Jiří Vítek
14. srpna 2018 • 22:00

Lekce z pravidel! Vylučovalo se kvůli dresům, hráči na Kometě se zlobili

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jihomoravský souboj mezi Kometou a Znojmem přinesl vítězství domácích 3:1. Místo výhry extraligového mistra se však řešily změny v pravidlech, za jejichž porušení rozhodčí bez milosti vylučovali. Předmětem diskuzí byly zastrčené dresy za kalhotami, vyhrnuté rukávy a zalehnutí puku brankářem mimo brankoviště. „Upozorňovali jsme kluky, že jsou změněná pravidla, ale moc to nechápu. Bude to strašně kouskovat hru, škodí to hře,“ zlobil se znojemský trenér Miroslav Fryčer.



Zpočátku ničím výjimečný zápas narušilo za stavu 1:0 pro hosty překvapivé vyloučení znojemského Jana Lattnera, jehož při příjezdu na vhazování rozhodčí obratem poslali na trestnou lavici. Verdikt: dvě minuty za zdržování hry, úprava výstroje.

„Měl jsem zastrčený dres v kalhotách. Jenže když člověk přijde z ledu a jde hned zpátky, tak si to neuvědomí,“ hájil se Lattner. „Rozhodčí mi říkali, že to bude platit i pro nás v EBEL, ale abych pravdu řekl, škodí to hře. Strašně to kouskuje hru, nejde pokaždé uhlídat, jestli má člověk zastrčený nebo vystrčený dres. Myslím, že to bude škodit hokeji.“

Z následné přesilovky srovnal skóre domácí Karel Plášek, krátce poté však následovala další aplikace pravidla číslo 129. Minutu po vyrovnávacím gólu poslali rozhodčí z buly na trestnou lavici brněnského obránce Juraje Mikuše. Ten pro změnu pykal za vyhrnutý rukáv, z něhož mu čouhal kus chrániče, což od nové sezony pravidla neumožňují.

„Věděl jsem, že budou sledovat zastrčené dresy, ale mě vyloučil za vyhrnutý rukáv. O tom jsem vůbec netušil,“ krčil rameny slovenský zadák, který doplatil na svoji výšku. „Já si to nevyhrnuji, ale rukávy jsou univerzální na všechny ruce. A jelikož jsem vysoký, tak se mi během hry hned vyhrnou a někdy na to člověk prostě zapomene.“

Další změnu regulí uplatnili sudí v druhé části hry. Znojemský brankář Patrik Nechvátal inkasoval dvakrát v rozmezí 43 vteřin, o chvíli později tak před dojíždějícím útočníkem raději zalehl puk. Jenže mimo brankoviště, což pravidlo číslo 221 neumožňuje.

„Dozvěděl jsem se o tom od rozhodčího v desáté minutě první třetiny, kdy se mi stalo to stejné. „Přiznávám, že jsem o tom ještě neslyšel,“ divil se po utkání hostující gólman. „Musím udělat zákrok, pak teprve můžu přikrýt puk mimo brankoviště. Takže když se kotouč šourá a není to střela, tak ho můžu zalehnout jedině v brankovišti. Pro mě úplný nesmysl, zvlášť když teď ještě zmenšili brankoviště,“ zlobil se Nechvátal.

Ve zbytku utkání pak za zmíněné prohřešky pykali už jen domácí. Útočník Radim Zohorna byl za částečně zastrčený dres do kalhot, brankář Karel Vejmelka pak v závěrečné části hry obdržel dvouminutový trest za stejnou věc jako Nechvátal.

„V pondělí proběhl v Ostravě seminář a bylo nám řečeno, že ode dneška se to bude pískat i v přípravných zápasech. Všichni mají dostatek času se na to nachystat, ale samozřejmě to není příjemné. Pro nás je to velké poučení. Šli jsme na přesilovku, a než se hodilo buly, šli jsme ven za špatné ustrojení,“ komentoval celou situaci asistent brněnského kouče Kamil Pokorný.

To jeho protějšek Miroslav Fryčer byl v hodnocení novinek v pravidlech ostřejší. „Čuměl jsem na Libora (Zábranského) a oba jsme kroutili hlavou. Je to obrovská hovadina, která nemá s hokejem nic společného. Ať se lidí zamyslí, jestli chtějí pomoct hokeji, protože tyhle kraviny jsou antihokejové,“ rozčiloval se znojemský trenér.

Co říká pravidlo č. 129?

i. Hráči, který přeruší hru nebo pozdrží její zahájení kvůli úpravě své výstroje, bude udělen menší trest.

ii. Veškerá ochranná výstroj hráče kromě rukavic, helmy a brankářských betonů musí být ukryta pod oblečením. Po předchozím varování bude hráči v případě opakovaného porušení udělen menší trest.

iii. Hráči, který nedodržuje ustanovení pravidla č. 40, bude po neuposlechnutí varování udělen menší trest.

Co říká pravidlo č. 221?

i. Brankáři, jehož tělo je kompletně mimo brankoviště a který přikryje či zalehne kotouč, který se nachází mezi brankovou čarou a zadním mantinelem, bude udělen menší trest, pokud není atakován soupeřem. Stejný trest bude udělen v situaci, kdy přikryje puk k mantinelu či některé z části branky.

ii. Brankáři, který přikryje či zalehne puk svým tělem v území mezi brankovou čarou a čárkami pro vhazování, bude udělen menší trest, pokud není atakován soupeřem a nemůže hrát puk bezpečně vlastní hokejkou.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud