11. dubna 2020 • 19:27

10 nejrychlejších KO v UFC: Tyhle brutální vypínáky vstoupily do dějin

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo si připsal 10 nejrychlejších KO v historii UFCKdo si připsal 10 nejrychlejších KO v historii UFCFOTO: koláž iSport.cz

    Stará pravda praví, že bojovníci nejsou placení od hodiny. Často se může stát, že po měsících přípravy a několikaminutových nástupech přijde zápas, který by méně pozornému divákovi mohl úplně utéct. Vydatnou porci superrychlých ukončení zažila i nejslavnější MMA organizace světa, UFC, my jsme pro vás vybrali ty nejsvižnější. Daly by se nazvat žebříčkem "10 pod 10" - všechny tyhle zápasy totiž našly vítěze dřív, než uběhlo pouhých 10 sekund.

  • 10. Jairzinho Rozenstruik vs. Allen Crowder - 9 sekund

    115kilový pořízek Rozenstruik je dvojitá hvězda bojových sportů. Rodák ze Surinamu zářil jako kickboxer, od roku 2017 se naplno věnuje MMA. Dominantní šňůra šesti výher jej posunula až do UFC, kde se uvedl výhrou nad Júniorem Albinim po necelé minutě druhého kola. Ještě víc pozornosti ale přilákal jeho druhý zápas. „Bigi Boy“ vyzval „Pretty Boye“ Allena Crowdera, kterého po pár sekundách levačkou posadil na zadek. Zmateného Američana pak knokautoval v oficiálním čase 0:09.

    Rozenstruik od té doby zvládl porazit dvě hvězdy těžké váhy. Bývalý šampion Andrei Arlovski mu padl k nohám po necelé půlminutě, to krvavá řežba s Alistairem Overeemem byla pouhé čtyři sekundy od toho, aby trvala plných pět kol.

  • 9. Joe Veres vs. Gray Maynard - 9 sekund

    Že někdy stačí jediná dobře mířená rána, lze vidět nejenom mezi ranaři z nejtěžších divizí, ale i v pérové váze. Gray Maynard to předvedl v otevíracím zápase galavečera UFC Fight Night 11 v roce 2007. Párkrát naznačil, počkal si na správnou chvíli, a pak poslal Joea Verese k zemi jednou přesnou levačkou. Údery na zemi už dost možná byly navíc, Veres oficiálně odpadl v čase 0:09.

  • 8. James Irvin vs. Houston Alexander - 8 sekund

    Přejdeme v čase jen o půl roku dopředu. UFC Fight Night 13, Gray Maynard tentokrát kartu neotvírá, naopak v předposledním zápase večera poráží Frankieho Edgara v prvním ze tří vzájemných soubojů. A v předzápasech sleduje, jak ho James Irvin přeskakuje v tabulce nejrychlejších finišů.

    Irvin svého soupeře Houstona Alexandera poslal na zem Superman Punchem a „dodělal“ jej v čase 0:08. Tímhle výkonem si řekl o bonus za KO večera a ještě téhož roku dostal velký zápas s legendárním Andersonem Silvou. Místo nakopnutí kariéry ale přišel strmý sešup - „Spider“ Irvina knokautoval za minutu, Američan pak měl pozitivní dopingový nález. V UFC nakonec zvládl ještě dva zápasy, oba prohrál a pakoval se. 

  • 7. Leon Edwards vs. Seth Baczynski - 8 sekund

    Leon Edwards přicházel do UFC jako šampion organizace BAMMA ve velterové váze, svůj první boj pod vlajkou nejslavnější ligy ale prohrál. Comeback na vítěznou vlnu ale nemohl být sladší. Na akci Fight Night 64, které vévodila odveta mezi Gabrielem Gonzagou a Mirkem CroCopem, vyzval Setha Baczynskiho, účastníka pořadu Ultimate Fighter. Američan s polskými kořeny si věřil, soupeře naťuknul několika údery... a pak inkasoval tvrdou levačku, dvě další rány na zemi a bylo po všem.

    Osmisekundový triumf nakopl Edwardsovu kariéru. 28letý Brit od té doby prohrál jedinkrát, s aktuálním šampionem velterové divize Kamaru Usmanem, momentálně drží parádní osmizápasovou šňůru výher.

  • 6. Makwan Amirkhani vs. Andy Ogle - 8 sekund

    Amirkhani, rodák z Íránu, který je ale doma ve finském Turku, se ukázal jako zdatný věštec. „Ukážu lidem, kdo skutečně jsem. Bude to krátký zápas,“ sliboval jednomu z reportérů na mediálním dni před akcí UFC on Fox 14 ve Stockholmu.

    Možná ani sám nečekal, že vše půjde tak moc rychle, že se zapíše mezi nejrychlejší finiše v historii UFC. Amirkhani rozhodně nehrál na čekanou, Andyho Oglea hned zkraje „načal“ naskočeným kolenem z rozběhu, pravým zvedákem jej poslal na zadek a dvěma dalšími údery na zemi dokončil svou práci. Osmisekundová dominantní show.

  • 5. Don Frye vs. Thomas Ramirez - 8 sekund

    Malý návrat do dřevních dob UFC. Tvrďák Don Frye, snadno zapamatovatelný díky hustému kníru, triumfoval na turnaji UFC 8, když za jeden večer vyřídil tři soupeře. Tím prvním byl neuvěřitelných 186 kilogramů vážící Thomas Ramirez. Ano, v samých počátcích se na váhové kategorie moc nehrálo...

    Obr, který se jako rodák z Portorika těšil podpoře domácího publika, o sobě tvrdil, že nebyl poražen ve dvou stech zápasech bez rukavic. Jenže pak na něj nastoupil „Predátor“ Frye a sprchou úderů vyřídil Ramireze symbolicky za osm sekund. 

  • 4. Ryan Jimmo vs. Anthony Perosh - 7 sekund

    Zápas v MMA, ve kterém padnou jen dva údery? I to se může stát. Názorný příklad ukázal Ryan Jimmo na akci UFC 149, které vévodila pětikolová bitva mezi Urijahem Faberem a Renanem Baraem o pás prozatimního šampiona bamtamové váhy.

    Jimmo po šesti sekundách poslal první úder, tvrdou pravou zadní, která odrovnala Anthonyho Peroshe. Kanaďan stihl na zemi ještě jednu ránu „pro jistotu“, rozhodčí jej ale okamžitě od australského soupeře odtrhl a po pouhých sedmi sekundách vyhlásil vítěze.

    Jimmova kariéra a život bohužel došly k tragickému konci. V roce 2016, rok po propuštění z UFC po dvou prohrách, byl kanadský bojovník zabit po hádce na parkovišti. Řidič nákladního vozu se rozhodl, že spory s bojovníkem ukončí tím, že jej přejede...

  • 3. Mark Hominick vs. Chang Sung-Jang - 7 sekund

    The Machine, mistr boje v postoji, šampionem José Aldem poražen až po pětikolové bitvě... Mark Hominick nikdy nebyl žádné ořezávátko. Nic z toho mu ale nebylo platné, když v kleci potkal populárního ranaře s přezdívkou The Korean Zombie.

    Pár měsíců po pětikolovém maratonu s Aldem zažil Hominick opačný extrém, jeden z nejkratších finišů v historii UFC. A bohužel pro něj zase tahal za kratší konec... Chang Sung-Janga zkusil trefit levačkou, ale minul a Korejec okamžitě kontroval pravou zadní a pak sprchou ran na zemi. Hotovo za sedm sekund. A co hůř, Hominick krutou prohru utrpěl doma, v rodném Torontu. „Začal jsem moc agresivně, a zaplatil jsem za to,“ zpytoval svědomí, když pak předstoupil před novináře.

  • 2. Tim Hague vs. Todd Duffee - 7 sekund

    Vracíme se tam, kde jsme začali, tedy do těžké váhy. Nejrychlejší KO v téhle divizi si v roce 2009 připsal Todd Duffee, stále aktivní borec, který se na konci minulého roku do UFC vrátil. Na galavečeru UFC 102 se očekávalo, že zápas s Timem Haguem skončí knokautem - Duffee měl na kontě 5 výher, všechny na KO/TKO, Hague z 10 triumfů přesně poloviny dostáhl knokautováním soupeře.

    Málokdo ale asi předpovídal až takovou rychlost. Oba bojovníci místo pozdravu šli rovnou po úderu, Duffee ale tasil kolty rychleji. Direkt levačkou, pár ran na zemi a za sedm sekund bylo hotovo. Hague si spravil chuť mimo UFC, doma v Edmontonu na akci Unified MMA porazil soupeře ještě o sekundu rychleji. Jeho život ale skončil tragicky, když v roce 2017 v boxerském zápase utrpěl poškození mozku, které nebylo slučitelné se životem. Jeho smrt zapříčinila, že v Edmontonu se po dobu jednoho roku nesměly konat žádné galavečery bojových sportů.

  • 1. Ben Askren vs. Jorge Masvidal - 5 sekund

    Přeborník v boji na zemi Ben Askren přicházel do UFC jako součást historicky prvního „trejdu“ v MMA, nejslavnější organizace ho získala z ONE FC výměnou za Demetriouse Johnsona. A hlavně dorazil jako hvězda s perfektním skóre 18:0. V prvním zápase v UFC dokázal porazit Robbieho Lawlera... a pak na něj vletěl Jorge Masvidal.

    Slovem „vletěl“ nepřeháníme. Rodák z Miami hned na začátku zápasu předvedl rychlý rozběh a naskočené koleno, které Askrena vypnulo. Dalších pár ran na zemi už bylo možná zbytečných, rozhodčí ukončil zápas v čase 0:05, ale Askren dost možná viděl hvězdičky už o dobré dvě sekundy dříve.

    Nejrychlejší finiš v historii UFC vystřelil Masvidala k ohromné popularitě mezi mainstreamovými fanoušky, a taky k zápasu s Natem Diazem o pomyslný titul „nejzlejšího parchanta UFC“, který vyhrál. Poprvé poražený Askren? Zapsal v UFC ještě jeden boj, prohrál s Demianem Maiou, a kariéru pověsil na hřebík.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud