17. dubna 2018 • 04:45

Baráž jde do finále. Vary mohou slavit dnes, zlomí Kladno prokletí?

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
  • Baráž jde do finiše! Vary mohou slavit už dnes, Jihlava má těžký losBaráž jde do finiše! Vary mohou slavit už dnes, Jihlava má těžký losFOTO: koláž iSport.cz

    Poslední týden, poslední tři zápasy! Baráž o Tipsport extraligu jde do finiše a už v dnešním 10. kole můžeme znát první úspěšný tým. Za určitých okolností mohou slavit návrat mezi elitu vedoucí Karlovy Vary, které hostí Kladno. To je pouze o skóre za druhou Jihlavou a o jediný bod před Litvínovem. Tento trojlístek si to tak zřejmě rozdá o druhé postupové místo, ke kterému už si nemůže dovolit ztrácet body. Co všechno účastníky baráže čeká, kde je tlačí pata a v čem musí zabrat?

  • 1. Karlovy Vary – 16 bodů

    Hráči karlovarské Energie se radují z další výhry v barážiFoto ČTK

    Bilance: 3-3-1-2, skóre 25:20. Posledních 5 zápasů: Vsn, Vsn, V, V, PP.
    Zbývající zápasy: Kladno (doma), Litvínov (doma), Jihlava (venku)

    Karlovy Vary chtěly okamžitě zaútočit na návrat mezi elitu a zatím mají našlápnuto slušně! I ve vyrovnané tabulce si mohou už dnes jako první tým zajistit postup, k čemuž potřebují porazit Kladno za tři body a zároveň doufat, že utkání Litvínova a Jihlavy neskončí remízou. Energie za to vděčí zejména slušné formě, protože v nedělním utkání na ledě Kladna vybojovala čtvrté vítězství v řadě a do cílové rovinky půjde s tříbodovým náskokem.

    Nic na tom nemění ani fakt, že Karlovy Vary mají s úspěšností 7,89 % suverénně nejhorší přesilové hry ze všech. I přes tuto nepříznivou statistiku daly nejvíce branek (25) a Západočeši těží také z nejvyšší úspěšnosti oslabení (91,67 %) i druhé nejlepší úspěšnosti na buly (53 %). Právě vhazování hrálo hlavní roli i v posledním duelu v Kladně, kde Václav Skuhravý zřejmě vyhrál buly proti pravidlům a střelu od modré tečoval 16 vteřin před koncem Ondřej Beránek.

    Energie tak vyrovnala v závěru zápasu a nakonec brala dva body. „To je baráž, je o nervech, jde to nahoru dolů. Každý bod je hrozně důležitý,“ uvědomoval si po utkání autor vítězného nájezdu Václav Skuhravý. Matematika hovoří jasně – 21 bodů je jistotou. Energie tak může slavit už po dvou domácích duelech proti Kladnu a Litvínovu. Nepříjemné by pro ni jistě bylo, kdyby o postup hrála přímo v posledním kole na ledě Jihlavy.

  • 2. Jihlava – 13 bodů

    Hokejisté Jihlavy se radují po vítězném utkání.Foto ČTK/AP

    Bilance: 3-1-2-3, skóre 22:19. Posledních 5 zápasů: Vsn, Psn, P, P, P.
    Zbývající zápasy: Litvínov (venku), Kladno (venku), Karlovy Vary (doma)

    Pokud se chce Jihlava zachránit, úkol zní jasně – bodovat venku. Dukla totiž jede do Litvínova a následně se představí na ledě Kladna. Když se výsledky sejdou, mohou svěřenci Petra Vlka bojovat o udržení v nejvyšší soutěži až v posledním kole proti Karlovým Varům. Ať už přímo s Energií, nebo na dálku proti jednomu z dvojice Litvínov – Kladno.

    Zejména v posledních zápasech však bude důležitá disciplína, která celek z Vysočiny trápí. Nováček uplynulé sezony Tipsport extraligy má po Litvínovu nejvíce trestů a s úspěšností 83,33 % nejhorší oslabení. Dukle ovšem šlapou opory. Útočník Petr Straka vládne bodování baráže (5+2) a Richard Diviš s Tomášem Čachotským (oba 1+5) jsou hned v závěsu.

    Velmi slušně navíc chytá Josef Kořenář (92,81 %), kterého v případě potřeby zastupuje Jakub Škarek (89,47 %). Jihlava navíc zvládá vhazování, což může být důležitý aspekt zejména při oslabeních a těžkých momentech. Suma sumárum, hokejisté Dukly už tuší, že o jejich bytí nebytí rozhodne nejbližší dvojzápas v Litvínově a v Kladně.

  • 3. Kladno – 13 bodů

    Kladenští hokejisté se radují ze vstřelené brankyFoto ČTK

    Bilance: 4-0-1-4, skóre 14:17. Posledních 5 zápasů: Psn, P, V, V, V.
    Zbývající zápasy: Karlovy Vary (venku), Jihlava (doma), Litvínov (venku)

    Ach, ta koncovka! Kdo sleduje výkony Rytířů v baráži, nemůže být moc kritický. Středočeši s  Jaromírem Jágrem na střídačce prokazují velkou touhu a drží své výkony na vysoké úrovni. Pata je ovšem tlačí v zakončení, které kazí i nejlepší defenzivu s výborně chytajícím Lukášem Cikánkem v zádech. Atmosféra na kladenském stadionu však mohla být o něco veselejší, nebýt pokaženého závěru zápasu s Karlovými Vary.

    Kladno totiž sahalo po třech bodech ještě šestnáct vteřin před koncem a v případě úspěchu by baráž vedlo. Všemu ale bylo jinak, když Energie vyrovnala a v nájezdech darovala Rytířům jen bod. „Bod je dobrý, ale bylo to šestnáct vteřin a mohli jsme mít tři. Je to hrozná škoda,“ litoval po utkání brankář Cikánek, který pochytal 30 střel soupeře. „Je to bezmoc. V tuhle chvíli cítím velkou beznaděj. Tenhle moment může rozhodnout o celé sezoně,“ litoval také Jaromír Jágr.

    Jeho tým ze hry rozhodně není, ale potřebuje uspět v Karlových Varech, kde bodoval naposledy v březnu 2014, kdy ještě oba týmy hrály extraligu. Dalším krokem je plný počet bodů proti Jihlavě, protože hrát o postup v posledním kole na ledě zkušeného Litvínova by bylo těžké. Velkou roli by mohly hrát zkušenosti, což je jeden z faktorů, který Rytířům chybí. Oproti svým soupeřům totiž nemají výraznou osobnost na ledě, přestože se jim probudil střelec David Tůma a body sbírá i mladík Adam Kubík.

  • 4. Litvínov – 12 bodů

    Litvínov zabral a na Kladně vyhrál 3:1Foto ČTK

    Bilance: 3-1-1-4, skóre 18:23. Posledních 5 zápasů: Psn, V, P, P, VP
    Zbývající zápasy: Jihlava (doma), Karlovy Vary (venku), Kladno (doma).

    Když v roce 2015 parta kolem Martina Ručinského získala první český titul pro Litvínov, nikdo na Zimním stadionu Ivana Hlinky určitě nevěřil, že o tři roky později bude hrát o přežití v nejvyšší soutěži a ještě v kritické pozici. Verva je totiž před závěrečnými třemi zápasy poslední a na vedoucí Karlovy Vary ztrácí už pět bodů. Severočeši však nahání spíše Kladno a Jihlavu.

    Výhodou je, že ve zbývajících třech zápasech hrají proti oběma celkům a oba přivítají doma. Už dnes totiž hrají proti Dukle a celou baráž zakončí proti Jágrovým Rytířům. Pokud ale chtějí svěřenci Jiřího Šlégra pomýšlet na úspěch, musí zlepšit disciplínu. Verva je totiž nejtrestanějším celkem baráže a v dosavadních devíti zápasech hrála už 50 oslabení!

    Achillovou patou Litvínova však mohou být kuriózně jeho největší tahouni. Tým totiž doslova stojí na útočnících Františku Lukešovi a Viktoru Hüblovi (oba 3+4), které doplňuje Juraj Mikúš (2+3). Za nimi už je velká propast, a kdyby se třeba dvěma borcům něco stalo, Litvínov by bez nich mohl mít problém. Když jim ale zdraví vydrží, mohou být právě oni klíčem k úspěchu.

  • TABULKA BARÁŽE

    Z V VP PP P Skóre B
    1. Litvínov 12 5 2 1 4 27:27 20
    2. K. Vary 12 4 3 2 3 30:24 20
    3. Jihlava 12 5 1 2 4 29:25 19
    4. Kladno 12 4 0 1 7 17:27 13


    ZBÝVAJÍCÍ ZÁPASY:


    10. kolo (dnes):
    Litvínov - Jihlava (17:30), Karlovy Vary - Kladno (17:30)
    11. kolo (pátek): Karlovy Vary - Litvínov (18:00), Kladno - Jihlava (18:00)
    12. kolo (neděle): Litvínov - Kladno (16:00), Jihlava - Karlovy Vary (16:00)

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud