15. března 2016 • 09:55

Jsi sobecký idiot! Nibali to schytal za výhrůžky, že nepojede Giro

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cyklistika má na kontě velmi důležitou událost. Nedělní královskou etapu závodu Tirreno-Adriatico pořadatel zrušil kvůli sněžení a chladnému počasí, aby ochránil zdraví jezdců. Je to poprvé, co se něco takového stalo. Ne všem je to po chuti. Hvězdný Vincenzo Nibali například pohrozil, že pokud by se taková praxe měla opakovat, možná nepojede Giro d’Italia. S výhružkou ale tvrdě narazil.



Zrušit etapu kvůli extrémně nepříznivému počasí? V cyklistice nic nového. Zrovna minulý týden peloton nedokončil jednu z etap závodu Paříž-Nice kvůli sněhu. Na závodě Tirreno-Adriatico bylo však zrušení královské etapy průlomové v tom, že o něm pořadatel rozhodl ne následkem počasí, ale už preventivně o den dřív.

Na části silnic ležela vrstva sněhu, a vzhledem k tomu, že šlo o horskou etapu, při které hrozila i zima a vytrvalý déšť, rozhodli se organizátoři neriskovat zdraví jezdců.

„Je to historicky poprvé, co byla etapa kvůli počasí zrušena před závodem. Ukazuje to na určitý respekt vůči závodníkům. Jsem rád, že nebudeme muset zítra vyjet do špatného počasí a riskovat větší pravděpodobnost zranění,“ ocenil bezpečnostní krok například Zdeněk Štybar.

Štybarovi zrušení pomohlo

Ne všichni byli tak nadšení. Třeba Vincenzo Nibali škrtnutím výšlapu do hor nejspíš přišel o šanci na výrazné umístění v závodě, který končí dnes časovkou. Proč to neříct – zrušení horské etapy nahrálo jeho soupeřům, třeba právě Štybarovi, který Tirreno-Adriatico vedl a jeho šance na celkové prvenství se prudce zvedla.

A tak se Nibali ozval. Na Twitter si umístil videa z přejezdu náročných pasáží královské etapy autem, aby ukázal, že zima sice je, ale silnice jsou sjízdné.

„Zdravý rozum by měl vždycky převážit. Je mi líto lidí, kteří mají rádi tento sport,“ hněval se.

Lidé z jeho týmu pak šli ještě dál a pohrozili, že Nibali nemusí jet letošní Giro, na které se původně chtěl zaměřit.

„Nebylo by fér vůči tak skvělému vrchaři, jakým je Vincenzo, nechat ho jet Giro, a riskovat při tom, že nejvyšší kopce se nepojedou kvůli počasí,“ prohlásil Paolo Slongo, trenér jeho stáje Astana. „Jsme rozladěni, protože závod je tímto ovlivněný, celý ho vyhraje stáj BMC a odnese si důležité body,“ potvrdil pravý důvod zklamání.

Před dnešní závěrečnou časovkou Tirreno-Adriatico vede Greg van Avermaet (BMC) před druhým Štybarem, který ztrácí sedm vteřin. O další vteřinu zpět je Peter Sagan.

Pořadatelé závodu si ovšem za rozhodnutím stojí. Nešlo jen o zimu a sníh při stoupání, ale také o bezpečnost jezdců při sjezdech. Přestože jim zrušení nejatraktivnější etapy přinese mohutné finanční ztráty, chránili zdraví jezdců. Tak to stojí v oficiálním prohlášení.

Radši vynech celou sezonu, sobče

Zvedlo to kontroverzní reakce. „Že bych si postavil sněhuláka? Těžko, žádný sníh tady není,“ napsal například na Twitter britský cyklista Simon Yates. „Pořadatele je potřeba respektovat. Měli těžkou volbu. Nikdo nechce, aby to dopadlo jako na Paříž-Nice. Zároveň je to ale frustrující. Bojoval jsem půl závodu, poslední dva dny jsem taky riskoval život. Je k zlosti mít pak etapu zrušenou,“ řekl.

Astana si ještě přisadila.

„Jestli by se mělo takto postupovat pokaždé, když hrozí nepříznivé počasí, přehodnotíme naše plány. Rozhodneme se, co dál, a možná plány (ohledně účasti na Giru) změníme,“ uvedl Slongo důrazně.

S tím ale tvrdě narazil. Někteří závodníci si prohlášení týmu Astana spojují ne s trenéry, ale s Nibaliho názorem. Nibali nikdy nešel pro ostré slovo daleko a tak je taky kritika vedení organizátorů Tirrena-Adriatica vnímána.

„Raději bys měl zůstat doma a vynechat celou sezonu, ty omezený, sobecký idiote,“ vypálil po soupeři Matthew Brammeier z Team Dimension Data.

„Tohle (Nibaliho reakce) bylo trochu přehnané. Měli bychom zůstat jednotní, stěžování si nepomůže ani nám, ani cyklistice,“ přidal se Taylor Phinney z BMC.

Tejay van Garderen, další z hvězd týmu BMC, který měl na organizačním opatření údajně nejvíc vydělat, prý taky chtěl raději sedět v sedle než na hotelu. „Ale nikdo nemůže ovlivnit počasí. Děkuji za to, že nás chráníte, zejména před námi samotnými,“ vzkázal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud