18. července 2018 • 04:45

Boj o trikoty na Tour: Sagan je blízko, Froome i přes pády stahuje lídra

Autor: tej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítězů může být hned několik. Na Tour de France může každou etapu slavit celá řada jezdců. Vítěz etapy je jasný, ve hře jsou ale i čtyři cenné trikoty, o které se bojuje během celého závodu. Každá etapa v nich je ovšem prestižní záležitostí. Jak momentálně boj o jednotlivé dresy probíhá? Ten pravý teprve začne, blízko k rozuzlení má zatím snad jen Peter Sagan, který bojuje o nejlepšího sprintera.



Zelený trikot pro nejlepšího sprintera

Většinu rovinatých etap, které vyhovují sprinterům, už cyklisté zajeli. A slovenský rychlík Peter Sagan znovu ukázal, že v boji o zelený trikot takřka nemá konkurenci. Ano, párkrát ho potrápil kolumbijský cyklista Fernando Gaviria, ale po první polovině závodu (pokud nepočítáme poslední oslavnou) to vypadá, že si to Sagan už pohlídá. Na svém kontě má neuvěřitelných 319 bodů, druhý Gaviria jich má o 99 méně a třetí Groenewegen dokonce o 187. Samozřejmě, že se do konce Tour ještě může pořadí radikálně změnit, ale Sagan je už natolik zkušený, že si je vedení schopný s přehledem pohlídat. A pokud se nestane něco nečekaného, vyrovná rekord Erika Zabela, který zelený trikot oblékl v šesti ročnících Tour.

Puntíkatý trikot pro nejlepšího vrchaře

Boj o puntíkatý trikot teprve začíná! V prvních deseti etapách jezdce zrovna hodně zákeřných stoupání nepotkalo a rozdalo se jen pár bodů. To se teď po přejezdu do Alp teprve změní. Jeho držitelem je momentálně Julian Alaphilippe, který se rozhodně mezi vrchaře neřadí. Jeho role je takzvaný puncheur, tedy závodník, který se sice specializuje na strmá stoupání, ale spíše jen na ta krátká. Rozhodně však ani on není bez šance. Mezi největší favority patří například Warren Barguil či Rafal Majka.

Bílý trikot pro nejlepšího mladého jezdce

Souboj o bílý trikot, na který mají nárok všichni jezdci, kterým na začátku roku nebylo více než 26 let, je stále ve hře. Momentálně ho drží Pierre Roger Latour. Největším favoritem na jeho zisk však nadále zůstává Egan Bernal, mladý jezdec týmu Sky. Ten se zatím soustředil spíše na to, aby pomohl udržet Chrise Froomea ve hře, každou etapu ale dokazuje, že je favoritem zaslouženě. Pracuje tvrdě a na svých jednadvacet let prokazuje více než kvalitní práci.

Žlutý trikot pro lídra závodu

Stejně jako u puntíkatého dresu, i u toho žlutého ten pořádný boj teprve začne. Aktuálně je v držení Belgičana Grega Van Avermaeta. Favorit a čtyřnásobný vítěz Chris Froome i přes dva pády náskok na současného lídra stahuje a je momentálně šestý. Mezi dalšího velkého favorita se řadí i Nairo Quintana, který je v horách k nezastavení. Jedním ze tří největších favoritů byl i Richie Porte, ten měl bohužel stejně jako vloni v deváté etapě nehodu a ze závodu musel odstoupit. Naděje si dělá i nový lídr Astany Jakob Fuglsang, či Tom Dumoulin, Mikel Landa a Vincenzo Nibali.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud