Adam Nenadál
31. prosince 2021 • 04:30

Abeceda za rok 2021: K jako Královna Krejčíková, Nezmarova hlubina či VAR

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo nás letos bavil? Kdo zklamal a kdo zazářil? Před kým musíme smeknout – a na koho raději zapomenout? Sportovní show za uplynulých 12 měsíců nabídla řadu silných příběhů v podání pozoruhodných osobností. Pojďme si na prahu roku 2022 připomenout ty nejvýraznější roku předchozího.



A ANTETOKOUNMPO

Ze dna až na vrchol. Coby hubený teenager si Giannis Antetokounmpo v Aténách půjčoval basketbalové boty od bratrů a přespával v tělocvičně na žíněnce, teď má největší kontrakt v historii NBA (230 milionů dolarů za pět let) a coby čerstvý šampion si s týmem Bucks prohlédl zevnitř Bílý dům.

B BALVÍN

Mezi dlouhány ještě zůstaneme: Ondřej Balvín pobavil celý tuzemský sport bezprostřední hláškou o „bandě ču… na výletě“ poté, co s basketbalovou reprezentací senzačně postoupil na OH v Tokiu. Ale nezůstalo jen u hlášky: Balvín byl pod pěti kruhy z Čechů nejlepší.

Musel jsem úplně změnit svůj styl, říká Balvín o své první sezoně v Japonsku
Video se připravuje ...

C CITY

Nebýt titulu Liverpoolu v roce 2020, znala by Premier League v posledních čtyřech sezonách pouze jediného šampiona. Manchester City stále udává tempo a určuje styl, jen triumf v Lize mistrů stále uniká. Dosáhnou na něj Guardiolovi hoši v téhle sezoně?

D DJOKOVIČ

Po 52 letech mohl tenisový svět oslavovat kalendářní Grand Slam: jenže Novak Djokovič, který v roce 2021 vyhrál na turnajích 27 zápasů v řadě, v tom posledním selhal. Ve finále US Open podlehl Medveděvovi a ukázal pro něj nevídanou věc: slzy. Alespoň na chvíli tak zlidštěl...

E ERIKSEN

Šokující záběry si pamatuje snad každý: když se při zápase mezi Dánskem a Finskem na EURO bezvládně skácel na trávník záložník Christian Eriksen, modlil se za něj každý, kdo byl v tu chvíli u televizních obrazovek. Tenhle příběh měl, chválabohu, šťastný konec.

F F1

Vyvrcholení letošního ročníku motoristické show č. 1 nenechalo v klidu ani ty z fanoušků, kterým je jinak řev motorů naprosto ukradený. Lewis Hamilton se tak o čelo žebříčku v počtu titulů stále musí dělit s legendárním Michaelem Schumacherem.

G GJELLAND

Biatlon je jedním z mála českých sportů, které svěřily reprezentaci do rukou zahraničního odborníka. Egil Gjelland trénuje ženskou reprezentaci už od sezony 2018/2019, největší tlak na něj ale bude teď v olympijském Pekingu.

H HLOŽEK

Věkem stále ještě teenager zůstává i nadále největším pokladem českého fotbalu posledních sezon. Sparta si svůj devatenáctiletý klenot střeží s maximální péčí, je ale jen otázkou času, kdy mu bude muset zamávat. Skutečná otázka tak spíše zní: Přibalí si Adam Hložek na cestu do světa titul?

Nová generace: Jak si nejpilnější střelec ligy Hložek vede v porovnání s ostatními?
Video se připravuje ...

CH CHOUPENITCH

Akrobatické lyžování, rychlobruslení, judo – to všechno už tady bylo. Během jediného dne na olympiádě v Tokiu se ale Češi tentokrát stali i největšími šermířskými fanoušky. Bronzový fleretista běloruského původu Alexander Choupenitch je nezklamal.

I iSPORT.CZ

I letos děkujeme za vaši přízeň. Jsme sportovní server, který jako jediný na internetu exkluzivně přináší videa z české fotbalové ligy, a těšíme se na vás i v roce 2022!

J JOKIČ

Na první pohled nevypadá jako špičkový sportovec. Nikola Jokič si ale z neatletické postavy a pomalosti udělal přednost: jeho neortodoxní hra plná překvapivých řešení zcela uchvátila NBA, a srbský pivot je tak asi nejoriginálnějším MVP v historii ligy.

K KREJČÍKOVÁ

Jedenáct měsíců kmitala tahle neuvěřitelná slečna od jednoho nečekaného úspěchu ke druhému a nezapomínala při tom na jiné – ať už to byla Jana Novotná, nebo Libuše Šafránková. Milá Barboro Krejčíková – pro mě jste Královnou roku 2021. Bylo to krásné, děkuji.

Proslov Krejčíkové, který dostal Navrátilovou: Díky za statečnost a naši svobodu!
Video se připravuje ...

L LIPTÁK + KOSTELECKÝ

Z olympijského finále brokařů si udělali takový polorodinný český rozstřel. Pohodáři Jiří Lipták a David Kostelecký pak svůj neuvěřitelný kousek z Tokia oslavili výletem s dětmi pod stan. Hlavně žádné nervy!

M MESSI

Lionel Messi a Barcelona: spojení, které platilo od roku 637 př. n. l., ale které nakonec nevydrželo rozhazovačnou politiku katalánského velkoklubu. Pro obě strany přišel bolestný rozchod možná později, než měl.

N NEZMAR

Sešup roku. Odposlechy ještě o nikom neprozradily nic hezkého, v případě Jana Nezmara a jeho lísání se k Romanům Berbrovi a Rogozovi je ale ta bažinatá hlubina ještě o něco temnější. Na chlapících Nezmarova střihu přece měla vytoužená česká fotbalová obroda jednou stát...

O OLYMPIÁDA

Bude? Nebude? S fanoušky? Bez nich? Jen s těmi domácími? Jak to bude? Nejistoty olympijského Tokia, které se jako první dějiště Her v historii muselo vypořádat s koronavirovou hrozbou, se naštěstí na sportovištích neprojevily. Na tahu je Peking.

P PEŠÁN

Osobnosti Pešánova typu vhánějí do leckdy zaneseného českého rybníčku svěží proudy, i když se to někdy neobejde bez zrádných vírů a protiproudů. Přál bych si, aby to klaplo. Ať už se trenér na lavičce národního týmu klidně ani nepohne, jen ať je konečně zase placka!

Pešán o emocích na střídačce: Za leklou rybu se nepovažuju
Video se připravuje ...

R RŮŽIČKA

U hokeje zůstáváme: po (převážně) teoretikovi si ale bere slovo (převážně) praktik. Životní veletoče – a nejen ty – odnesly Vladimíra Růžičku povážlivě daleko od centra hokejového dění, tak se kouč vrátil tam, kde coby hráč začínal. Do Litvínova. Třeba znovu najde zlatou trenérskou nit.

SCHICK

Aby si nějaký kousek českého sportovce podmanil sociální sítě po celém světě? To už tady dlouho nebylo. Ale stalo se: báječná EUROtrefa Patrika Schicka z půlky nadchla stejně jako Panenkova penalta nebo Poborského lob. A hlavně – Schick není jen jednogólový hit.

T TAMPA BAY

Jen tři týmy dokázaly v posledních 25 letech obhájit vítězství ve Stanley Cupu: Detroit, Pittsburgh a od roku 2021 Tampa Bay Lightning. Dvojnásobným šampionům pomohli i dva Češi – Ondřej Palát a Jan Rutta.

U UNIVERZITNÍ SPORT

Tenhle fenomén se sice týká pouze zámoří, ale jeho globální následky nelze ve výčtu NEJ událostí roku 2021 opomenout. Po letech jednání mohou od letoška univerzitní sportovci v USA finančně participovat na ohromném byznysu, který coby aktéři pomáhají udržovat v chodu. Konečně!

V VAR

Já vám nevím. Když video vstupovalo do fotbalu, jásal jsem. Následovalo zmatení. Pak naštvání. A teď? Když já vám nevím. Je to dobrej nápad, blbej nápad, nebo jakej je to vlastně nápad? Asi dobrej nápad, jen někdy v blbejch rukách.

W WEST HAM

Tomáš Souček, Vladimír Coufal, Alex Král – a čerstvě i Daniel Křetínský. West Ham se během pár měsíců změnil v možná nejsledovanější zahraniční fotbalový tým z pohledu českých fanoušků. Navíc se na tom shodnou sparťané i slávisté. Nevídané!

X XAVI

Barcelonská legenda přicházející oživit uvadající barcelonskou slávu – tohle bude pro Xaviho hodně těžká mise. A hned zkraje trenérské kariéry. Každopádně: když už jít pod hladinu, ať aspoň na hlavním můstku stojí oblíbený kapitán!

ZLATÝ MÍČ

Tohle se nepovedlo. Nic proti Messimu, ale Lewandowski by byl příhodnější vítěz – a strnulá anketa by dostala nový impulz, čerstvý ohoz a alespoň zdání, že jde s dobou. Sázkou na jistotu místo toho hlasující utvrdili fanoušky v tom, že kouzlo kdysi prestižního podniku uvadá.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud