29. května 2016 • 17:01

Král Nibali. Domácí cyklista ovládl slavné Giro d'Italia už podruhé

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Domácí cyklista Vincenzo Nibali byl podruhé korunován šampionem Gira d'Italia a vyhrál už čtvrtý závod Grand Tours v kariéře. Růžový dres krále Gira vybojoval i před třemi lety.



Poslední vavřín po rovinaté etapě z Cunea do Turína připadl Němci Nikiasi Arndtovi poté, co původní vítěz Ital Giacomo Nizzolo byl kvůli nebezpečnému počínání při spurtu diskvalifikován.

Jednatřicetiletý Nibali byl ještě před páteční etapou průběžně čtvrtý, ale v pátek vyhrál, a když v sobotu vysvlékl z růžového trikotu kolumbijského lídra Estebana Chavese, měl vítězství prakticky jisté. Dnešní okruhy v Turíně provázely přeháňky a po několika pádech přišla zhruba 25 kilometrů před cílem neutralizace etapy.

Elitní vrchař z Astany, přezdívaný "Žralok z Messiny", si proto mohl v poklidu vychutnat závěr třítýdenní dřiny. Do poslední etapy vyrazil i na růžovém kole a do barvy šampiona sladil také ostatní výbavu.

"Letošní Giro bylo strašně těžké, ale dnes už jsem si to užil. Hlavně včerejšek byl hodně emotivní," řekl Nibali v televizním rozhovoru. Než přišly jeho chvíle v alpských průsmycích, nedával si už moc šancí. "Protrpěl jsem horskou časovku na Alpe di Siusi. Po ní už jsem si myslel, že je celé Giro ztraceno," vrátil se o týden zpět k 15. etapě, v níž ztratil přes dvě minuty.

Nibali je jedním z šesti jezdců, kteří dokázali vyhrát všechny závody Grand Tours. Na Tour de France triumfoval předloni, o rok dříve mu patřilo poprvé Giro a španělskou Vueltu ovládl v roce 2010.

Letošní dramatické Giro mělo nejvíce dočasných majitelů dresu lídra od roku 1981. V čele průběžného pořadí se vystřídalo osm cyklistů - Dumoulin, Kittel, Brambilla, Jungels, Amador, Kruijswijk, Chaves a staronový král Nibali.

Vlastní rekord dnes opět vylepšil australský cyklista Adam Hansen, neboť dokončil už čtrnáctou Grand Tour v řadě. Svou sérii v nejtěžších etapových závodech načal na Vueltě v roce 2011.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - závěrečná 21. etapa (Cuneo - Turín, 150 km):
1. Arndt (Něm./Giant) 3:48:18, 2. Trentin (It./Etixx-Quick-Step), 3. Modolo (It./Lampre), 4. Porsev (Rus./Kaťuša), 5. De Bie (Belg./Lotto), 6. Savickij (Rus./Gazprom), 7. R. Zabel (Něm./BMC), 8. Grosu (Rum./Nippo), 9. McCarthy (Austr./Tinkoff), 10. Bettiol (It./Cannondale) všichni stejný čas.

Konečné pořadí:
1. Nibali (It./Astana) 86:32:49, 2. Chaves (Kol./Orica) -52, 3. Valverde (Šp./Movistar) -1:17, 4. Kruijswijk (Niz./LottoNL) -1:50, 5. Majka (Pol./Tinkoff) -4:37, 6. Jungels (Luc./Etixx-Quick-Step) -8:31, 7. Urán (Kol./Cannondale) -11:47, 8. Amador (Kost./Movistar) -13:21, 9. Atapuma (Kol./BMC) -14:09, 10. Sivcov (Běl./Dimension Data) -16:20.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud