17. července 2021 • 19:37

Výsledky Tour de France: Pogačar obhájil žlutý, puntíkatý i bílý trikot!

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

108. ročník Tour de France vstupuje do posledního víkendu. Žlutý trikot nese obhájce titulu Slovinec Pogačar. V čele má více než pětiminutový náskok na Dána Vingegaarda, který se stal po odstoupení Primože Rogliče hlavním jezdcem na celkové pořadí v týmu Jumbo-Visma, třetí je Carapaz z Ineosu. Kdo z jezdců přijede ve žlutém 18. července do Paříže?



Etapy 108. ročník Tour de France

Den Program Trasa Délka Vítěz
26. června 1. etapa Brest - Landerneau 197,8 km Julian Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step)
27. června 2. etapa Perros Guirrec - Mur de Bretagne 183,5 km Mathieu Van der Poel (Niz./Alpecin-Fenix)
28. června 3. etapa Lorient - Pontivy 182,9 km Tim Merlier (Belg./Alpecin-Fenix)
29. června 4. etapa Redon - Fougeres 150,4 km Mark Cavendish (Brit./Deceuninck-Quick Step)
30. června 5. etapa Changé - Laval 27,2 km Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates)
1. července 6. etapa Tours - Chateauroux 160,6 km Mark Cavendish (Brit./Deceuninck-Quick Step)
2. července 7. etapa Vierzon - Le Creusot 249,1 km Matej Mohorič (Slov./Bahrain Victorious)
3. července 8. etapa Oyonnax - Le Grand Bornand 150,8 km Dylan Teuns (Belg./Bahrain Victorious)
4. července 9. etapa Cluses - Tignes 144,9 km Ben O'Connor (Austr./AG2R-Citroën Team)
5. července 1. volný den
6. července 10. etapa Albertville - Valence 190,7 km Mark Cavendish (Brit./Deceuninck-Quick Step)
7. července 11. etapa Sorgues - Malaucene 198,9 km Wout Van Aert (Belg./Jumbo-Visma)
8. července 12. etapa Saint-Paul-Trois-Chateaux - Nimes 159,4 km Nils Politt (Něm./Bora-hansgrohe)
9. července 13. etapa Nimes - Carcassonne 219,9 km Mark Cavendish (Brit./Deceuninck-Quick Step)
10. července 14. etapa Carcassonne - Quillan 183,7 km Bauke Mollema (Niz./Trek-Segafredo)
11. července 15. etapa Céret - Andorra la Vella 191,3 km Sepp Kuss (USA/Jumbo-Visma)
12. července 2. volný den
13. července 16. etapa Pas de la Case - Saint-Gaudens 169 km Patrick Konrad (Rak./Bora-hansgrohe)
14. července 17. etapa Muret - Col du Portet 178,4 km Tadej Pogačar (Slov./UAE Emirates Team)
15. července 18. etapa Pau - Luz Ardiden 129,7 km Tadej Pogačar (Slov./UAE Emirates Team)
16. července 19. etapa Mourenx - Libourne 207 km Matej Mohorič (Slov./Bahrain Victorious)
17. července 20. etapa Libourne - Saint-Emilion 30,8 km Wout van Aert (Bel./Jumbo-Visma)
18. července 21. etapa Chatou - Paříž Champs-Élysées 108,4 km  

Průběžné pořadí Tour de France 2021 (po 20. etapě)

Žlutý trikot: 1. Pogačar 80:16:59, 2. Vingegaard -5:20, 3. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) -7:03, 4. O'Connor (Austr./AG2R-Citroën) -10:02, 5. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) -10:13, 6. Mas (Šp./Movistar) -11:43, 7. Lucenko (Kaz./Astana) -12:23, 8. G. Martin (Fr./Cofidis) -15:33, 9. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -16:04, 10. Urán (Kol./EF Education-Nippo) -18:34, ...118.Vakoč -3:47:37.
Zelený trikot: 1. Cavendish (Brit./Deceuninck-Quick Step) 304 bodů, 2. Matthews (Austr./Team BikeExchange) 269 bodů, 3. Sonny Colbrelli (It./Bahrain Victorious) 216 bodů)
Puntíkatý trikot: 1. Pogačar 107 bodů, 2. Poels (Niz../Bahrain Victorious) 88 bodů, 3. Vingegaard 82 bodů
Bílý trikot: 1. Pogačar 80:16:59, 2. Vingegaard -5:20
Týmová soutěž: 1. Bahrain Victorious 241:17:56

Výsledky etap na Tour de France 2021

26. června, 1. etapa: Brest - Landerneau
Francouzský cyklista Julian Alaphilippe vyhrál po útoku v cílovém stoupání úvodní etapu Tour de France, kterou poznamenaly dva hromadné pády. Úřadující mistr světa nastoupil dva kilometry před koncem ve skupině, která zůstala vpředu po druhém karambolu v pelotonu, a vyhrál s náskokem osmi sekund před Australanem Michaelem Matthewsem a Slovincem Primožem Rogličem.

27. června, 2. etapa: Perros-Guirec- Mur-de-Bretagne
Nizozemský cyklista Mathieu van der Poel vyhrál druhou etapu Tour de France s dvěma stoupáními na Mur-de-Bretagne a oblékl se do žlutého trikotu lídra. Při první účasti na „Staré dámě“ tak mistr světa v cyklokrosu uctil památku svého zesnulého dědy Raymonda Poulidora, jenž byl na Tour osmkrát na stupních vítězů v celkovém pořadí, ale nejcennější trikot nikdy nezískal ani na jednu etapu.

28. června, 3. etapa: Lorient - Pontivy
Třetí etapa Tour de France 2021 přinesla hned několik ošklivých pádů, z toho jeden těsně před cílem. V poslední zatáčce skončil při spurtu na zemi Peter Sagan, kterého srazil padající Caleb Ewan. Ten si navíc zlomil klíční kost a Tour pro něj skončila. V průběhu etapy se ošklivě sedřel i jeden z favoritů Slovinec Primož Roglič. Po 183 km z Lorientu do Pontivy slavil Belgičan Tim Merlier, který navázal na nedělní triumf týmového kolegy Mathieua van der Poela - ten tentokrát dojel v závěrečném spurtu sedmý a uhájil žlutý dres lídra.

29. června, 4. etapa: Redon - Fougeres
Šestatřicetiletý britský cyklista Mark Cavendish uspěl při návratu na Tour de France po třech letech v hromadném spurtu a vybojoval 31. etapové vítězství ve slavném závodu v kariéře. Žlutý dres ve sprinterském dojezdu 150,4 km dlouhé čtvrté etapy, která se tentokrát obešla bez pádů, uhájil Mathieu van der Poel.

30. června, 5. etapa: individuální časovka Changé - Laval
Je neskutečné, jak se může historie v tak krátké době opakovat. I když tentokrát v další parádní časovce Tadej Pogačar nikoho ze žlutého dresu nevysvlékl. Ale Mathieu van der Poel se musel hodně zmáčknout, aby se ve čtvrtek neoblékal do tradičního týmového trikotu.

1. července, 6. etapa: Tours - Chateauroux
Britský cyklista Mark Cavendish vyhrál na Tour de France druhou spurtérskou etapu za sebou a má na „Staré dámě“ na kontě už 32 vítězství. Poslední půlkilometr jel průměrnou rychlostí 66,7 kilometru v hodině. Žlutý trikot lídra v 6. etapě díky dojezdu v hlavním poli počtvrté uhájil Nizozemec Mathieu van de Poel.

2. července, 7. etapa: Vierzon - Le Creusot
Nejdelší etapu Tour de France za posledních 21 let vyhrál po téměř 250 kilometrech slovinský cyklista Matej Mohorič. Ve žlutém zůstal Van der Poel. 26letý rodák z Kranje je po Primoži Rogličovi druhým Slovincem, který vyhrál etapu na všech třech závodech „Grand Tour“.

3. července, 8. etapa: Oyonnax - Le Grand-Bornand
Tadej Pogačar má letos formu jako hrom. O tom nikdo nepochyboval už po středeční časovce, kterou ovládl. On se ale rozhodl ukázat svou sílu i v prvních horách. A stálo to za to. Loňský vítěz se v předposledním stoupání opřel do pedálů a všem z hlavní skupiny kromě Richarda Carapaze upláchl. Ekvádorce se pak zbavil během chvíle, v neskutečném tempu se prohnal postupně kolem všech členů úniku. Jen na etapové prvenství to nestačilo. Ale co, má žlutý dres.

4. července, 9. etapa: Cluses - Tignes
Devátou horskou etapu Tour de France vyhrál po sólovém úniku australský cyklista Ben O'Connor a posunul se na druhé místo průběžného pořadí. Žlutý trikot lídra udržel obhájce Tadej Pogačar ze Slovinska.

6. července, 10. etapa: Albertville - Valence
Britský cyklista Mark Cavendish vyhrál v hromadném spurtu desátou etapu Tour de France. V letošním 108. ročníku si připsal už třetí vavřín a s 33 výhrami ho jediná dělí od rekordu Eddyho Merckxe. Žlutý dres uhájil obhájce titulu Tadej Pogačar ze Slovinska.

7 .července, 11. etapa Sorgues - Malaucene
V 11. etapě Tour de France peloton hned dvakrát stoupila na proslulou horu Mont Ventoux. Druhý a náročnější výšlap ovládl v sólo jízdě Wout van Aert a v následném sjezdu si dojel pro vítězství etapě i posun v průběžném pořadí.

8. července, 12. etapa St. Paul - Nimes
Dvanáctou etapu Tour de France vyhrál po dlouhém úniku německý cyklista Nils Politt. Peloton s favority nabral na uprchlíky velkou ztrátu. U toho už nicméně nebyl slovenský cyklista Peter Sagan, který ze závodu ještě před startem 12. etapy odstoupil. I nadále vede Slovinec Tadej Pogačar.

9. července, 13. etapa: Nimes - Carcassonne
Britský cyklista Mark Cavendish vyhrál 13. etapu Tour de France ve spurtu a s připsaným 34. vítězstvím v prestižním závodu vyrovnal rekord legendárního Belgičana Eddyho Merckxe. Šestatřicetiletý majitel zeleného dresu ze stáje Deceuninck-Quick Step v závěru téměř 220 kilometrů dlouhé etapy z Nimes do Carcassonem bojoval o triumf s Jasperem Philipsenem, kterého nakonec nechal za sebou. V průběhu pátečního závodu došlo k hromadnému a nebezpečnému pádu u srázu, do kterého se zapletl například Simon Yates.

10. července, 14. etapa: Carcassonne - Quillan
Vítězem 14. etapy Tour de France z Carcassonne do Quillanu se díky úspěšnému samostatnému úniku stal nizozemský cyklista Bauke Mollema, který na „Staré dámě“ oslavil triumf po čtyřech letech. Celkově dál suverénně vede slovinský obhájce prvenství Tadej Pogačar.

11. července, 15. etapa: Céret - Andorra
Horskou patnáctkou etapu cyklistické Tour de France z Céretu do Andorry vyhrál po samostatném úniku Sepp Kuss a stal se prvním americkým vítězem na „Staré dámě“ po deseti letech. Celkově dál jasně vede slovinský obhájce prvenství Tadej Pogačar.

13. července, 16. etapa: Pas de la Case - Saint-Gaudens
Pyrenejskou 16. etapu Tour de France vyhrál po úniku rakouský cyklista Patrick Konrad a připsal si první vítězství na některém z třítýdenních závodů. V čele celkového pořadí dnešní etapa dlouhá 169 kilometrů, kterou jezdcům ztížily déšť a vítr, změnu nepřinesla. Slovinský lídr závodu Tadej Pogačar přijel do cíle v Saint-Gaudens se ztrátou téměř 14 minut ve skupině se svými největšími soupeři a dál míří za obhajobou vítězství.

14. července, 17. etapa: Muret - Saint-Lary-Soulan
Královskou 17. etapu Tour de France v Pyrenejích vyhrál po dominantním výkonu slovinský cyklista Tadej Pogačar. Druhým vítězstvím ve 108. ročníku závodu si upevnil celkové vedení a udělal další krok k obhajobě prvenství.

15. července, 18. etapa: Pau - Luz Ardiden
V další horské etapě si pro již třetí vítězství v letošním ročníku dojel Slovinec Pogačar, když předčil své soky v celkovém pořadí Vingeegarda z Jumbo-Visma a Carapaze z Ineosu. Dvaadvacetiletý Pogačar vítězstvím v Luz Ardiden nakročil i obhajobě tří trikotů v celkovém pořadí Tour (žlutý pro celkového vítěze, puntíkatý pro nejlepšího vrchaře a bílý pro jezdce do 25 let). V Paříži na pódiu se tak opět představí jen slovinský cyklista a vítěz bodovací soutěže, o kterém se rozhodne až na Champs-Élysées.

16. července, 19. etapa: Mourenx - Libourne
Rovinatou 19. etapu Tour de France vyhrál po sólovém úniku slovinský cyklista Matej Mohorič a připsal si druhé vítězství v letošním ročníku. Peloton s lídrem závodu Tadejem Pogačarem a dalšími favority přijel po 207 kilometrech do cíle v Libourne se ztrátou více než 20 minut.

17. července, 20. etapa: časovka z Libourne do Saint-Émilion
Slovinský cyklista Tadej Pogačar obhájí vítězství na Tour de France. V předposlední etapě, kterou byla časovka na 30,8 kilometru, obsadil dvaadvacetiletý jezdec osmé místo a má více než pětiminutový náskok na druhého Jonase Vingegaarda z Dánska. Časovku vyhrál Belgičan Wout van Aert a připsal si druhé dílčí prvenství v letošním ročníku po triumfu horské jedenácté etapě.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud