22. ledna 2018 • 20:54

Výsledky testování videa jsou povzbuzující, zhodnotila IFAB

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Mezinárodní pravidlová komise IFAB za měsíc definitivně rozhodne o tom, zda plošně povolí zavedení videa do fotbalu. Dosavadní výsledky z testování, do kterého se zapojuje i česká liga, na dnešním zasedání v Curychu hodnotila jako pozitivní a povzbudivé.


Video ve fotbale povolila IFAB testovat v roce 2016 po dobu dvou let. Testy proběhly už ve 20 soutěžích včetně italské a německé ligy a ve více než 800 zápasů v ostrém režimu. S dnes předloženými výsledky z hodnocení univerzity v Lovani, která poznatky sbírá, panuje mezi pravidlovými experty spokojenost.

Dá se tak očekávat, že 3. března, kdy má padnout oficiální verdikt ohledně schválení videa pro letní světový šampionát v Rusku a následně plošné povolení, bude video přijato. A to i přesto, že se v některých ligách objevují problémy a video není vždy kladně přijato.

Dosavadní výsledky testů však vyvracejí dosavadní největší obavu, že by zkoumání videa výrazně zpomalovalo zápasy. Z osmi set duelů totiž 533 nepotřebovalo žádný zásah videorozhodčího, který by zastavil hru. A jen 42 zápasů potřebovalo více než jedno přezkoumání videem. Průměrný čas na přezkoumání je 39 sekund při použití komunikátoru a 79 vteřin, pokud se jde sudí osobně podívat na monitor. V průměru video zápas prodloužilo jen o minutu.

Studie vypočítala, že v průměru ve třech zápasech učiní sudí 750 rozhodnutí, z nichž 15 prověřuje videorozhodčí a jen u jednoho z nich nakonec dochází k oficiálnímu přezkoumání.

Díky videu, které se používá na sporné situace při gólech, penaltách a červených kartách, byla správnost rozhodnutí ve zkoumaných zápasech 98,9 procenta. U branek to znamená zlepšení o šest procent, u penalt o osm procent a u správného určení identity hráče je zlepšení dokonce o třicet procent.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud