Romana Barboříková
29. srpna 2022 • 19:15

Časovka na Vueltě: další Evenepoelova zbraň. Roglič ale bude zlobit

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři dny už vezl mladý Remco Evenepoel na španělské Vueltě červený dres lídra závodu. Ani v úterý by o něj rozhodně přijít neměl. Z trojice, která nyní okupuje pomyslné stupně vítězů, je totiž nejsilnějším časovkářem. Konkurovat by mu měl jen Primož Roglič, protože Enric Mas s touto disciplínou zase tolik nevychází.



Ukázal se v horách, na rovinách využil skvělou podporu svého týmu Quick-Step Alpha Vinyl. Díky tomu je nyní Remco Evenepoel vládcem Vuelty a Espaňa. A zůstat by to tak mělo i po úterní časovce.

Ta je dlouhá téměř 31 kilometrů, ovšem je prakticky po rovině. Její první polovina je spíš klesavá, jediný kopeček se objeví až dva kilometry před koncem, ale nepůjde o nic zásadního. Největší problémy by tak mohlo dělat počasí a vítr. Peloton se na volný den přesunul už mnohem jižněji, v cílovém Alicante se očekávají teploty přes 30 stupňů Celsia. V druhé polovině trasy se pak pojede po pobřeží Baleárského moře, kde hrozí silný vítr.

Jak jsou na tom tedy se svými časovkářskými dovednostmi momentálně tři nejlepší muži Vuelty?

Remco Evenepoel (Belgie)

Aktuální umístění: 1.
Věk: 22 let
Výška/váha: 171 cm/64 kg
Tým: Quick-Step Alpha Vinyl
Vyhrané etapy na letošní Vueltě: 0
Odjeté individuální časovky v sezoně 2022: Kolem Algarve (32,2 km - 1. místo), Tirreno - Adriatico (13,9 km - 2.), Kolem Baskicka (7,51 km - 2.), Kolem Švýcarska (25,6 km - 1.), mistrovství Belgie (34,8 km – 1.)

Belgický talent je už od svého mládí známý jako vynikající časovkář. Je juniorským světovým i evropským šampionem v této disciplíně, šokem pak bylo jeho 2. místo na MS v kategorii elite v roce 2019. „Vzrůstem je relativně malý a lehký, takže v kopcích úplně zapadá do parametrů lídra na Grand Tour. Je pak obdivuhodné, jak je s takovými parametry excelentní časovkář,“ smekl před ním i František Raboň, sám bývalý specialista na tuto disciplínu.

Enric Mas (Španělsko)

Aktuální umístění: 2. (ztráta 1:12 min.)
Věk: 27 let
Výška/váha: 177 cm/61 kg
Tým: Movistar
Vyhrané etapy na letošní Vueltě: 0
Odjeté individuální časovky v sezoně 2022: Tirreno - Adriatico (13,9 km - 58., ztráta 1:10 min.), Kolem Baskicka (7,51 km - 36., ztráta 36 s), Critérium du Dauphiné (31,9 km – 19., ztráta 1:53 min.), Tour de France (13,2 km – 68., ztráta 0:56 min.)

Závodník, který je svými parametry stavěný spíš do hor a patří k vynikajícím vrchařům, nikdy nebyl a nebude výborným časovkářem. Na druhou stranu ale nepatří ani k těm nejhorším, mezi cyklisty na celkové pořadí je takovým zlatým středem. Hodilo by se mu, kdyby byla úterní časovka spíš kopcovitější, což ale není. Může se tak stát, že se po úterý před něj dostane Primož Roglič, kterému se v soubojích s chronometrem daří mnohem víc.

Primož Roglič (Slovinsko)

Aktuální umístění: 3. (ztráta 1:53 min.)
Věk: 32 let
Výška/váha: 177 cm/65 kg
Tým: Jumbo-Visma
Vyhrané etapy na letošní Vueltě: 2 (jednou z nich je týmová časovka)
Odjeté individuální časovky v sezoně 2022: Paříž – Nice (13,4 km – 2. místo), Kolem Baskicka (7,51 km - 1.), Critérium du Dauphiné (31,9 km – 5.), Tour de France (13,2 km – 8.)

Letos to, v porovnání s Evenepoelem, může vypadat, že trojnásobný vítěz Vuelty v časovkách až tolik neexceluje. Pořád je však třeba si uvědomit, že jde o úřadujícího olympijského šampiona v této disciplíně. Jeho výhodou je, že mu nevadí jak krátké, tak ani dlouhé časovky. Vždyť ta olympijská měla přes 44 km. Nutno také připomenout, že při svých třech triumfech na Vueltě ovládl všechny individuální časovky!

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud