26. prosince 2019 • 16:55

Štybar sundal lídra cyklokrosařů, zpomalil ho i defekt. Nash přišla o vedení

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kateřina Nash obsadila 15. místo v závodě Světového poháru cyklokrosařek v belgickém Heusden-Zolderu a dva díly před koncem seriálu přišla o průběžné vedení. Závod v okolí motoristického okruhu ovládly Nizozemky, které obsadily při výhře Lucindy Brandové prvních pět míst.



Nizozemského vítěze měl také závod mužů, v němž si pro čtvrtý pohárový triumf při čtvrtém startu dojel Mathieu van der Poel. Nejlepší z Čechů byl na 25. místě Michael Boroš, Zdeněk Štybar při krátkodobém návratu k cyklokrosu dojel dvaatřicátý.

Dvaačtyřicetiletá Nash byla v neděli pátá na bahně v Namuru, na tvrdší a rychlé trati v Zolderu ale na nejlepší nestačila. Prachatická rodačka, jež se ujala vedení v SP v září po triumfu v druhém závodu sezony v americkém Waterloo, klesla celkově na druhé místo o jediný bod za dnes druhou Ceylin del Carmen Alvaradovou.

Ta stejně jako před Vánoci v Namuru nestačila na Brandovou, která ji porazila v dlouhém spurtu v cílové rovince na asfaltu. Alvaradová podobně jako Brandová a některé další elitní cyklokrosařky vynechala úvodní dva závody SP ve Spojených státech.

V souboji o třetí místo zdolala Annemarie Worstová sedminásobnou mistryni světa Marianne Vosovou a na třetím místě průběžného pořadí ztrácí na Nash 14 bodů.

Nejlepší česká reprezentantka dojela do cíle se ztrátou 1:44 minuty za Brandovou a zaznamenala druhý nejhorší výsledek v sezoně po 18. místě z listopadového závodu v Táboře.

Mužský závod se stal jednoznačnou kořistí mistra světa Van der Poela, jenž ujel soupeřům na konci čtvrtého z devíti okruhů a náskok si až do závěrečného zvolnění hlídal. S odstupem šesti sekund za suverénním Nizozemcem dojeli Belgičané Laurens Sweeck a Quinten Hermans.

Z českého týmu skončil nejvýše stejně jako ve všech dosavadních závodech SP v sezoně mistr republiky Boroš s odstupem 2:41 minuty. Deset sekund po něm přijel do cíle na 26. místě Jan Nesvadba.

Pozornost poutal start trojnásobného mistra světa Štybara, jenž podobně jako loni absolvuje několik cyklokrosů v rámci přípravy na silniční sezonu. Bývalý elitní cyklokrosař krátce po startu podklouznutím zavinil pád lídra SP Toona Aertse, jenž se propadl na poslední místo a musel se prokousávat celým startovním polem.

K tomu Belgičanovi především na rovinkách pomáhal Štybar a oba se postupně propracovali do druhé desítky. Zatímco Aerts, jenž jel se čtyřmi zlomenými žebry po pádu z Namuru, skončil čtrnáctý a udržel vedení v seriálu, Štybar v závěru klesl i vinou defektu na 32. pozici. Ve svém jediném závodu v SP tak nezopakoval loňské 21. místo.

Seriál pokračuje předposledním závodem 19. ledna v Nommay.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud