Jiří Vítek
18. srpna 2018 • 16:23

ČTYŘI varianty hokeje na olympiádě: od účasti hráčů NHL po úplné zrušení

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsou nejcennějším artiklem, jaký zimní olympiády nabízejí. Hokej pod pěti kruhy se v Pchjongčchangu musel obejít bez hráčů NHL, šéf IIHF René Fasel však již spřádá plány, jak by mohl vypadat turnaj v roce 2022. Komentátor stanice TSN Gord Miller se nechal slyšet, že jednou z možností je také vyřazení mužského hokeje z programu Her v Pekingu.



Těžko najdete hokejistu, který by nechtěl hrát NHL. Přesto se jich několik desítek v únoru letošního roku našlo. Zatímco NHL dál ukrajovala ze svého nabitého programu, v Jižní Koreji se na ledě bojovalo o olympijské medaile. Bohužel bez nejlepších hokejistů této planety.

Razantní NE z úst Garyho Bettmana přehradilo hráčům NHL cestu na vysněný turnaj. Mistrovství světa má stále dobré jméno, o Stanley Cupu se není třeba ani bavit. Jenže olympijské hry jsou vedle šance na medaili také společenskou událostí.

Prezident mezinárodní hokejové federace René Fasel neuspěl ve snaze přivést hvězdná jména do Pchjongčchangu, už nyní ale plánuje další misi: Peking 2022. V panelové diskuzi na Hlinka Gretzky Cupu se dlouholetý šéf IIHF nechal minulý týden slyšet, že existují čtyři varianty, jak by mohl vypadat mužský hokejový turnaj na příštích Hrách.

Varianty hokeje na ZOH

1. Návrat hráčů z NHL
2. Hrát bez NHL
3. Start evropských hráčů do 23 let
4. Zrušení a přesun na léto

První možností je pochopitelně návrat hráčů NHL, na kterou se však příliš netváří Gary Bettman. „Nevím, jestli chceme pustit hráče do Číny,“ nechal se slyšet komisionář NHL na únorové konferenci MIT. „Olympijský turnaj podle mě strašně narušuje sezonu.“

Ať se to někomu líbí nebo ne, tenhle argument má své opodstatnění. Kalendář NHL čítá v základní části 180 dnů, během nichž musí týmy odehrát 82 zápasů. Zkrouhnutí plánu o tři týdny by nadělalo pořádnou paseku a kluby by hrály víceméně obden.

K tomu přidejte dvanáctihodinový časový posun mezi Pekingem a New Yorkem, který by výrazně komplikoval vysílání hokejových utkání v Severní Americe. I proto zatím vypadá reálně druhá varianta: olympijský turnaj bez účasti hráčů NHL, jako tomu bylo naposledy.

„Fasel argumentuje tím, že hokej (mužský a ženský) je na programu každý den. To přináší obrovské zisky z prodeje vstupenek oproti jiným sportům. Jinými slovy: Hry potřebují hokej stejně tak, jako hokej potřebuje Hry,“ uvedl na svém twitterovém účtu Miller.

V plánu, který Fasel přednesl na Mezinárodním olympijském výboru, jsou však ještě další dvě možnosti. Jednou z nich je umožnit start pouze hráčům do 23 let, jako je tomu v případě fotbalu. Poslední, a současně nejhorší možností, je vyřazení mužského hokejového turnaje z programu olympijských her.

Posledním sportem, který byl na zimních Hrách vyškrtnut z programu, byly závody bobistů v roce 1960 ve Squaw Valley. Tehdy se organizátoři rozhodli nepostavit závodní koryto z důvodu úspor, o čtyři roky později se však tradiční disciplína vrátila zpět.

Jednání může ale výrazně ovlivnit hrozící výluka v roce 2020, na níž by si hráči NHL mohli vymoct účast na olympijských hrách výměnou za ústupky v jiných oblastech.

Co by pak bylo s hokejem? Východiskem z patové situace by mohlo být jeho zařazení na letní olympijské hry. Jistě, zní to bláznivě, jenže i tato varianta již v diskuzích zazněla. I kdyby tento scénář nastal, nebylo by poprvé, co se na letních Hrách proháněli po ledě muži s hokejkou a pukem. Stalo se tak již v roce 1920 v Antverpách, kdy se lední hokej pod pěti kruhy objevil poprvé.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud