Jiří Punčochář
10. října 2017 • 17:15

Nebezpečná Lombardie! Bál jsem se, že se zabiju, řekl po pádu cyklista

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Víkendový cyklistický závod Kolem Lombardie nejen ukončil sezonu největších jednorázových závodů v letošním kalendáři, ale řadě jezdců i sezonu jako takovou. Především Belgičané Jan Bakelants a Laurens De Plus však mohou být rádi, že pro ně hrozivé pády neznamenaly další závažná zranění, která by je na kolo třeba už nepustila. Oba přeletěli svodidla i se zábradlím a padali střemhlav. „Letěl jsem jako ve zpomaleném filmu. Myslel jsem si, že se můžu zabít,“ ulevil si De Plus.



Čtyři metry vysoko, ve větvích v koruně stromu, zůstalo viset kolo Jana Bakelantse poté, co s ním belgický cyklista v závěrečné fázi závodu Kolem Lombardie vyletěl ze silnice.

Celkem čtyři jezdci havarovali na stejném místě a Bakelants má z nich nejvážnější zranění. Lékaři na intenzivní péči v nemocnici v italském Comu napočítali borci stáje AG2R La Mondiale zlomeniny v oblasti bederní páteře (obratle L1 a L3) a sedm zlomených žeber.

Bakelants nebyl sám, kdo na sjezd méně než 50 km před koncem jedné z pěti největších jednorázových klasik světa (tzv. Monumenty) doplatil. Jako první obletěly internetem záběry s pádem Laurense De Pluse, po nichž jeho tým Quick-Step Floors vyzval fanoušky: „Modlete se za Laurense.“

Zranění na pravé noze, na pravé ruce a na kolenou byla milosrdným vyzněním pro katapultovaného závodníka, který špatně odhadl zatáčku ve snaze stíhat ujíždějícího Mikela Cherela, tou dobou vedoucího jezdce.

Zlomeniny v oblasti krku, zlomený obratel D1, zlomenou klíční kost a naštípnutou pravou lopatku společně s otřesem mozku si odnesl i Simone Petilli z týmu UAE Team Emirates.

„Když se na to podívám zpětně, měl jsem velké štěstí,“ oddechl si De Plus v prvním rozhovoru po převezení z nemocnice v Comu domů do Belgie. „Hned u mě byli doktoři, bylo o mne perfektně postaráno. Udělali profesionální práci,“ řekl.

Měsíc si dá pauzu a na začátek zimní přípravy už by měl být v plné síle zase zpět.

Do tří týdnů by mohl chodit bez berlí, nebude potřebovat ani operaci. Mohlo to přitom dopadnout daleko hůř.

„Padal jsem jako ve zpomaleném filmu. Uvědomoval jsem si, že letím, a najednou se zastavil čas, všechno běželo strašně pomalu,“ popisoval událost De Plus. „Bál jsem se, že to skončí hodně ošklivě, že to bude mít těžké následky. Bál jsem se, že mi to ukončí kariéru, dokonce jsem si myslel, že bych se mohl zabít. Opravdu. Naštěstí jsem dopadl na nohy. Taky jsem mohl upadnout hůř nebo narazit do země hlavou.“

Ne náhodou dříve Dan Martin, De Plusův stájový kolega, označil klesání ze Sormana jako jeden z nejnebezpečnějších sjezdů ve WorldTour.

Pádem to však pro Belgičana neskončilo. Lékaři sice byli brzo na místě, záhy ale zjistili, že pacienta nemají kam převézt.

„Napřed jsem měl jet do Coma, stejně jako Bakelants, ale tam bylo plno. Tak se otočili a jeli jsme do Cantú, kde bylo plno taky. Musel jsem spát na chodbě, protože pokoje byly obsazené do posledního místa,“ zavzpomínal cyklista. „Přijeli jsme po dlouhé jízdě v sanitce v pět hodin, do půl deváté se o mě nikdo nestaral. Měl jsem velké bolesti. Tři a půl hodiny jsem ležel na nosítkách. Bylo to hrozné, počítal jsem každou minutu,“ vypověděl De Plus.

Po vyšetřeních pro něho ale všechno vypadalo už lépe. Ne jako pro Bakelantse, který si na lepší zprávy musí ještě počkat.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud