Marián Šustr
8. července 2023 • 13:55

Z bývalého ragbisty šampionem UFC. Alexander „Veliký“ bude hájit titul

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Král UFC i ničitel legend. Alexander „Veliký“ Volkanovski. Před jedenácti lety takřka stokilový poloprofesionální ragbista, dnes nejdominantnější bojovník současnosti. Po obdivuhodné sérii čítající mimo jiné i čtyři titulové obhajoby přijal životní výzvu. Přestoupil do vyšší váhové kategorie, aby se střetl s obávaným šampionem z Dagestánu Islamem Machačevem. Tehdy skončila Australanova vlna dvaadvaceti vítězství. I přes těsnou prohru si dech beroucím výkonem získal srdce fanoušků. A v noci na neděli ho čeká obhajoba titulu v pérové váze proti Yairu Rodriguezovi.



Dráhu bojových sportů odstartoval Alexander Volkanovski už v dětství řeckořímským zápasem, aby se ve dvanácti letech stal mistrem Austrálie. O dva roky později přesedlal na ragby, ve kterém na poloprofesionální úrovni sbíral úctyhodné úspěchy, například ocenění pro nejlepšího hráče sezony. V roce 2011 se začal opět věnovat řeckořímskému stylu jako doplňku v přípravě.

Jeho vášeň pro boj ovšem brzy začala přerůstat tu pro ragby, ve třiadvaceti se tedy rozhodl pro ještě divočejší kariéru, zápasníka MMA. Nejdříve ho čekalo obtížné shazování svalové hmoty, když s necelými sto sedmdesáti centimetry vážil devadesát sedm kilo. Úvodních pět profesionálních zápasů strávil ve velterové váze (do 77 kilogramů), kde se potýkal s o hlavu vyššími soupeři. Od roku 2014 se pere v pérové váze (do 66 kilogramů), v níž dosud nenašel přemožitele.

Poté, co vyčistil celou australskou scénu, vyhlídlo si ho UFC. První triumf v největší organizaci světa získal před domácím publikem v Melbourne, když ukončil Yusukeho Kasuyaeho ve druhém kole. Australan už tehdy všechny zaujal všestranností, kterou vyčnívá dodnes.

Z ragby a řeckořímského zápasu si přinesl skvělý základ do wrestlingu, včetně ideálních fyzických dispozic. Postoj doplnil během dlouhých tréninkových kempů v Thajsku, kde trénoval po boku nejlepších postojářů v MMA Israela Adesanyi, Rafaela Fizieva a Petra Yana.

Na nástrahy grapplingu (boje na zemi) se dlouhodobě připravuje s aktuální světovou jedničkou jiu jitsu Craigem Jonesem. A špičková výuka se vyplatila zejména v titulové obhajobě proti Brianu Ortegovi, který Volkanovskiho dokázal hned dvakrát chytit do čistého škrcení. Australan z obou krizových momentů vyvázl a zbytek souboje úspěšně dovedl k vítězství na body.

Alexander Volkanovski (vlevo) během zápasu
Alexander Volkanovski (vlevo) během zápasu

Zdaleka nejvíc ovšem šampiona proslavila epická trilogie s Maxem Hollowayem. Patnáct kol, sedmdesát pět minut, spolu tito dva velikáni strávili v kleci. V každém souboji byl australský bojovník outsiderem, pokaždé zvítězil.

V těsném úvodním duelu Volkanovski připravil Američana o titul, v druhém byl jeho triumf velmi diskutovaný a mnoho odborníků vidělo na body uspět soupeře, aby ve třetím zahnal všechny pochyby. V závěrečném klání ukázal výjimečnou kombinaci síly, ladného pohybu na nohou a nevídané zápasové inteligence.

Fenomén Alexander „Veliký“ nicméně musel prohrát, aby ho celý svět začal konečně milovat. Pokorný, uctivý, a přesto dlouhou dobu neoblíbený. Proč? V cestě na vrchol porazil ty nejlepší, ale i nejoblíbenější bojovníky historie UFC. Fanoušci mu nemohli dlouho odpustit, že ukončil éru slavného „Krále Ria“ Josého Alda a navíc na brazilské půdě. Ještě těžší bylo skousnout, když vzal pás šampiona Hollowayovi a poté ho v odvetách dvakrát porazil.

Po ukončení rivality s Američanem a čtvrté obhajobě titulu přešel Volkanovski do lehké váhy, aby vyzval dědice slavného Chabiba Nurmagomedova. Legendární bojovník z Dagestánu si vytrénoval nástupce Islama Machačeva, který po předchůdci převzal i auru neporazitelnosti. Jeho rekord čítá dvacet čtyři vítězství s jedinou prohrou.

Jednatřicetiletý Rus předchozími bezchybnými výsledky všechny přesvědčil, že Volkanovskiho ukončí v prvním kole, aniž by se zapotil. Ten však šokoval svět. Úspěšně ubránil většinu strhů na zem, kde se nenechal nijak ohrozit, a v postoji poslal šampiona několikrát do kolen. Přesto sudí rozhodli o vítězství ve prospěch Rusa. Fanoušci však oslavovali výkon poraženého Australana.

„Počítal jsem s tím, že mě vezme na zem, ale zároveň jsem věřil, že mě tam nemůže ukončit a já se postavím. To jsem dokázal. I když jsem prohrál, dalo mi to hodně sebevědomí, protože pokud má nejlepší wrestler ve vyšší váze problém mě dostat pod sebe a udržet mě, bude to mnohonásobně těžší pro jiné vyzyvatele v mé divizi,“ ohlédl se za první prohrou v UFC Volkanovski.

Teď je zpět ve svém království pérové váhy. A bude čelit útoku Yaira „El Pantera“ Rodrigueze v hlavním zápase sobotního turnaje UFC 290 v Las Vegas. „Bude nejnebezpečnějším bojovníkem, se kterým jsem se doposud střetl. Je trpělivý, ale zároveň dynamický. Používá naskočená kolena, kopy z otoček, všechny různé útoky. Vypadá to velmi chaoticky, ale není, vidím, že je stále v zápase a vše je plánované. Těším se na to,“ hodnotí Volkanovski mexického bijce.

Rodriguez je přírodní úkaz. Skvělé techniky kopů z taekwonda doplňuje solidním boxem a nebezpečnými škrceními. Nejvíce se proslavil ukončením Chan Sun Junga, jehož poslal do bezvědomí loktem v poslední vteřině zápasu. Na stejném turnaji, kde Volkanovskiho pokořil Machačev, získal titul prozatímního šampiona pérové váhy. Aby sjednotil pásy a porazil australského šampiona, bude muset „El Pantera“ předvést životní výkon.

Alexander Volkanovski   Yair Rodriguez
Veliký přezdívka El Pantera
Australan národnost Mexičan
34 věk 30
168 cm výška 180 cm
25 výher/2 prohry celková bilance 15 výher/3 prohry
12 výher/1 prohra bilance v UFC 10 výher/2 prohry
12 KO/3 submise ukončení 6 KO/3 submise

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud