Pavel Hartman
8. března 2014 • 14:00

Vrba musí na norskou facku zareagovat rázně. Jinak by zbílkovatěl

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Premiéra Pavla Vrby u fotbalové reprezentace? Facka pro všechny! Nejdůležitější však bude reakce – nejen od Vrby, hráčů, předsedy, nýbrž i klubových a mládežnických trenérů. Všichni by si měli středeční utkání detailně a kriticky rozebrat a začít pracovat na odstranění chyb. Kdyby hlavním závěrem zůstalo, že to na úvod nebylo až tak špatné a o výhru české mužstvo připravil kiks Petra Čecha v bráně, Vrbův nároďák by jel v Bílkově kolejích.



Je třeba si na úvod říct jasně: fotbal, s nímž se Češi prezentovali v duelu s Norskem, nesnesl srovnání s konkurenty v Evropě. Že Norové byli po všech stránkách lepší (jen na chyby brankářů to skončilo 1:1), o tom není pochyb. Ale kdo se díval na sestřihy dalších přípravných zápasů, s podobně staromódním herním projevem se nesetkal.

Nedostatek číslo jedna: statičnost! Kdo chce dnes uspět ve fotbale uspět, musí být neustále v pohybu. Ne jen ten hráč, který je zrovna s míčem ve hře, ale všichni! P

roč čeští obránci obehrávali balon často bezradně ze strany na stranu a přechod do útoku se mnohdy omezil na dlouhý nákop? Protože většina spoluhráčů před nimi stála. To pak nejde přejít střed hřiště kombinací.

Zastavte si někdy akci Bayernu a podívejte se, kolika parťákům může přihrát hráč s míčem. Vždycky si může vybrat z několika možností. Pohyb bez míče mají všichni v návyku, protože okolní prostředí v čele s Guardiolovou ho po nich vyžaduje. Kdo by se nechtěl podřídit, končí.

Ale tohle pochopila celá Evropa. Norové si v Edenu takhle pořád hráli s prostorem. Sprint doprava, sprint doleva, sprint nahoru, sprint dolů, sprint při napadání, sprint při náběhu za obranu. Jsou k tomu od mládeže vedení. Berou to za samozřejmost a nikdo si nedovolí reptat.

Podezřelá osoba

Když tohle trenér žádá v českém fotbale, okamžitě je podezřelou osobou a hráči brblají, že po nich chce blbosti. Jenže pak se nedivme, že dobré evropské kluby už nemají o české fotbalisty zájem. Jsou totiž reprezentanty vyčkávacího pěšího fotbalu (hrají, až když se k nim dostane míč), ale to je zoufale málo. Oni musí naučeným skupinovým pohybem aktivně klestit cesty k protivníkově bráně.

Norové to dělali a hlavně proto si vytvořili ze hry brankové příležitosti. Češi? Dali gól ze standardní situace a po minele brankáře, ale měli gólové příležitosti po vypracovaných akcích? Kdepak.

Další nedostatky z pěšího fotbalu vyplývají. Třeba velké hřiště. Kdyby se všichni (obránci obzvlášť) posunovali při jakékoli zpětné přihrávce soupeře bleskově vpřed, nemohli by být pak roztažení na 50 metrech.

Nebo individuální činnosti hráčů. Zatímco Norům nečinil problém přejít v rychlosti přes soupeře, pro české hráče to je nepřekonatelnou překážkou.

Tohle všechno si musí Pavel Vrba, ale celý český fotbal důkladně rozebrat. Do nejmenších detailů a na rovinu si říct, proč národní mužstvo nestačilo na Nory, kteří nepatří k evropské top špičce.

Vrba musí změnit přístup už od mládeže

Vrba pak musí jasně hráčům rozdat domácí úkoly a dodat: Pánové, na tomhle a tomhle musíte zapracovat a já si to přijedu zkontrolovat. Pokud se nezlepšíte, dostanou šanci jiní. Ale potíž je v tom, že si evropsky konkurenceschopnou konkurenci nevychováváme. Viz výkon české jednadvacítky v utkání s Norskem nebo prohra 0:4 týmu U-19 v Srbsku.

Sám Pavel Vrba zkrátka reprezentaci nespasí. Nikdo to sám nesvede. Proto marketingová kampaň dělající z Vrby spasitele natropila víc škody než užitku. Místo ní měl předseda svazu a vedení do fanoušků hustit, že jedině systematická a odborná práce štábu lidí vrátí českou reprezentaci do špičky.

Během tří dnů prvního srazu nemohl Vrba zázrakem všechno změnit, ale z jeho reakce se pozná, jestli je správný systém schopen nastavit. Cestu má díky nezpochybnitelně kvalitní práci v Plzni naprosto umetenou na všech frontách. Nyní záleží jen na něm, jak toho využije.

Při tvorbě realizačního týmu vyvolal v tomto směru jisté rozpaky (nevadí mu například, že jeden z asistentů má zároveň úvazek v klubu). Teď může kritickou analýzou bídy s Norskem a vyvozením jasných závěrů z ní do praktického života (nejen reprezentačního áčka, ale i mládežnického úseku, na který chce dohlížet) přesvědčit o opaku.

A v to všichni, kdo opravdu chceme, aby český fotbal stoupal nahoru, věříme!

Vrba po remíze s Nory: Nejsem spokojený, čeká nás hodně debat
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud