Marek Stodůlka
14. prosince 2019 • 19:00

Drsný večer v UFC: Milovník Trumpa a nenávisti vs. síla. Co tipuje Kincl?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři mistrovské opasky ve hře. Víkendový galavečer UFC 245 v Las Vegas je doslova nabitý očekávanými duely. Pozice jedniček divizí se pokusí obhájit Amanda Nunesová, Max Holloway a Kamaru Usman. Zvlášť souboj prvního afrického šampiona organizace s kamarádem amerického prezidenta Colbym Covingtonem budí emoce, mezi oběma totiž srší napětí už několik měsíců. Turnaj vysílá Nova Sport 2 v neděli od 04.00.



Klaun, falešný šampion či posměšně Marty, tak nazývá Colby Covington nigerijského šampiona veltrové divize. Kamaru Usman však není první, na koho Američan slovně útočí. Situace v UFC vlastně vypadá tak, že Covington nesnáší všechny a všichni nesnáší Covingtona.

Velkohubá prohlášení, arogantní vystupování a urážky vysloužily rodákovi z Oregonu pískot na nejedné tiskové konferenci, což se opakovalo i na té poslední. „Zařvěte všichni, kdo se nemůžete dočkat, až 14. prosince zavraždím tohohle klauna,“ hecoval Usman publikum, které začalo ihned burácet, jako by už se snad nastupovalo do klece. „Chci, aby mě všichni nenáviděli, to je obchodní strategie. Ty nikoho nezajímáš. Lidi by radši sledovali mouchy při šu***í než tvůj zápas,“ kontroval okamžitě Američan na adresu šampiona.

Pár fanoušků ale kontroverzní bojovník přece jen má, minimálně prezidenta Spojených států s rodinou. Covington se totiž netají přízní k Donaldu Trumpovi, proto svůj outfit vždy doplní kšiltovkou se sloganem „Udělejme Ameriku opět skvělou“.

Sympatie se zdají být opětované, jedenatřicetiletý zápasník už byl pozván do Bílého domu a Trump nezapomíná ani popřát bijci na Twitteru před zápasem štěstí, či mu pogratulovat k vítězství. Synové prezidenta dokonce sledovali poslední vystoupení Covingtona přímo v hale.

Kamaru Usman pózuje v Las Vegas
Kamaru Usman pózuje v Las Vegas

Favorit americké hlavy státu je tak jasný, podle sázkových kanceláří je však pravděpodobnější výhra Usmana, přestože statistiky mají rivalové naprosto totožné. Patnáct vítězství, jediná porážka. Styl boje obou aktérů má taky značné podobnosti, těží zejména z výborného wrestlingu a obrovské kondice.

Nigerijcova výhoda pramení v síle, nikdo jej ještě nedostal na zem, Američanův nátlakový způsob zápasení by však mohl perfektní statistiku překazit. Ve veltrové divizi nefiguruje nikdo, kdo by protivníky strhával na podlahu častěji.

Max Holloway vs. Alexander Volkanovski i dámská odveta

Vyostřený souboj plný nenávisti ale nebude tím jediným, co turnaj UFC 245 v Las Vegas nabídne. Titul v pérové váze bude obhajovat její dlouhodobý vladař Max Holloway. Havajský rodák zaznamenal třináct vítězství v řadě, když se zápas vypsal v divizi do 66 kilogramů.

Nejmladšího šampiona asociace vyzve Alexander „Veliký“. Tak si totiž přezdívá Alexander Volkanovski z Austrálie, jenž si sedmnácti výhrami po sobě a skalpem věhlasného Josého Alda vysloužil titulovou šanci. „Alex je první v žebříčku, takže další dortík na mém talíři, a nemůžu se dočkat, až si na něm smlsnu,“ komentoval sebevědomě Holloway soupeře.

Triplet mistrovských soubojů doplní odvetná bitva mezi Amandou Nunesovou z Brazílie a Germaine de Randamieovou z Nizozemska. Nejlepší ženská zápasnice všech dob už zkušenou bojovnici porazila v roce 2013, od té doby však obě ušly kus cesty.

Vyzyvatelka by měla být nebezpečná zejména v postoji, v kickboxu odzápasila čtyřicet šest duelů. Všechny vyhrála, stejně jako posledních pět soubojů v UFC, a tak dostala příležitost sesadit v noci ze soboty na neděli z trůnu i královnu MMA, tedy alespoň z toho bantamového. Nunesová totiž drží titul i v pérové divizi.

Očima Patrika Kincla:

Bude to nejvyrovnanější titulový zápas v UFC

„Jsem maličko ovlivněný tím, že jezdím trénovat do American Top Teamu, kde se připravuje Colby Covington, takže držím palce jemu a věřím mu, ale objektivně šance jsou padesát na padesát. Mluví se o tom, že jde o nejvyrovnanější zápas o titul v UFC vůbec, a já s tím naprosto souhlasím. Colby bude dominovat svojí technikou zápasení a fyzičkou, to jsou hlavní zbraně, které můžou na Usmana fungovat, že ho dokáže zatavit a v nějakém čtvrtém pátém kole i ukončit, pokud to neskončí na body. Na druhou stranu má tak agresivní styl, že se snaží soupeře pořád ždímat a klinčovat a tam si Usman může zase najít nějakou skulinu, aby Colbyho trefil a rozhodl zápas pro sebe. Bude určitě silnější v klinčích, navíc mi přijde i dynamičtější. Určitě bych ale doporučil vstát už na zápas Petra Jana, znám ho z organizace ACB, kde byl šampionem a do UFC vletěl parádně. Myslím si, že to je jeden z adeptů na titul v bantamové váze. Jde s veteránem Urijahou Faberem, který má velmi atraktivní styl, ale myslím si, že Petr ho tady zválcuje. Samozřejmě jsem zvědavý i na Josého Alda, jak se popere s přestupem do nižší váhy. Co jsem viděl nějaké fotky, tak nevypadal vůbec zdravě a je otázkou, jestli naváží, ale myslím, že s týmem budou schopni to na hraně dát, pak ale bude záležet, jak se to projeví v zápase. Myslím si, že minimálně od začátku třetího kola už bude ztrácet. V dalších titulových zápasech věřím Amandě (Nunesové), když si poradila i s Cris Cyborg (zápasnice Cristiane Justino) a Maxi Hollowayovi.“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud