21. července 2023 • 17:39

Drama až do fotofiniše. Spurt uprchlíků na Tour ovládl Mohorič

Autor: iSport.cz, ČTK, inf
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovinský cyklista Matej Mohorič vyhrál ve fotofiniši uprchlíků 19. etapu Tour de France, když ve spurtu na cílové pásce o milimetry porazil Kaspera Asgreena a překazil mu útok na druhý dílčí triumf za sebou. Žlutý dres před poslední těžkou horskou etapou dál drží Jonas Vingegaard. Dánský obhájce titulu vede o 7:35 minuty před Slovincem Tadejem Pogačarem.



Uprchlíci úspěšným únikem stejně jako předchozí den překazili naděje sprinterů na hromadný dojezd v přehledné osmikilometrové závěrečné rovince. A opět u toho byl Asgreen, druhé vítězství za sebou ale nepřidal. V rozhodujícím sprintu trojice uprchlíků jako první nastoupil Ben O'Connor, který ale ze souboje brzy odpadl a dánského cyklistu perfektně načasovaným útokem z háku porazil Mohorič. Osmadvacetiletý Slovinec vybojoval třetí výhru na Tour, předchozí dvě slavil v roce 2021.

Spurt první skupiny pronásledovatelů s odstupem 39 sekund vyhrál stejně jako v předchozí etapě elitní belgický sprinter Jasper Philipsen, který znovu marně útočil na pátý vavřín ze 110. ročníku Tour.

Peloton s hlavními favority šetřil síly na sobotní rozhodující souboj a dojel do cíle 172,8 km dlouhé trasy z Moirans-en-Montagne do Poligny s odstupem 13:43 minut za vítězem.

Před nedělním dojezdem do Paříže, v němž se už tradičně na žlutý dres neútočí, čeká v sobotu cyklisty poslední ostrý souboj o umístění v celkovém pořadí. Peloton absolvuje 133,5 km dlouhou trasu ve Vogézách, na níž je připraveno šest vrchařských prémií a jezdci nastoupají takřka 3500 výškových metrů.

Cyklistický závod Tour de France - 19. etapa (Moirans-en-Montagne - Poligny, 172,8 km):

1. Mohorič (Slovin./Bahrajn-Victorious) 3:31:02, 2. Asgreen (Dán./Soudal-Quick-Step) stejný čas, 3. O'Connor (Austr./AG2R Citroën) -4, 4. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck), 5. M. Pedersen (Dán./Lidl-Trek), 6. Laporte (Fr./Jumbo Visma) -39.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 75:49:24, 2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -7:35, 3. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -10:45, 4. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -12:01, 5. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) -12:19, 6. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -12:50.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud