Marián Šustr
12. října 2023 • 09:35

Mikulášek překročil hranice: napadení trenéra! Oktagon ho propustil

Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Překročení hranic. Český zápasník Václav Mikulášek měl podle několika svědectví napadnout v zákulisí turnaje Oktagon 47 trenéra a rozhodčího Jakuba Müllera. „Neumím si představit, že po podobném incidentu by nějaký zápasník mohl pomýšlet na další spolupráci nejen s Oktagonem, ale ani jakoukoliv jinou legitimní organizací na naší scéně,“ vyjádřil se Jan Stach, přední trenér MMA. Sama organizace ve čtvrtek ráno na sociální síti oznámila, že Mikuláška suspendovala a propustila.



Tým se postavil za napadeného trenéra Jakuba Müllera. Ten v sobotu doprovázel ke kleci svěřence a předního českého bojovníka Jakuba Dohnala na bratislavském turnaji Oktagon 47. Na cestě z haly po prohraném duelu však narazil na Václava Mikuláška, který vyvolal konflikt kvůli dřívějšímu Müllerově vyjádření. V něm kouč z Havířova zpochybnil, že je Mikulášek dobrým reprezentantem MMA.

Na místě byl i člen Dohnalova týmu Stanislav Hruban, který celou situaci viděl z bezprostřední blízkosti. „Původně jsme to nechtěli řešit, ale MMA Shorties (sportovní web) oslovilo Kubu Müllera ohledně situace na Oktagonu v Bratislavě a on jim to uvedl na pravou míru. Já bych chtěl situaci vysvětlit hlavně po sportovní stránce, protože ten konflikt samotný není tak důležitý, jako sportovní a lidské hodnoty, které zastáváme,“ uvedl Hruban pro deník Sport a web iSport.cz.

„Jakub Müller je jedním z trenérů Kuby Dohnala. Ten vzal velkou výzvu v podobě zápasu s Ivanem Buchingerem a hledal člověka, který mu může maximálně pozvednout jeho schopnosti. A tak začal spolupracovat se zkušeným Kubou Müllerem,“ představil Hruban napadeného muže.

Ke střetu se známým českým bojovníkem mělo dojít po skončení zápasu Dohnal versus Buchinger. „Když jsme po boji odcházeli z haly, Kuba Müller zahlédl Mikuláška. Já o jejich sporu vůbec nevěděl a osobně mi Vašek do té doby nevadil. Tak jsem pokračoval, ale Kuba (Müller) mě zastavil s tím, že z toho může být problém, a řekl, ať jdeme jinudy,“ vyprávěl člen Dohnalova týmu.

Fight Cast One: Mikulášek o kolotoči s Vémolou, šikaně i nenávisti k otci
Video se připravuje ...

„Vašek ho ale uviděl a začal volat: Co čumíš! a šel k nám. Myslel jsem si, že ho podržím, slovně situaci uklidním a my pak v klidu odejdeme. Vašek ale stupňoval intenzitu a pořád agresivně mluvil na Kubu (Müllera). Ten mu jen říkal něco ve smyslu: Prohrál mi tu kamarád, chceme jen v klidu odejít, tak nás nech,“ pokračoval Hruban a poté popsal vyvrcholení situace: „Vaška jsem jen lehce přidržoval, protože jsem věřil, že se uklidní. Pak ale vypálil ránu na Kubu Müllera, který na ni vůbec nebyl připravený, ani neměl zvednuté ruce k obraně. Šla mi přes rameno. Nevím, jestli pěstí nebo fackou, ale Kubu to posadilo. Sekuriťáci pak hned Vaška odvedli bokem.“

Dohnalův tým chce na napadení ukázat, že takové chování se neslučuje se zásadami MMA komunity. „V bojovém sportu je hranice mezi násilím a sportem s jeho hodnotami. Ta nesmí být překročena. Bojové sporty patří do klece. V jiném případě je to šikana nebo napadení. Právně to nikdo řešit nechce, ale sportovně by se taková situace řešit měla,“ navázal Hruban na vyprávění.

„Pokud chceme budovat tento sport, vychovávat dobré reprezentanty a spolupracovat s velkými partnery, sponzory, musíme si dávat pozor na hodnoty, které ukazujeme. Musíme si dávat pozor na to, jak se chováme mimo klec,“ apeloval Dohnalův týmový kolega. „Musíme se představovat hodnotami, které ukazují týmy Jiřího Procházky, Honzy Stacha nebo například Attily Végha. Jmenoval jsem lidi, kteří našemu sportu prospívají.“

Hruban nepředložil žádné požadavky na disciplinární kroky. „Jak se Oktagon postaví k Vaškovi, je plně na nich. Jen upozorňuji na to, že jeho chování už překročilo hranu,“ ukončil vyjádření k incidentu na sobotním turnaji.

Oktagon pak ve čtvrtek ráno vydal na sociální síti X (dříve Twitter) úsečné vyjádření, že Mikulášek byl „suspendován a propuštěn z Oktagon MMA“.

Vyjádření Jana Stacha, člena trenérského týmu Jakuba Dohnala

„V sobotu na turnaji Oktagon 47 přímo v prostorách Vašek Mikulášek haly fyzicky napadl člena našeho trenérského týmu. Nešlo o potyčku, ale napadení nic netušícího trenéra profesionálním zápasníkem. Kuba Müller byl sražen úderem k zemi dřív, než měl šanci zvednout ruce k obraně nebo si uvědomit, že je ve fyzickém boji. Tento naprosto nechutný a neomluvitelný incident vrhá velmi špatné světlo na celou naši komunitu.

Oktagon si vybudoval na česko-slovenské scéně neochvějnou pozici jedničky a MMA začalo být chápáno jako profesionální sport. Turnaj Oktagonu je sportovní událost, na kterou chodí rodiny obdivovat výkony profesionálních sportovců a ne místo nezřízeného násilí. Po zápase nehledě na výsledek a možnou frustraci projevujeme respekt soupeřům i trenérům a určujeme tak hodnoty, které vyznáváme a chceme nadále podporovat v našich sportovcích a mládeži.

Nedávám žádnou vinu organizaci Oktagon, která měla minimální šanci předejít takovému incidentu. Neumím si ale představit, že po podobném incidentu by nějaký zápasník mohl pomýšlet na další spolupráci nejen s Oktagonem, ale ani jakoukoliv jinou legitimní organizací na naší scéně.

Obdobný incident proběhl teď na lize boxu a jsem zastáncem absolutního odstřihnutí podobných jedinců od naší komunity. Kdo se takhle chová, nemá podle mých měřítek místo na žádných legitimních turnajích, v gymech ani u jakýchkoliv partnerů. Jak se k tomu ale kdo postaví a nastaví tak precedens pro podobné chování, je už individuální volba každého.“

Vstoupit do diskuse
3
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud