Ondřej Němec
19. března 2023 • 07:00

UFC 286: králem Edwards. Procházka byl superhvězdou: Spousta inspirace

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Londýnská O2 arena v sobotu ožila turnajem UFC 286. Svět bojových sportů tak zná vítěze titulové bitvy velterové váhy. Stal se jím po precizním výkonu Angličan Leon Edwards, který ve třetí společné bitvě přebodoval rivala Kamaru Usmana. Jednou z hlavních hvězd turnaje byl i Jiří Procházka coby VIP host. Ze strany fanoušků byl o českého samuraje mimořádný zájem. „Jeden člověk z UFC mi řekl, že takovou frontu na žádného sportovce ještě nezažil,“ popsal Michal Šauer, člen Procházkova týmu.



Rozhodnuto. Angličan Leon Edwards i ve třetím souboji porazil Američana Kamaru Usmana. Zatímco první střet v roce 2015 vyhrál na body bývalý dlouhodobý šampion Usman, loni v srpnu mu překvapivým kopem do hlavy v poslední minutě pátého kola uzmul titul rival z Erdingtonu. I kvůli tomu se turnaj UFC 286 odehrál právě v londýnské O2 areně. A domácí fanoušci odcházeli z akce nadšení.

„Skvělý plán hry,“ uznal poražený gladiátor. „Zase se znovu uvidíme,“ přislíbil návrat do boje.

„Znovu se ukazuje, že když je někdo šampionem, tak ho vyzyvatel musí porazit jednoznačně. Nejlíp je souboj jakýmkoliv způsobem ukončit. Převzít zkrátka iniciativu naprosto do svých rukou,“ hodnotí zápas Jiří Procházka, který sledoval celý galavečer jako VIP host. „Protože výkonově museli jinak všichni naznat, že větší aktivitu, větší dominanci měl v zápase Usman. Ale nebylo to úplně jednoznačný, tudíž byly body na straně šampiona. Což je možná zvláštní, ale logický. A jsem rád, protože Edwards je ze stejného týmu, jsme pod managementem Chosen Advisory Group, pod Timem Simpsonem.“

Český samuraj si jako divák turnaj skvěle užil. „Některé souboje byly ještě atraktivnější než hlavní zápas. Skvělý výkon například předvedli vítězové Gunnar Nelson a Justin Gaethje, nádhera se na to dívat. Spousta inspirace a motivace do dalšího tréninku,“ dodává nadšeně Procházka.

Hned v druhém duelu večera se představil slovenský válečník Ľudovít Klein, který po pekelné tříkolové bitce remizoval s Angličanem Jaiem Herbertem. Klein už má za sebou v nejslavnější lize šest bitev, ze tří odešel jako vítěz.

Jednou z hlavních „atrakcí“ turnaje se pro fanoušky přímo na místě stal právě Procházka. Ten odletěl do Spojeného království už ve středu a hned od čtvrtka měl nabitý program. Hned několikrát se věnoval svým podporovatelům.

„Fanoušci jsou nonstop před hotelem. Čekají na zápasníky, aby jim podepsali kartičky a vyfotili se s nimi. Od rána do noci,“ uvedl Michal Šauer, člen Procházkova nejužšího týmu. Ač byl bojovník z Moravy držitelem titulu jen půl roku, svými výkony v UFC si diváky získal jako málokdo. „Jeden člověk z UFC mi řekl, že takovou frontu na žádného sportovce ještě nezažil,“ popsal Šauer dění při setkání Procházky s diváky.

Jiří Procházka podepisuje upomínkové předměty UFC
Video se připravuje ...

Očima bojovníka Patrika Kincla

Usman se držel na uzdě

„Edwards předvedl skvělý taktický souboj. Asi to nebyl nejhezčí zápas pro oko běžného fanouška, ale já si to užil. Snažil se hodně hýbat, aby Usmanovi znepříjemnil pokusy o hody na zem a na většinu takedownů (strhy) měl odpověď. Krásně využil svou délkovou převahu, dokázal trefovat na vzdálenost, a hlavně se nenechal strhnout do nějaké přestřelky. Skvěle nastavený, a hlavně udržený gameplan.

Pro Usmana to není tak hrozná porážka jako předešlý zápas. Trochu mi přišlo, že se místy držel moc na uzdě, aby to nedopadlo jako posledně, ale jinak vlastně neudělal nic špatně, jen ho Edwards k ničemu nepustil. Když Usman zkracoval vzdálenost, tak většinou inkasoval minimálně o jeden úder navíc. Navíc po tom zkrácení mu tam Leon nezůstával, a tak Kamaru neměl šanci ho natrefovat.“

UFC 286 - hlavní karta

Velterová váha - titulový zápas: Leon Edwards (vítěz na body) vs. Kamaru Usman

Lehká váha: Justin Gaethje (vítěz na body) vs. Rafael Fiziev

Velterová váha: Gunnar Nelson (vítěz submisí v 1. kole) vs. Bryan Barbarena

Muší váha: Jennifer Maiaová (vítězka na body) vs. Casey O'Neilová

Střední váha: Marvin Vettori (vítěz na body) vs. Roman Dolidze

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud