do 31. ledna a český útočník navíc naráží na další komplikaci - pravidla.

    Aby totiž mohl startovat v případné baráži o extraligu, musel by stihnout odehrát v základní části a play off dohromady 15 zápasů. K jistotě musí naskočit nejdéle 3. února na ledě Benátek nad Jizerou a nechybět ani v následujících šesti zápasech základní části. Každý zmeškaný zápas by pak musel vynahradit jednou porážkou ve čtvrtfinále či semifinále play off.

    Čistě teoreticky by se však mohl objevit i v extralize. Finančně by jeho příchod utáhly Kometa Brno s Třincem, vzhledem k blízkosti se nabízí i pražská Sparta, zatímco do Plzně by mohl Jaromíra Jágra nalákat jeho kamarád a majitel „indiánů“ Martin Straka.

    Dřina a úsměvy! Jaromír Jágr trénoval s kladenskými Rytíři
    Video se připravuje ...

  • Kdo bojuje v KHL o play off?

    Tomáš Zohorna je ve formě, v posledních pěti zápasech vstřelil pět gólůFoto Profimedia.cz

    Eventuálních posil pro extraligové celky je však více. V Chabarovsku válí zkušený centr Tomáš Zohorna (na fotce), zástupce kapitána dělá zkušený defenzivní pracant Jan Kolář a třetím do party je obránce Michal Jordán. První dva by jistě byli velké terno pro Pardubice, ve kterých hokejově vyrůstali. Zohornu by navíc mohla lákat i Kometa Brno, kde působí jeho bratři Hynek a Radim.

    Michala Jordána by mohli uvítat v Třinci, Kometě Brno a nabízí se i rodný Zlín. Amur však bude s nejvyšší pravděpodobností bojovat o play off až do konce, proto je návrat všech tří hráčů spíše nereálný. To samé platí i pro Adama Poláška, který po přestupu z Novosibirsku do Soči pookřál a jeho tým se drží na pozicích pro play off.

    Kdyby se vracel, zřejmě by mu hodila laso Sparta, kde už působil. Logiku by dávaly také Vítkovice, kde nastartoval profesionální kariéru. V boji o play off táhne Spartak Moskva český útočník Lukáš Radil, o jehož služby by mohly stát zmíněné Pardubice, případně Kometa Brno. Ve hře je také Novosibirsk s brankářem Alexandrem Salákem.

    Hokejisté pro ZOH! Jandač vysvětluje, proč povolal Erata a spol. jméno po jménu
    Video se připravuje ...

    V nominaci na OH chybí Michálek, Růžička nebo Nečas. Ještě není připravený, vysvětluje Jandač
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud