14. července 2023 • 17:20

Kwiatkowski na Tour slaví po úniku, Pogačar zase trochu stáhl Vingegaarda

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Polský cyklista Michal Kwiatkowski vyhrál po samostatném úniku v závěrečném stoupání na Grand Colombier 13. etapu Tour de Frace. Žlutý dres lídra těsně uhájil dánský obhájce titulu Jonas Vingegaard, jeho náskok před slovinským rivalem Tadejem Pogačarem se ale ztenčil ze 17 sekund na devět.



Třiatřicetiletý Kwiatkowski zaútočil z čelní skupiny na začátku sedmnáctikilometrového stoupání na Grand Colombier do nadmořské výšky takřka 1300 metrů a zhruba 12 km jel sólo. Ideálně si rozvrhl tempo a jeho náskok v jednu chvíli narostl až na více než minutu. Nakonec druhý etapový vavřín na Tour v kariéře získal po 138 kilometrech před druhým Belgičanem Maximem van Gilsem o 47 sekund.

Vingegaard a Pogačar, který Tour ovládl v letech 2020 a 2021, se ve skupině favoritů v závěrečném stoupání navzájem hlídali až takřka do konce. Na Pogačarův útok v posledních stovkách metrů ale dánský šampion nestačil a soupeř mu ujel. Vedle čtyřsekundového bonusu za umístění na třetí příčce v etapě přidal Slovinec čtyřsekundový náskok na trati. Za Kwiatkowským v etapě zaostal o 50 sekund.

Po evropském šampionovi Fabiu Jakobsenovi dnes na Tour skončil další elitní sprinter Caleb Ewan. Devětadvacetiletý Australan, jenž měl zatím v letošním ročníku dvě umístění na stupních vítězů, jel dlouho osamoceně daleko za hlavním polem a nakonec vzdal.

Cyklistický závod Tour de France - 13. etapa (Chatillon-sur-Chalaronne - Grand Colombier, 138 km):

1. Kwiatkowski (Pol./Ineos Grenadiers) 3:17:33, 2. Van Gils (Belg./Lotto-Dstny) -47, 3. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -50, 4. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -54, 5. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers) -1:03, 6. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -1:05.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard 53:48:50, 2. Pogačar -9, 3. Hindley -2:51, 4. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -4:48, 5. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -5:03, 6. S. Yates (Brit./Jayco AIUIa) -5:04.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud