Květoslav Šimek
25. června 2013 • 19:10

Skokan století Beamon poprvé "dolétl" až do Česka. Na Zlatou tretru

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Elegantní dlouhán v brýlích a červené kšiltovce vystoupil z auta, pozdravil se s manažerem ostravského mítinku Zlatá tretra Alfonzem Juckem a okamžitě rozdal pár autogramů. Šestašedesátiletý Robert „Bob“ Beamon, legendární americký skokan do dálky, který na olympiádě v Mexiku 1968 dolétl na neuvěřitelných 890 centimetrů, poprvé „dolétl“ i do České republiky. Je speciálním hostem 52. ročníku Zlaté tretry Ostrava.



Beamon dorazil z letiště ve Vídni v dobrém rozpoložení. Žertoval s dívkami u akreditací, žoviálně se zdravil s jednou z přítomných dam. Ubytoval se a pak vyrazil pro Českou televizi natáčet pořad Na plovárně.

Poté se chtěl ještě v „tichosti“ podívat i na Čokoládovou tretru mezi děti, které na nedalekém Městském stadionu ve Vítkovicích závodily. Pro média bude Beamon k dispozici ve čtvrtek před Zlatou tretrou.

Beamon zazářil na olympiádě v Mexiku 1968. Skočil tehdy neuvěřitelných 890 centimetrů, světový rekord tehdy posunul hned o 55 centimetrů! O famózním letu se mluvilo jako o skoku do nového století. Stále je to platný olympijský rekord.

Robert Beamon je hostem ostravské Zlaté tretry
Video se připravuje ...

„Ani se mi nechce věřit, že tomu mému rekordu bude na podzim už 45 let,“ vzkazoval Beamon ještě před příjezdem do Ostravy. Jako světový rekord vydržel Beamonův výkon dalších 23 let. Až na mistrovství světa v Tokiu v roce 1991 jej překonal další Američan Mike Powell (895 centimetrů).

Chvíli před Powellem skočil na stejném šampionátu Carl Lewis 891 centimetrů. Ale kvůli nepovolené podpoře větru nemohl být tento výkon do tabulek počítán. Přes Beamona se tak oficiálně dostal pouze Powell.

VIDEO | Podívejte se na Beamanův "skok století" na olympiádě v Mexiku 1968

Bob Beamon na olympiádě v Mexiku dolétl na 890 cm, teď je v Ostravě
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud