Michal Kvasnica
12. června 2018 • 19:18

Nadvláda CR7 a LM10? Po Rusku ji může utnout Griezmann nebo Kroos

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Deset let trvá dynastie Cristiana Ronalda a Lionela Messiho. Byť se naposledy dvakrát ze zisku Zlatého míče radoval 33letý Portugalec, s Argentincem si kulatou trofej víceméně pravidelně přehazují jak horký brambor. Pětkrát jeden, pětkrát druhý. A pošesté? Třeba již někdo úplně jiný...



Uvažovat v souvislosti se Zlatým míčem o někom jiném než o dvou globálních značkách CR7 a LM10? OK, asi to zní na první pohled při vší úctě k oběma fotbalovým legendám troufale.

Vždyť Ronaldo se stal po pátém triumfu v Lize mistrů rekordmanem soutěže a zaokrouhlil počet branek v dresu „bílého baletu“ na neskutečných 450. Messi zase pomohl Barceloně celkem 45 góly ovládnout španělský pohár i La Ligu a hattrickem proti Ekvádoru dostal Argentinu na mistrovství světa.

Sečteno podtrženo, už nyní jde o dost pádné argumenty, aby se v prosinci radoval z ceny pro nejlepšího fotbalistu roku 2018 působícího v Evropě opět právě někdo z těchto pánů.

Jenže uplynulá sezona vychrlila další jména, která se velmi hlasitě přihlásila do boje o Zlatý míč. A co víc, vrchol roku přichází až nyní. Šampionát v Rusku může kartami pořádně zamíchat.

Vzpomeňme na překvapivý triumf italského stopera Fabia Cannavara, který se stal nejlepším evropským fotbalistou zejména díky tomu, že v létě 2006 šéfoval mistrům světa z Apeninského poloostrova. Šlo o poměrně překvapivou, nicméně zaslouženou volbu.

Něco podobného by se mohlo stát i letos.

Nikde není psáno, že Portugalsko v čele se stárnoucím Ronaldem napodobí ojedinělý úspěch z předloňského EURO, kde jim štěstěna přála neskutečným způsobem. Obrana je pomalá a útok až příliš závislý na hvězdě Realu Madrid. Zázraky se čekat nedají. V případě výbuchu by šance CR7 výrazně klesly.

Jiné je to u Argentiny, která má všechny předpoklady pro to, aby její neuvěřitelně silná generace konečně (rozuměj zlatě) zpečetila svůj potenciál. Messi má zřejmě poslední možnost vyrovnat se Diegu Maradonovi a stát se navždy nesmrtelným. Poslouchá to však již nejméně deset let, což musí být pořádný záběr na hlavu. Pokud se to nepovede, vlastně to už nikoho ani nepřekvapí...

FAVORITÉ MS ve fotbale: Argentina. Dosáhne Messiho generace konečně na zlato?
Video se připravuje ...

Proto není divu, že šanci větří i další dravci. Kdyby se MS nekonalo a Zlatý míč rozdával už nyní, zřejmě by jej převzal Mohamed Salah. Za famózní sezonu v liverpoolském dresu by na něj měl plné právo. Jeho handicapem však je, že egyptská reprezentace nepatří mezi favority turnaje. Přesněji řečeno: bude ráda, když postoupí ze skupiny. A to by musel mít tamní „bůh“ další extrémně vydařený podzim, aby reprezentační úroveň přebil.

Dost dobře se tak může stát, že velký krok k individuální trofeji udělá ještě někdo úplně jiný. Ten, kdo na nejsledovanější akci široko daleko zazáří natolik, že smaže všechny letošní úspěchy ostatních protivníků.

Favority mám tři.

První? Francouz Antoine Griezmann , jenž se stal před dvěma roky na domácím EURO nejlepším plejerem a před měsícem dvěma góly rozhodl finále Evropské ligy. Ve 27 letech má ideální předpoklady pro to, aby uspěl. Je dost zkušený, přitom stále hladový. A co je možná nejdůležitější – jeho nároďák patří mezi černé koně MS.

Druhý? Brazilec Neymar , který se dlouhodobě snaží vymanit ze spárů dua Ronaldo-Messi. Ostatně i proto loni přestoupil do PSG. Přestože jaro promarodil, případný úspěch s „kanárky“ jej může katapultovat mezi horké favority na zisk Zlatého míče. A není nic, co by si ego ambiciózního míčového kouzelníka přálo více.

A na závěr malé překvápko: Toni Kroos. Nenápadný, ale o to platnější dělník ve středu pole Realu Madrid by mohl napodobit Cannavarův příběh. Stačí, aby Němci dokráčeli až na vrchol. A to – přiznejme si – není vůbec nereálný scénář. Být ústřední postavou vítěze Ligy mistrů a poté i mistrů světa, to už by se sakra počítalo!

Byť chovám k Messimu s Ronaldem absolutní respekt a jejich kousky doslova žeru, letos cítím, že na trůnu přijde změna.

Nominační show začíná za dva dny. Tak se ukažte, pánové!

ANKETA fotbalistů: Komu budou fandit na MS? Barák Islandu, Koubek Francii
Video se připravuje ...

FAVORITÉ MS ve fotbale: Německo. Hvězdy, slabiny i možná cesta ke zlatu
Video se připravuje ...

FAVORITÉ MS ve fotbale: Francie. Na co si musí dát hvězdný tým pozor?
Video se připravuje ...

FAVORITÉ MS ve fotbale: Proč je Brazílie největším kandidátem na zlato?
Video se připravuje ...

ANKETA fotbalistů: Komu budou fandit na MS? Barák Islandu, Koubek Francii
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud