20.10.2019 • 16:30

Jak (d)oběhnout historii. Kipchoge: rekord vs. technologický doping

Vstoupit do diskuse
0

Zkuste si představit, že před příštím zápasem Washingtonu se vedení NHL rozhodne pro jednou zvětšit branky, každý faul ocenit trestným střílením a gólmanům místo lapačky dát obyčejnou rukavici. Alexandru Ovečkinovi by za takových podmínek asi nedělalo problém atakovat historické střelecké rekordy. Ale žasl by hokejový svět, jaké že to viděl úchvatné představení? Asi ne. Sotva byste slyšeli slova: „Wow! Konečně máme hráče, který umí dát deset gólů za zápas!“



Možná je to příliš velká hyperbola, ale v principu se něco podobného odehrávalo před týdnem ve vídeňském Prátru, kde keňský vytrvalec Eliud Kipchoge zaběhl maraton za 1:59:40. Jako první v historii pod dvě hodiny!

Vlastně počkat – byl to vůbec maraton?

Nebyl, pochopitelně.

Spíše jsme viděli disciplínu „42 195 metrů za motorovým vodičem“.

Maraton je závod, který má svoje parametry a pravidla. Většina z nich byla ve Vídni odpárána. Především to nebyl závod. Kipchoge neměl na trati soupeře, šlo o dokonale dirigovanou sólo akci.

Hlavní hrdina při ní využíval pomoci 41 vodičů, kteří se pravidelně střídali v sedmičlenných formacích – to atletická pravidla zakazují, vodičem smí být pouze ten, kdo běží od startu. Občerstvení od doprovodu dostával, kdykoli si řekl – to je opět v rozporu s pravidly, běžci ho smějí přijmout jen na vymezených místech.

Celou dobu se běželo v závětří za autem jedoucím konstantním tempem 2:50 minut na km, které navíc na asfalt vysílalo laserový paprsek, aby vodiči mohli kontrolovat rychlost i rozestavení.

Eliud Kipchoge v obležení vodičů, kteří se kolem něho přesně střídali...
Eliud Kipchoge v obležení vodičů, kteří se kolem něho přesně střídali...

Také v tomto ohledu dostalo tradiční pojetí sportu na frak.

Všechno organizátoři naaranžovali s jediným cílem. Smazat oněch sto vteřin, které dělí Kipchogeho regulérní světový rekord 2:01:39 od magického času 1:59:59.

Povedlo se, dokonce se podařilo stáhnout devatenáct vteřin navíc. Kipchoge se postaral o skvělé představení, klobouk dolů před jeho profesionální přípravou, zarputilostí i samotným výkonem. Ne náhodou patří k nejlepším vytrvalcům historie, ne náhodou vyhrál jedenáct z dvanácti maratonů, ve kterých startoval.

Ale srovnávat jeho výkon s prolomením čtyřminutové hranice v míli (1954), Boltovou rekordní stovkou (2009), nebo dokonce s přistáním člověka na Měsíci (1969) je úsměvné.

V tomto případě žádná meta lidských možností nepadla. Jakkoli to firma Ineos, jež do pokusu investovala přes 440 milionů korun, z logických důvodů právě takhle prezentuje a většina obecenstva to po ní opakuje.

Kipchoge spíše onu bariéru s velkou pompou obešel. Nebo oběhl, chcete-li.

K maratonu pod dvě hodiny je stejně daleko jako před týdnem. Zároveň je ale k němu mnohem blíž, než experti předvídali před deseti roky. A v tom je paradoxně problém, který bude muset atletika brzy řešit.

Technologický doping?

Mužský maraton zažívá explozi super rychlých časů. Pět nejlepších výkonů historie padlo v uplynulých třinácti měsících, což je v atletice anomálie.

Stačí srovnání s „příbuznou“ disciplínou 10 000 metrů (na dráze), kde se světový rekord nepohnul už čtrnáct let a nejlepší běžec letošní sezony se mu přiblížil na půl minuty.

Časy na královské trati ovšem nejsou pouze dílem tvrdé přípravy, odhodlání a stále se vylepšujícího know-how. Máme tu ještě jednu zásadní okolnost: všechny byly zaběhnuté v nové generaci bot Nike s karbonovou deskou a speciální pěnou v mezipodešvi.

Speciální bota Nike, která dopomohla Kipchogemu k času pod dvě hodiny...Foto Twitter.com

Ty se zdají být stejnou výhodou proti konkurenci, jakou před pár roky byly celotělové plavky LZR Racer od firmy Speedo. Než je šéfové světového plavání po inflaci světových rekordů zakázali.

Podle laboratorních výzkumů běžci v moderní verzi Nike při stejném úsilí spotřebují méně kyslíku, a tedy ušetří zhruba 1-2 procenta vydané energie. Proto borci, co v roce 2016 zvládli maraton za už tak úžasných 2:04 až 2:05, jsou dnes ještě o 2-3 minuty lepší.

Silniční běh byl dosud jednou z nejjednodušších sportovních disciplín, představoval klasický souboj člověk versus trať, ale teď do něj vstoupil nový element. High-tech boty. Není to už něco na způsob technologického dopingu?

Nemá teď věda na výsledcích výrazně větší podíl než lidské úsilí? Ostatně samotná firma Nike uvádí, že loni její nové modely obouvalo 63,8 procenta medailistů velkých světových maratonů.

Pravidla IAAF hovoří o běžeckých botách vcelku vágně, protože nikdo nepředpokládal, že by jejich technologie mohla poskočit tak výrazně. Jednotlivé značky se víc lišily designem než závodními vlastnostmi.

Bez podrobnější definice jsou zakázány boty zajištující nefér výhodu a běžci musí obouvat jen takové, které jsou dostupné všem, tedy běžně prodávané modely.

Mimochodem, ani v tom Kipchoge ve Vídni s pravidly nesouzněl, protože dostal nový prototyp zdokonalený o další patenty. Měl i lepší boty než vodiči.

„Proto mě aktuální skvělé výkony nemohou nadchnout ani ohromit,“ říká uznávaný jihoafrický vědec Ross Tucker, který se zabývá analyzováním sportovních výkonů. „Sledujeme stejné běžce, kteří podávají stejné výkony, ale jsou přitom (díky moderním botám) o 60 až 90 vteřin rychlejší.“

A skepsi neprojevuje zdaleka sám. „Není už na čase bavit se o vlivu moderních bot na běžeckou komunitu?“ ptá se na twitteru po každém dechberoucím výkonu americká atletka Des Lindenová, mj. vítězka Bostonského maratonu 2018. Stejnou poznámku přidala i v reakci na výsledek Kipchogeho laboratorního pokusu.

IAAF má pro příští roky dost námětů na přemýšlení.

A přidal bych k nim ještě jeden. Jakkoli můžeme vídeňský běh považovat v prvé řadě za PR projekt Ineosu a Nike, nelze popřít, že si získal větší pozornost než nedávno skončené mistrovství světa v Dauhá.

Pro atletiku to muselo být poměrně smutné zjištění.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}