11. října 2012 • 11:17

Armstrong poslal milion lékaři Ferrarimu, čtyři kolegové dostali trest

Autor: frc, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozkrývání dopingové kauzy cyklistické hvězdy Lance Armstronga má první oběti. Čtyři jeho bývalí spolujezdci, kteří ještě neukončili aktivní kariéru, mají na půl roku pozastavenou činnost. Tresty se týkají amerických závodníků Leviho Leipheimera z týmu Omega Pharma-QuickStep, Christiana Vande Veldeho, Toma Danielsona a Davida Zabriskieho ze stáje Garmin-Sharp. Všichni se přiznali k užívání zakázaných látek během výpovědí proti svému bývalému lídrovi.



Americká antidopingová agentura USADA podnikla další zásadní kroky v možná největší aféře v profesionálním sportu. Rozklad kultu Lance Armstronga a jeho sedmi vítězství na Tour de France započali americké úřady u bývalých spolujezdců amerického cyklisty.

Poté, co se 11 dřívějších parťáků z týmu US Postal přiznalo k užívání zakázaných látek a rozkrylo propracovaný systém užívání dopingu, padly první tresty.

Půl roku nesmí závodit dosud aktivní čtveřice Levi Leipheimer, Christian Vande Velde, Tom Danielson a David Zabriskie. Komise USADA navíc za stejného důvodu potrestala i Michaela Barryho a George Hincapieho, kteří už ale ukončili kariéru. Všichni sankce akceptovali.

Kompletní zpráva, kterou nyní bude šetřit Mezinárodní cyklistická unie (UCI), světová antidopingová agentura WADA i triatlonová unie ITU, má všechny utvrdit v tom, že v týmu US Postal docházelo k nejpropracovanějšímu, nejprofesionálnějšímu a nejúspěšnějšímu dopingovému programu, jaký kdy ve sportu existoval.

Spis má více než 1000 stránek a obsahuje mimo jiné místopřísežné svědectví 26 lidí včetně jedenácti bývalých Armstrongových kolegů z týmu. Vedle potrestané šestice jimi byli také Frankie Andreu, Tyler Hamilton, Floyd Landis, Stephen Swart a Jonathan Vaughters.

„Je to pro mě strašně těžké, ale musím přiznat, že jsem část své kariéry bral zakázané látky. Zjistil jsem, že vzhledem k jejich rozšířenému užívání mezi cyklisty nebudu schopen závodit na špičkové úrovni,“ přiznal například Hincapie.

„Vyhrával jsem závody před dobou, kdy jsem dopoval, i po té době. Paradoxně jsem nikdy nevyhrál, když jsem dopoval. Omlouvám se rodině i fanouškům za všechna špatná rozhodnutí, která jsem v minulosti učinil,“ uvedl Vande Velde.

„Stalo se to, a už by mě to nemělo mrzet. Akceptuji, že za to nesu plnou zodpovědnost. Cyklistiku miluji a vděčím jí za všechno,“ konstatoval zase Zabriskie.

„Od jezdců týmu US Postal i dalších to chtělo obrovskou odvahu vystoupit a říct pravdu,“ citovala agentura DPA šéfa USADA Travise Tygarta. Armstrong podle USADA v letech 1998 až 2010 systematicky dopoval a měl i propracovaný systém, jak se kontrolám vyhýbat a za pomocí lékařů doping načasovat.

Agentura jej viní ze zneužívání například EPO, kortizonu, testosteronu či růstového hormonu HGH a z krevního dopingu. Měl k těmto praktikám také nabádat, ale i nutit týmové kolegy.

Zatímco Armstrong v minulosti argumentoval, že se podrobil pěti stovkám testů, USADA to zpochybnila a odhadla počet zhruba na polovinu. Kromě toho píše i o pozitivních výsledcích na EPO, přičemž při závodu Kolem Švýcarska se prý Armstrongovi podařilo jeden takový i s pomocí UCI ututlat.

V jiném případě měl zase Armstrongův týmový lékař Luis García del Moral „nepříznivé“ výsledky zahladit dodatečným vyplněním falešného předpisu. Za centrální postavu dopingové mašinérie označila USADA italského lékaře Michele Ferrariho, známého jako „Dottore EPO“, se kterým prý Armstrong spolupracoval po celou dobu kariéry. Podle posledních informací mu dokonce Armstrong poslal na účet více než milion dolarů.

Obviněn byl i dlouholetý manažer týmů americké hvězdy Johan Bruyneel. Sám cyklista informace USADA oficiálně nekomentoval. Jednačtyřicetiletý Američan vždy užívání zakázaných prostředků popíral.

V srpnu však oznámil, že nebude proti dopingovým obviněním bojovat a USADA mu obratem odebrala všechny jeho dosažené výsledky včetně triumfů na Tour de France z let 1999 až 2005. Po loňském konci s cyklistikou se věnuje triatlonu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud