9. února 2023 • 19:45

Lvice krok od ME! Češky přehrály Irsko a vyhlíží rozhodující souboj

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přesvědčivé vítězství zapsaly v prvním domácím zápase kvalifikace mistrovství Evropy české basketbalistky. Svěřenky trenérky Romany Ptáčkové porazily v pražské hale Královka hlavně díky výbornému prvnímu poločasu Irsko 74:57. Pokud zvládnou i nedělní souboj s Nizozemskem, postoupí na červnový EuroBasket v Izraeli a Slovinsku.



Češky procházejí kvalifikační skupinou, ze které bylo vyřazeno Bělorusko, bez jediného zaváhání – v Irsku vyhrály 70:54 a na půdě Nizozemska 71:66. Ve čtvrtek se premiérově představily na domácí palubovce a získaly potřebné body. „Připravovaly jsme se na tvrdý zápas, měly jsme ale výškovou převahu. Důležité byly naše rychlé protiútoky,“ hodnotila pro Českou televizi Natálie Stoupalová.

Hned první koš souboje s outsiderem skupiny padl právě z rychlého kontru zakončeného tahounkou Veronikou Voráčkovou. Irky dělaly problémy střelbou z odvážných pozic, jenže český tým nasázel během úvodní části 26 bodů. Díky šestnáctibodové šňůře mohl hrát celek trenérky Romany Ptáčkové uvolněně. Úvodní dějství zakončila košem s klaksonem nejlepší střelkyně první půle Stoupalová a tým do šatny nesl vedení 43:27.

„Měly jsme to pod kontrolou, ale určitě byly úseky, kdy se nám hra moc nevedla, a spousta hráček tam má ještě rezervy. Vždycky jsme si ale pomohly kvalitní obranou po celém hřišti, z čehož jsme měly poměrně dost zisků a dostaly jsme se k několika jednoduchým košům,“ řekla Ptáčková.

Třetí čtvrtina byla ze strany domácích hráček bodově nejslabší. „Dělala nám problémy zónová obrana Irek. Přitvrdily, my jsme se nedokázaly dohodnout a útok nefungoval,“ uznala Stoupalová.

„Ve druhém poločase už jsme se do zónové obrany začaly celkem trápit, a jak jsme nedaly prvních pár střel, další už hráčky přecházely a nebyla tam sebedůvěra,“ konstatovala Ptáčková.

V úvodu poslední desetiminutovky stáhly Irky, které daly celkem 9 trojek, manko na 13 bodů. Rozpaky v závěru rozptýlila tříbodovou střelou Pamela Effangová a Češky před tisícovou návštěvou zvítězily rozdílem 17 bodů. „Bylo super hrát doma před spoustou fanoušků. Hodně jsem si zápas užila,“ hodnotila sedmnáctiletá debutanka v reprezentačním týmu Dominika Paurová. 

Českým basketbalistkám k udržení prvního místa ve skupině a postupu na šampionát bude stačit s Nizozemskem i prohra maximálně o pět bodů (při nižším skóre by to bylo jen o čtyři body). Zápas se hraje v hale Královka v neděli od 18 hodin a živě jej vysílá ČT sport.

Česko - Irsko 74:57 (26:14, 43:27, 58:39)

Sestava a body Česka: Voráčková 16, Vyoralová 7, Březinová 8, G. Andělová 3, Hamzová 2 - Stoupalová 16, Holešínská 10, Sklenářová 6, Effangová 3, Zeithammerová 2, Paurová 1, Čechová.

Nejvíce bodů Irska: E. Thorntonová 16, Herlihyová 15, Finnová a Meliaová po 9.

Fauly: 23:19. Trestné hody: 21/16 - 12/10. Trojky: 8:9. Doskoky: 48:41.

Tabulka skupiny I:

1. Česko 3 3 0 215:177 6
2. Nizozemsko 3 2 1 207:187 5
3. Irsko 4 0 4 227:285 4

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud