Ondřej Němec
16. listopadu 2018 • 14:08

Tábor se opět stane Mekkou cyklokrosu. Na SP míří do Česka hvězdy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká republika po pěti letech opět hostí Světový pohár v cyklokrosu. A dorazí ty největší persony, jako mistr světa z Tábora 2015 Mathieu van der Poel nebo vítěz posledních tří světových šampionátů Wout van Aert. „Myslím, že vyhraje Mathieu,“ tipuje vítěze Radomír Šimůnek. V Táboře se v sobotu fanouškům představí i zkušená domácí reprezentantka Kateřina Nash.



Mimořádná sportovní událost s velikými jmény na startování čáře. Světový pohár v cyklokrosu nabídne v sobotu v Táboře perfektní zážitek všem fanouškům. „Přijede za námi svět! Kde jinde by mohli čeští diváci vidět ten nejkvalitnější cyklokros, když ne na Světovém poháru?“ řekl Radomír Šimůnek, mistr republiky 2016.

„Musím vypíchnout hlavně dvě jména: Mathieu van der Poel a Wout van Aert. Budeme tu mít světový peloton, ten nejlepší, jaký v cyklokrosu v daný moment existuje,“ jmenoval vítěze mistrovství světa, které se v Táboře konalo v roce 2015, a úřadujícího šampiona z posledních tří let.

Závod žen na MS v cyklokrosu v Táboře se jel ve skvělé atmosféře
Závod žen na MS v cyklokrosu v Táboře se jel ve skvělé atmosféře

Tím jsou dána i jména hlavních bojovníků o vítězství. Oba borci už navíc přerostli samotný cyklokros. Oba jezdí na silnici a jsou v tom velmi úspěšní.

„Myslím si, že Mathieu je na tom o něco lépe. Ale je důležité, jak se kdo vyspí,“ prozradil svůj tip Šimůnek. „Závod v Belgii prvního listopadu byl poměrně těžký. Mathieu tam nastupoval jako největší favorit, ale měl klasický off day, prostě špatný den. Může se to opakovat.“ V Česku se závod SP cyklokrosařů pojede podevatenácté a právě Tábor, kde se konalo v letech 2001, 2010 a 2015 i MS, ho pořádal nejčastěji.

„Světový pohár v Táboře má obrovskou tradici. Když se řekne ve světě cyklokrosu Tábor, znamená to Mekku tohoto sportu. Mimo země Beneluxu rozhodně,“ prohlásil František Raboň, bývalý cyklista a dnes marketingový ředitel firmy Kalas na výrobu závodního oblečení. „Sám jsem byl ohromně překvapený, když jsem tyto závody navštívil poprvé, že si tam cestu najde i třeba deset tisíc fanoušků.“

Čeští cyklokrosaři věří, že právě dobrá znalost prostředí by mohla být důležitým faktorem v bojích o medaile. V dosavadním průběhu sezony už na cenné kovy dosáhli. Kateřina Nash jela ve druhé polovině září oba úvodní podniky SP v USA, kde trvale žije. Ve Waterloo byla třetí, týden nato v Iowa City dojela i kvůli pádu sedmá. Tomáš Ježek skončil 21. října v Bernu třetí mezi juniory.

„Tábor je vždy trochu speciální, protože jsem z jižních Čech, takže je to pro mě domácí závod s domácí podporou. A s jakým umístěním bych byla spokojená? Spokojená budu, když vyhraju,“ netajila se ambicemi Nash, držitelka dvou bronzů z MS ze St. Wendelu 2011 a Bielesu 2017.

České barvy budou hájit také zkušená Pavla Havlíková, Karla Štěpánová či Jana Czeczinkarová. Mezi muži pak Adam Ťoupalík nebo Michael Boroš.

Program SP v Táboře
sobota 17. 11

10.00 – junioři

11.20 – muži do 23 let

13.30 – ženy

15.00 – muži Elite

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud