25. září 2021 • 17:01

Návrat grázla. Starší z bratrů Diazů je zpět v UFC, odveta po 17 letech

Autor: ms
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trvalo to více než šest let, během kterých ho trochu zastínil mladší bratr Nate. Bývalý šampion organizace Strikeforce Nick Diaz se ale konečně vrací mezi elitu. Na turnaji UFC 266 změří síly s někdejším králem veltrové váhy UFC Robbiem Lawlerem, jehož knockoutoval v prvním vzájemném duelu v roce 2004.



Diaz patřil mezi hlavní hvězdy světového MMA právě v tomto období. Diváky zaujal netradičním stylem, při němž neustále trefoval soupeře na tělo a také fackoval, ale i vystupováním mimo klec. Nikdy se nebál říct, co si doopravdy myslí. Pravidla mu byla cizí.

Proto se dostal do několika kontroverzních situací. Například se účastnil bitky přímo v oktagonu po souboji parťáka, jemuž šel jako doprovod do rohu. Jindy se vůbec nedostavil na zápas v jiu-jitsu, protože soupeř údajně nesplnil váhový limit. S hmotností se před aktuálním duelem ale nejspíš trápil právě Diaz.

Střet s Lawlerem měl totiž původně proběhnout ve veltrové divizi, během kempu však tým osmatřicetiletého Američana kontaktoval vedení UFC a poprosil o změnu na vyšší váhovou kategorii. „Jsem vždycky připraven bojovat, o tom se nemusíme bavit. Jenom jsem se ujišťoval, aby bylo vše v pořádku i na druhé straně,“ komentoval situaci Lawler, aniž by proti změně váhy protestoval.

Sebevědomí však Diazovi zůstalo podobné, jakým oplýval už v minulosti. „Myslím, že bych Kamaru Usmanovi nakopal p*del,“ vyjádřil se rodák ze Stocktonu pro ESPN o současném šampionovi. „Mám větší šanci porazit Usmana než Lawlera, protože nad tím už jsem kdysi vyhrál. Nedává mi smysl, abych znovu bojoval s Lawlerem. Měl bych se utkat s Usmanem, tak to je.“

Nick Diaz se v minulosti dostal do několika kontroverzních situací
Nick Diaz se v minulosti dostal do několika kontroverzních situací

K souboji o titul má Diaz velmi dlouhou cestu. Spousta fanoušků spekuluje o tom, zda se vůbec po více než šesti letech bez zápasu dokáže vrátit v optimální formě. Jeho poslední výhra se totiž datuje až do října roku 2011, od té doby třikrát jasně prohrál na body.

Poslední střet s Andersonem Silvou byl ovšem anulován, neboť ani jeden neprošli dopingovou kontrolou. Brazilec měl totiž v těle nepovolenou látku androsteron a Američan, jako už po několikáté, „dojel“ na marihuanu.

Pětiletý trest byl Diazovi následně zkrácen na 18 měsíců. Další roční stopku pak vyfasoval za to, že pro antidopingovou asociaci USADA opakovaně nevyplnil, kde se bude nacházet, aby jej mohli komisaři navštívit a otestovat.

Na galavečeru UFC 266 se uskuteční také titulová bitva o pás pérové váhy. Australský šampion Alexander Volkanovski se postaví americkému vyzyvateli Brianu Ortegovi. Oba bijci se stali trenéry týmů v poslední řadě reality show The Ultimate Fighter a bývá zvykem, že po odvysílání celé série se utkají právě koučové. Ortega si šanci na opasek vysloužil, když loni v říjnu v pětikolové bitvě dominoval nad „Korejskou zombie“. Pás bude obhajovat také šampionka muší váhy Valentina Ševčenková, proti níž se postaví Lauren Murphyová.

Hlavní karta turnaje UFC 266

Pérová váha do 66 kilogramů – titulový zápas:
Volkanovski (Aus.) vs. Ortega (USA)

Muší váha do 57 kilogramů – titulový zápas:
Ševčenková (Kyrg.) vs. Murphyová (USA)

Střední váha do 84 kilogramů:
Diaz (USA) vs. Lawler (USA)

Těžká váha do 120 kilogramů:
Blaydes (USA) vs. Rozenstruik (Surinam)

Muší váha do 57 kilogramů:
Andradeová (Braz.) vs. Calvillová (USA)

Sestřih UFC: Muradov vs. Meerschaert: Machova prohra po pěti letech, soupeři odklepal
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud