Tereza Janovská
23. července 2018 • 13:20

Tour míří do finiše. Rozhodne týmová režie Sky? A co třetí vzadu?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozhodující týden přichází. Cyklisté v letošním ročníku Tour de France po druhém volném dni vjedou do obávaných Pyrenejí, které pomohou rozhodnout v boji o žlutý trikot. První dvě příčky zatím obsadili jezdci stáje Sky Geraint Thomas a Chris Froome, v těsném závěsu je za nimi Tom Dumoulin. „V Pyrenejích to bude na 50 % o nohách a na 50 % o hlavě. Musím zůstat silný. Nevím, co se stane v příštím týdnu, bude to těžké pro všechny,“ uvědomuje si současný lídr Thomas.



Vyhraje popáté Tour de France Chris Froome, nebo se z nejcennějšího vítězství bude radovat někdo jiný? Skvěle rozjetý je jeho týmový parťák a současný lídr Geraint Thomas. Ten však neustále opakuje, že on lídrem týmu není. „Chris je náš lídr, vyhrál Tour už čtyřikrát, je to legenda,“ hlásí pokaždé, když v závěru etapy žlutý trikot obhájí.

Jenže Sky by nebyla první, ani poslední, která by se rozhodla dát v průběhu závodu šanci dvěma mužům. A pokud si Thomas udrží stejně skvělé výsledky i v Pyrenejích, může se o pozici lídra přihlásit. „Jet ve žlutém je vždycky jedinečné, snil jsem o tom už jako malý kluk. Párkrát jsem ho už oblékal a rozhodně je to posilovač důvěry. Je to obrovská čest, tohle je můj nejlepší závod,“ hlásí skromně lídr.

Z pozice své i svého týmového kolegy je však nadšený i favorit celého závodu Chris Froome, který svého parťáka chválí, kudy chodí. „Můžeme jet každý na sebe a myslím si, že soupeřům hlídat dva jezdce dělá dost problémy,“ řekl Brit v rozhovoru pro cyclingnews.com a dodal: „Před námi je ještě jeden týden, ale už teď jsme ve skvělé pozici na prvních dvou místech.“

Geraint Thomas dorazil do cíle 15. etapy Tour de France v hlavním poli a udržel žlutý dres
Geraint Thomas dorazil do cíle 15. etapy Tour de France v hlavním poli a udržel žlutý dres

Thomas žlutý dres vybojoval v jedenácté etapě, ve které z něj vysvlékl Grega Van Avermaeta a od té doby ho zvládl pokaždé udržet. Na to, že by vystřídal Frooma na pomyslném trůnu i po celém závodu však prý nemyslí. „Cítil jsem se dobře, dny jako tyhle jsou vždycky zábavné. Ale na výhru Tour de France nemyslím. Beru každý den tak, jak přijde, a starosti si dělám jen s každou následující etapou,“ prozradil.

V trochu jiné pozici se nachází Tom Dumoulin, který dvojici týmu Sky pronásleduje a na druhého Frooma má ztrátu pouhých devatenácti vteřin. Právě Dumoulina Froome těsně porazil na Giru, které vyhrál s náskokem šestačtyřiceti sekund. „Jsem o něco lepší, než na Giru. V horách mi to jde lépe tady. Během tří týdnu na Giru jsem jel stabilně, ale samozřejmě nevím, jak to bude tady,“ říká Dumoulin.

Zavzpomínal i na Froomovu neuvěřitelnou jízdu na Giru, kde při výšlapu na Finestre rozhodl. Dumoulin nicméně doufá, že podobný scénář se na Tour opakovat nebude. „Mohlo by se to stát. Pokud je Froome lepší a zabere, tak s ním nic dělat nemůžu. Musím hlavně zůstat zdravý a silný. Doufám ale, že se to opakovat nebude,“ věří.

Kvalitu svého protivníka si ale dobře uvědomuje i Froome. „Dumoulin je třetí, jen pár sekund za mnou. Momentálně je naší největší hrozbou,“ ví Froome, koho si musí pořádně ohlídat.

Podívejte se na profily zbývajících etap Tour de France »

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud