25. května 2021 • 21:45

Další změna na Giru: po tragické havárii lanovky peloton horu jen objede

Autor: rb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejen počasí mění trasu letošního Giro d´Italia. Z úcty k obětem nedělní tragické nehody lanovky, při které zahynulo 14 lidí, mezi nimi i jedno dítě, nepojedou cyklisté až na vrchol hory Mottarone. Pouze ji objedou. Zbytek etapy s cílem na Alpe di Mera zůstává stejný. Celá etapa bude kratší jen o deset kilometrů.



Organizátory ke změně trasy 19. etapy vedoucí z Abbiategrassa na Alpe di Mera vyzval italský ministr dopravy Enrico Giovannini. Právě na hoře Mottarone, kam v původní trase vedlo první kategorizované stoupání, k tragické nehodě lanovky v neděli došlo. „Po takovém neštěstí by bylo vhodné, aby se cyklisté tomuto místo vyhnuli,“ apeloval.

Pořadatelé jeho prosbu vyslyšeli. Závodníci tak v pátek nepojedou na vrchol Mottarone, ale toto stoupání objedou. „Po tragických událostech na lanové dráze a v součinnosti s ministerstvem dopravy, představiteli regionu Piedmont a dalšími institucemi jsme se rozhodli upravit trasu 19. etapy Corsa Rosa,“ napsala pořádající agentura RCS ve svém úterním prohlášení.

Etapa bude mít místo původních 176 kilometrů nyní o 10 km méně. Místo stoupání první kategorie v úvodu bude nyní jen kategorie 4. Z něj sjedou už znovu na původní trasu zakončenou na Alpe di Mera.

K pádu kabinky lanovky došlo v neděli přibližně ve 12.30, příčina havárie je stále neznámá. Místní zprávy říkají, že k závadě mohlo dojít zhruba 300 metrů pod vrcholem, přičemž kabina poté sjela dolů, narazila do sloupu a spadla do zalesněné oblasti. Cyklisté uctili památku obětí už v pondělí na startu minutou ticha.

Nový profil 19. etapy (ten původní najdete v přehledu etap ZDE>>>):

Nový profil devatenácté etapy GiraFoto GirodItalia.it

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud