Tereza Janovská
18. července 2018 • 21:15

Před Froomem jede na Tour domestik. Ale pořád je lídrem, tvrdí Thomas

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Krev bojovníka nezapře. Britský cyklista Geraint Thomas je ve stáji Sky ve stínu týmového lídra Chrise Froomea coby vrchní domestik, přesto se i on dokáže prosadit. A ne ledajak. V loňském roce ovládl první etapu Tour de France a žlutý trikot si udržel čtyři dny. Letos ho vybojoval znovu, navíc v extrémně náročné horské etapě. „Je to neskutečné, vůbec jsem to nečekal,“ neskrýval v cíli dojetí. Zároveň ale dodal, že lídrem stáje zůstává Froome, čtyřnásobný vítěz Tour.



Ve stáji Sky jezdí Thomas už osmým rokem, stejnou dobu jako on tam působí i Chris Froome. Během společných let se z nich stala neuvěřitelně sehraná dvojka, která trápí všechny soupeře. Dokázali to i v závěru středeční jedenácté etapy.

Přestože je Thomasovou hlavní rolí podpořit lídra závodu z pozice hlavního domestika, dokázal svou fantastickou jízdou dostat Froomea do skvělé pozice a navíc i vybojovat žlutý trikot pro sebe. „Thomasův útok byl pro nás tím správným podnětem. Bylo to perfektní, ani jsme spolu nemuseli mluvit a udělal to skvěle,“ chválil po závodě Froome svého parťáka.

Sám Thomas je ze svého výkonu rovněž nadšený, trochu ho ale mrzelo, že uzmul výhru svému kamarádovi, kterého v závěru předjel. „Držel jsem směr, když se blížil Froome. Viděl jsem tam Frostyho (Mikel Nieve), je to dobrý kamarád, je to škoda, ale pro výhru jsem si jít musel,“ omlouval se mu. „Nebylo to v plánu, zaútočil jsem díky instinktu. Je to bezpochyby jedna z nejlepších etap mé kariéry,“ rozplýval se nad triumfem.

Jízdu ve žlutém trikotu si vyzkoušel už v prvních čtyřech etapách loňského ročníku, ani letos si tu čest nenechal ujít. Ani nesledoval, jestli za ním není někdo z jiných adeptů na prvenství. „Viděl jsem, že je šance se dostat do žlutého trikotu, ale nevěděl jsem, jak jedou ostatní,“ prozradil. „Nosit žlutý dres je velkou ctí. Podařilo se mi to v loňském roce a mít ho dva roky po sobě je opravdu krásné.“

Dvaatřicetiletý Brit si dlouhodobě drží stabilní výsledky a dokázal, že umí zabojovat. Přesto však ví, že se jeho pozice v letošním ročníku Tour nezmění. „Vyjet na L’Alpe d’Huez ve žlutém bude něco velkého. Lídrem týmu ale zůstává Chris Froome. Vyhrál šest Grand Tours,“ vysvětloval. „Ať se ale stane cokoliv, už teď je pro mě Tour de France úspěšnou. Rád bych si žlutý trikot udržel ještě pár dní, rád bych vyhrál i poslední etapu. Prioritou je ale vyhrát závod a Chris je naši nejlepší kartou,“ složil poklonu svému kolegovi.

Hlavní aspirant na celkovou výhru dokázal vybojovat druhou příčku, takže vedoucí místa jsou v režii jezdců Sky. „Je to pro nás skvělá pozice. Ani jsme nečekali, že se tam dostaneme během dnešní etapy. Do zítřejší etapy půjdeme z fantastického postavení,“ neskrýval nadšení Froome.

Přestože jsou oba na špici, dávají o sobě vědět i jejich největší rivalové. Třetí Tom Dumoulin má ztrátu pouhých 44 sekund, Vincenzu Nibalimu schází jen o třicet sekund víc. Své síly a schopnosti kromě nich ukázali také Romain Bardet, Nairo Quintana či Daniel Martin. „Myslím si, že naší největší hrozbou je teď Tom Dumoulin. V téhle etapě jel impozantně. Dvanáctá etapa bude rozhodující,“ řekl Froome na závěr.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud