Květoslav Šimek
19. července 2018 • 04:30

Mladíček ze Sky ve stínu hvězd. Bernal je supertalent, smekají kolegové

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Má být budoucností světové cyklistiky. Kolumbijský mladík Egan Arley Bernal zatím v jednadvaceti letech sbírá při své premiéře na Tour de France zkušenosti ve stínu Chrise Froomea a Gerainta Thomase. I tak už sklízí pochvaly, v 11. etapě dojel čtrnáctý. „Je nejmladší v závodě a opravdu supertalent,“ chválil jej týmový kolega Thomas, který se i díky jeho pomoci oblékl do žlutého. „Kdykoliv se cesta zvedá, je dobré mít Egana na své straně.“



Ještě před třemi lety Egan Bernal zářil na horských kolech. Sbíral juniorské medaile na mistrovství světa v cross-country, na silnici jej to netáhlo. Horské kolo mu bylo v kopcích kolem rodného města Zipaquirá, které leží takřka ve třech tisících metrech nad mořem, bližší.

Základ a kondici si na něm i tak vypracoval parádní. Když mu při testech měřili hodnotu VO2max (stupnice značící maximální objem kyslíku, jejž je při výkonu schopen sportovec využít), dosáhl na číslo 88,8 ml/kg/min! To je víc, než jakým disponuje například Chris Froome.

„Začal jsem s cyklistikou v osmi letech, protože můj otec také jezdil, když byl mladý,“ líčil Bernal pro cyclingtips.com. „Na první závod pro děti mě ale přihlásil kamarád.“ Vyhrál, jako cenu dostal svůj první dres a navrch členství v místním cyklistickém týmu.

Do světa profesionální cyklistiky Bernala před třemi lety přivedl italský matador Gianni Savio, šéf týmu Androni Giocattoli-Sidermec. Trochu kuriózně. Cyklistický agent Paolo Alberati mu totiž jako nabízel amatérského šampiona Davida Pacchiardiho, který měl skvělé výsledky na rovinách. „Já ale do týmu sháněl spíš vrchaře,“ vzpomíná Savio. „A když mi přišly výsledky testu VO2max od Bernala, kterého měl Alberati také ve svém portfoliu, rozhodl jsem se zariskovat a podepsal jsem s ním čtyřletý kontrakt.“

Bernal tak prakticky rovnou přeskočil z horského kola na silniční a začal sbírat zkušenosti v druhodivizním italském týmu. V začátcích mu výrazně pomohl zkušenější krajan Rodolfo Torres, kterého Gianni Savio záměrně do týmu přivedl také, aby mladšího kolegu zaučil. „Měl jsem tehdy jediný cíl – získávat zkušenosti a zvyknout si na styl závodění,“ děkoval Bernal.

A že si zvykal rychle. Několika pádům se nevyhnul, ale v březnu 2016 bral na Settimana Internazionale Coppi e Bartali dres pro nejlepšího mladého jezdce, to samé zopakoval i na Giro del Trentino. Bez problémů se tam dokázal v těžkých stoupáních držet i Romaina Bardeta nebo Mikela Landy. Přidával další úspěchy a na jeho adresu se začínaly opakovat hlášky typu: „Byl prostě příliš silný... Mohl by prohrát jen, kdyby měl hodně špatný den... Zastaví jej pouze defekt...“

O mladého Kolumbijce se začaly zajímat věhlasné týmy. Kvůli časovému vytížení sice musel odejít z vysoké školy, ale na kontrakt snů nečekal dlouho. Po minulé sezoně jej získal tým Sky, který na něm chce postavit budoucnost. Oprávněně. Bernal hned v únoru v novém dresu porazil ostřílené krajany Naira Quintanu i Rigoberta Urana na kolumbijském podniku Oro y Paz, v květnu vyhrál závod Kolem Kalifornie. I proto se jej šéfové Sky rozhodli poslat i na Tour de France.

„Původně jsme sice plánovali premiéru na Vueltě, jenže tam by byl pod větším tlakem, protože největší týmové hvězdy tam nejspíš nebudou,“ líčil jeho současný agent Giuseppe Acquadro. „Na Tour bude jako domestik ve stínu Chrise Frooma a nebude na něj soustředěná taková pozornost a tlak. Může se učit, sbírat zkušenosti. To bude pro jeho budoucnost nejlepší.“

A že to časem může být i žlutá budoucnost na Tour de France, o tom se nepochybuje. I Bernal chce být prvním kolumbijským vítězem nejslavnějšího závodu. A dosáhnout na metu, o kterou se zatím marně pokouší Quintana i Uran.

Britský jezdec Geraint Thomas na trati cyklistické Tour de France
Britský jezdec Geraint Thomas na trati cyklistické Tour de France

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud