25. června 2016 • 09:27

Hokejisty Hradce Králové posílil lotyšský útočník Džerinš

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Lotyšský hokejový útočník Andris Džerinš je novou posilou Hradce Králové. Osmadvacetiletý centr, který hrál posledních sedm sezon Kontinentální ligu za Dinamo Riga, uzavřel s Mountfieldem roční kontrakt. Informoval o tom východočeský klub na svých internetových stránkách.


"Primárně jsme hledali hráče české národnosti, výběr ze zkušených centrů je ale v tomto ohledu značně omezený. Už před mistrovstvím světa jsme se tak začali poohlížet po zahraničních hráčích," řekl generální manažer Aleš Kmoníček.

Džerinš v uplynulé sezoně KHL nasbíral v 50 zápasech 15 bodů za deset branek a pět asistencí. Představil se v dresu Lotyšska i na MS v Rusku a v sedmi zápasech zaznamenal gól a čtyři přihrávky. "Sledovali jsme ho i na mistrovství světa a domníváme se, že by mohl zapadnout do herního stylu, který chtějí trenéři praktikovat," uvedl Kmoníček.

Jednání podle něj nebyla jednoduchá. "Andris uvažoval, že zůstane v Rize. Situace v Dynamu je ale poměrně nejistá a Andris nedostal žádné konkrétní informace, proto se domluvil na spolupráci s námi, za což jsme rádi," dodal generální manažer Hradce Králové.

Džerinš, který v letech 2007 až 2009 působil v Kingstonu v zámořské juniorské OHL, má za sebou sedm účastí na MS. V KHL v 267 duelech včetně play off zaznamenal 59 bodů za 36 gólů a 23 asistencí.

"Jakmile se po skončení minulé sezony ukázalo, že v našem týmu dál nebudou působit Tomáš Mertl a Brian Ihnacak, bylo nasnadě, že musíme hledat kvalitní hráče na pozici středního útočníka," prohlásil nový hlavní trenér Mountfieldu Václav Sýkora, který nahradil Vladimíra Kýhose.

"Byli vytipováni forvardi z domácího hráčském trhu, se kterými jsme vedli jednání, ale drtivá většina z nich dávala přednost působení v zahraničí. Andris je v ideálním hokejovém věku s mnoha zkušenostmi získanými během působení v KHL a lotyšské reprezentaci," uvedl Sýkora.

Džerinš by se měl k mužstvu připojit 20. července, kdy po dovolené odstartuje závěrečná část letní přípravy. "V tuto chvíli je kádr víceméně hotový s tím, že nemusíme za každou cenu podepisovat dalšího hráče. Pokud se však na trhu naskytne nějaký zajímavý hráč, budeme s ním jednat. Může to být centr i křídlo, uvidíme dle nabídky," dodal Kmoníček.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud