Marek Stodůlka
14. února 2021 • 13:20

Král Usman ubil kamaráda a má rekord. Parťák brečel a zlomil i vítěze

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Souboj plný emocí ovládl Kamaru Usman. V hlavním zápase turnaje UFC 258 proti Gilbertu Burnsovi ale zažil šampion velterové divize jedny z nejtěžších chvil v kariéře. Hned v prvním kole se totiž málem ocitl na zemi po tvrdém úderu. „Byl to těžký zápas. Přešel z lehké divize a začal trhat jednoho soupeře za druhým, ale jsem nejlepší na světě z nějakého důvodu,” pochválil vítěz bývalého týmového parťáka, kterému zbyly jen oči pro pláč.



Zápas s obrovským příběhem. Dva kamarádi, kteří sedm let trénovali v jednom týmu, se postavili tváří v tvář. Aby zjistili, kdo je nejlepším bijcem velterová váhy na planetě.

Jasnou odpověď dal divákům Kamaru Usman na začátku třetího kola, když Gilberta Burnse ukončil údery na zemi. Zklamaný Brazilec se přímo v oktagonu neubránil slzám, a když vítěz viděl, jak těžce prohru bere, málem jej to také zlomilo.

„Vím, jaký je to pocit, když prohrajete. Mám ve statistikách prohru, nejsem perfektní. Taky jsem věděl, jak moc toužil uspět,” řekl Usman v pozápasovém interview. Triumfem si vylepšil profesionální bilanci na osmnáct výher a jednu porážku. „Protože jsem musel být tím, kdo ho zastaví, málem mě to uvnitř zlomilo.”

Burns přitom do souboje vkročil opravdu skvěle. Po dvou minutách trefil protaženou zadní soupeře přímo na hlavu. Nigerijci se podlomila kolena a začal bojovat o přežití. Nakonec se ale ze složité situace dostal.

„Vím, že dokážu ukončit kohokoliv z těch chlapů. Ale abych se stal šampionem, musím zůstat disciplinovaný,” vyčítal si po bitvě Burns. „Viděl jsem, že je v problémech. Začal jsem moc nabíjet všechny údery, klíč byl přitom vytrvat v tom, co jsem dělal předtím.”

Brazilec tak po šesti výhrách v řadě opět prohrál a bude se muset opět probojovávat k titulové šanci. Naopak Usman obhájil pás šampiona, který drží od března 2019, kdy přemohl Tyrona Woodleyho. „Pokud bude pokračovat v tom, co dělá, může se do historie zapsat jako nejlepší velterová váha všech dob,” prohlásil na tiskové konferenci prezident UFC Dana White.

Třiatřicetiletý zápasník zlomil rekord George St.-Pierra, když zaznamenal třináctou výhru v divizi do sedmasedmdesáti kilogramů v řadě.

Jelikož už v minulosti Usman porazil téměř každého, kdo se nachází v užší špičce, dost možná jej v příštím střetu čeká odveta. „S Jorgem Masvidalem to není ukončené. Pokud bude pořád kecat, ať přijde a uvidíme se v kleci,” pronesl šampion. White se souboji nebrání, nicméně dodává, že z hlavy nemůže dostat střet s Colbym Covingtonem. Ten byl dle jeho slov jedním z nejlepších v historii.

Karlos SHOW o Dakaru: Macíkova jména pro kamiony, Kopta zvládne traktor
Video se připravuje ...

Muradov a Kníže v dvojrozhovoru: Mach prošel cestou, Petr se nikdy nevzdá
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud