Marek Stodůlka
19. července 2020 • 13:30

Kdo dál proti Procházkovi? Tvrdý Polák i velký sen o králi Jonesovi

Vstoupit do diskuse
0
  • S kým by mohl Jiří Procházka bojovat v UFC příště?S kým by mohl Jiří Procházka bojovat v UFC příště?FOTO: Koláž iSport.cz

    Přišel, viděl, zvítězil. Stále je však pouze na začátku cesty. Před Jiřím Procházkou stojí v žebříčku polotěžké váhy UFC ještě sedm vyzývatelů a šampión Jon Jones. Trenéři českého bijce se nechali slyšet, že nechtějí bojovat s nikým, kdo by byl umístěný hůř než jejich svěřenec. „Vybírat" si tak mohou z osmi obtížných zkoušek. Kdo bude dalším soupeřem na cestě k vysněnému titulu?

  • JON JONES

    (USA/32 let)
    Tým: Jackson-Wink MMA
    Profesionální bilance: 26:1 (1 bez výsledku)
    Bilance v UFC: 20:1 (1 bez výsledku)

    Pravděpodobně nejlepší bojovník všech dob. Přestože Jon Jones v posledních soubojích nepůsobil tak dominantně, stále platí za obávaného bijce. Ještě nikdy jej nikdo nepřemohl, jediný neúspěch přišel po diskvalifikaci za ilegální lokty. Těží z obrovského rozpětí paží (215 cm), skvělého zápasnického IQ a pohybu. Střet problémového Američana s Jiřím Procházkou je prozatím spíše utopií, v žebříčku před Čechem figurují pravděpodobnější vyzývatelé.

    Král polotěžké váhy UFC Jon JonesFoto Instagram

  • DOMINICK REYES

    (USA/30 let)
    Tým: Cage Combat Academy
    Profesionální bilance: 12:1
    Bilance v UFC: 6:1

    Stejně jako Procházka má na kontě výhru nad Volkanem Oezdemirem. Na rozdíl od Čecha se s ním ale Dominick Reyes trápil celá tři kola a zvítězil těsně na body. Třicetiletý válečník prohrál pouze jednou v životě, s Jonem Jonesem po vyrovnané bitvě. Platí za výborného atleta, v kleci bojuje spíše v postoji, pro rodáka z Hostěradic by střet s ním znamenal obrovskou zkoušku, stylisticky by mu však mohl vyhovovat.

    Průběh zápasu Jon Jones vs. Dominick Reyes.Foto Nova Sport 2

  • THIAGO SANTOS

    (Braz./36 let)
    Tým: Team Marreta
    Profesionální bilance: 21:7
    Bilance v UFC: 14:5

    Nebezpečný Brazilec, který zazářil v Praze, kde knockoutoval Jana Blachowicze. Dvojka žebříčku se ale vrací potěžkám zranění obou kolen, a je otázkou, jak si po roční pauze povede. Naposledy (stejně jako Reyes) padl se šampiónem Jonesem. Oproti Procházkovi měří jeho rozpětí paží odeset centimetrů míň. Válečník z Ria de Janeiro má naplánovaný duel s Gloverem Teixeirou. Kdyby padl, mohl by se zařadit na užší seznam možných soupeřů českého reprezentanta.

    Thiago Santos se v Praze ukázal ve výborném světle, v hlavním duelu večera porazil Jan Blachowicze z PolskaFoto Martin Sekanina (Blesk)

  • JAN BLACHOWICZ

    (Pol./37 let)
    Tým: WCA Fight Team
    Profesionální bilance: 26:8
    Bilance v UFC: 9:5

    Jedno zvelmi propíraných jmen vespojitosti s Procházkou. Jan Blachowicz pokukuje spíše po titulovém souboji s Jonesem. Poté, co jej Santos porazil, rozjel šňůru tří vítězství. Polák disponuje tvrdým úderem, nad Procházkou by mohl mít výhodu i v boji na zemi, jelikož je držitelem černého pásu v brazilském jiu jitsu. Santos ale ukázal, že je možné sedmatřicetiletého bijce utahat a sestřelit, se stejnou taktikou by mohl slavit úspěch také Čech.

    Anthony Smith (vpravo) a jeho ostrá pěstFoto Profimedia.cz

  • COREY ANDERSON

    (USA/30 let)
    Tým: The Kennel Fight Club
    Profesionální bilance: 13:5
    Bilance v UFC:10:5

    Asi nejpravděpodobnější zápasník, kterého by mohla česká hvězda v příštím zápase vyzvat. Záleželo by na tom, kdo by si dokázal prosadit svůj styl. Američan je výborný v boji na zemi, na nohou by nejspíš dominoval Procházka. Ve prospěch českého válečníka hraje fakt, že Anderson byl v kariéře již čtyřikrát knokautovaný. Jeho brada tak není úplně nejtvrdší, což se mu může stát osudným.

    Corey Anderson by mohl být dalším Procházkovým soupeřem v UFCFoto Profimedia.cz

  • GLOVER TEIXEIRA

    (Braz./40 let)
    Tým: Teixeira MMA & Fitness
    Profesionální bilance: 31:7
    Bilance v UFC: 14:5

    Čtyřicetiletý veterán, kterého již mnozí odepisovali. Po prohře s Andersonem ale zaznamenal čtyři vítězství v řadě a zařadil se do boje o titul. Naposledy zničil Anthonyho Smitha, s Procházkou by jej však čekal nesmírně náročný zápas. Čech může využít delšího rozpětí paží a tvrdších ran, osmatřicet profesionálních duelů se totiž na odolnosti Brazilce muselo podepsat. Ze sedmi proher byl knockoutován třikrát, jednou dokonce za třináct vteřin.

    Glover Teixeira (nahoře) v souboji s Nikitou KrylovemFoto Profimedia.cz

  • ANTHONY SMITH

    (USA/31 let)
    Tým: Factory X
    Profesionální bilance: 33:15
    Bilance v UFC: 8:4

    Jeden z plejády bývalých titulových vyzývatelů. S Jonesem stejně jako ostatní prohrál. Přestože patří k mladším bojovníkům v divizi, je ohromně zkušený. Dokáže udeřit v postoji, na kontě má také dvanáct ukončení nasubmisi. Trináctkrát byl ukončen před limitem, v posledním souboji po drtivé dominanci Gloverem Teixeirou. Pro Procházku možná nejpřijatelnější soupeř, kterého by měl poslat k zemi, Američan už má ale domluvený střet s Aleksandarem Rakičem.

    Anthony Smith (vpravo) a jeho ostrá pěstFoto Profimedia.cz

  • ALEX GUSTAFSSON

    (Švéd./33 let)
    Tým: Allstars Training Center
    Profesionální bilance: 18:6
    Bilance v UFC: 10:6

    Další málo pravděpodobný zápas. Gustafsson sice ohlásil návrat, bojovat však bude v těžké váze. S Procházkou spolu navíc skvěle vycházejí. Když Čech ještě bojoval v japonské organizaci Rizin, jezdil se do švédského Allstars Training Centera připravovat. Gustafssonova kariéra se nevyvíjí úplně správným směrem, z posledních šesti duelů odcházel jako poražený čtyřikrát, proto ji chce opět nakopnout ve vyšší divizi.

    Alex Gustafsson je švédskou hvězdou UFCFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud