Martin Hašek
9. května 2013 • 16:24

Pražský maraton uctí oběti z Bostonu, na bezpečnost dohlédnou kamery

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Minutou ticha si účastníci nedělního pražského maratonu připomenou oběti bombového atentátu, při kterém 15. dubna zahynuli tři lidé a přes 200 jich bylo zraněno. Organizátoři symbolický ceremoniál naplánovali na okamžik těsně před startem, zároveň poslední týdny pracovali na zesílení bezpečnostních opatření.



„Před startem budeme mít minutu ticha za Boston,“ řekl ředitel Volkswagen Maratonu Praha Václav Skřivánek, pro něhož měla bostonská tragédie osobní rozměr.

„Organizátoři mezi sebou udržují vřelé vztahy. I s těmi z Bostonu se osobně známe. Nás to opravdu zasáhlo. Já když jsem slyšel tu zprávu, tak jsem koukal, protože před dvěma roky jsem seděl na tribuně naproti. Takže jsem si dokázal představit, jak to tam asi vypadá,“ říká Skřivánek.

„Na dálku jsem jim držel palce a sám jsem sledoval, jaký byl ten cíl, což naštěstí maraton nebyl. To nás jediné může těšit, že běh zůstává svobodou a lidé běží pro pocit štěstí a radosti.“

Přestože nechtěli běžce obtěžovat nadbytečnými kontrolami, pořadatelé pražského maratonu po bostonském neštěstí zesílili bezpečnostní opatření. Navýšili rozpočet, najali více bezpečnostních pracovníků a vyrazili i do Londýna, kde se maraton konal jen šest dní po závodě v Bostonu.

Izolovaná akce pomatenců

„Bezpečnost je oproti předchozím rokům samozřejmě navýšená. My jsme byli na vysoké úrovni už v minulých letech, na letošek jsme se samozřejmě zaměřili ještě víc,“ říká Skřivánek. „Navýšili jsme security, spolupracujeme s dalšími bezpečnostními odborníky. Trochu jsme se inspirovali v Bostonu i v Londýně.“

Za dva výbuchy v cílovém prostoru bostonského maratonu byli odpovědní čečenští Rusové Džochar a Tamerlan Carnajevovi a jejich útok byl zamýšlen jako muslimská odveta Američanům za války v Iráku a Afgánistánu. Carlo Capalbo, předseda organizačního výboru pražského maratonu, se domnívá, že šlo o izolovanou akci.

Zachranáři odváží jednu ze zraněných.
Zachranáři odváží jednu ze zraněných.

„Věřím, že, co se stalo v Bostonu, byla izolovaná akce pomatenců. Věřím, že se to v dalších závodech nestane,“ řekl Capalbo. „Maraton je velkou oslavou lidského přátelství. Nikdo by si nemyslel, že se něco takového může stát. Svět je stále nebezpečnější. Kde se shlukuje větší množství lidí, potenciálně hrozí nebezpečí. V rámci pražského maratonu se nikdo o nic nepokusil.“

K většímu bezpečí účastníků pomůže i vylepšený kamerový systém v ulicích.

„Snažili jsme se přispět, aby si každý, kdo by chtěl náhodou škodit, uvědomil, že o něm budeme vědět,“ řekl Jan Rafaj ze společnosti Eltodo, která systém nainstalovala.

„Kamery jsme posílili, aby vymizela hluchá místa. Z výšky kamer je pro bezpečnostní orgány lepší přehled. Snažili jsme se přispět k tomu, aby preventivní opatření byla co nejdůraznější.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud