Ondřej Němec
7. prosince 2017 • 04:40

Těžká cesta Kincla na XFN: shazování kil během minut, tělo má stav nouze

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Patří mezi nejlepší evropské MMA zápasníky. Před každým soubojem však musí Patrik Kincl přemoci nejdříve sám sebe. K tomu, aby mohl nastoupit do oktagonu, totiž potřebuje splnit určený váhový limit. Ve finální fázi se často jedná o shazování několika kil během hodin a tedy drastické metody hubnutí. Ty mají za následek velký tlak na psychiku, tělo totiž hlásí stav nouze, který mozek musí potlačit. 



Zápas MMA se počítá na minuty, nejdrastičtější čas však zažívá mnoho bojovníků před soubojem, když se snaží dostat na limit váhové kategorie. Patrik Kincl se musel z devadesáti kilo, kvůli nadcházejícímu souboji s Vitorem Nóbregou na XFN 6 v O2 areně (od 19 hodin vysílá O2 TV Sport), dostat na osmdesát jedna. Nejtěžší fáze hubnutí však probíhá několik dnů před vážením.

„Veškerá legrace začíná týden předem, kdy mě zbývá shodit třeba pět kilo. To se pak hraje s vodou v těle,“ vysvětlil Kincl v nedávném rozhovoru. Zjednodušeně řečeno začne zápasník nejprve hodně pít, aby naučil tělo vydatně vylučovat, a před vážením se voda přestane přijímat, ale tělo dál tekutiny odvádí a dehydratuje se.

Navíc se tento proces podporuje saunou a lázní s horkou vodou, kde se vypotí, co zbývá do zápasové váhy. A co znamenají takové redukce váhy pro tělo? „Pro tělo to musí být super, myslím. Tam bude solidní diskotéka,“ dodal s úsměvem devětadvacetiletý zápasník.

Kinclova cesta k zápasu na XFN? Poctivé tréninky a hlavně drastické hubnutí
Video se připravuje ...

Z rozhovoru, který s českým bijcem natočil štáb iSport TV, krátce po navážení před soubojem s Brazilcem, bylo znát, jak obtížné má za sebou období.

„Nervozita a drobná agrese, to bývá v té dietě, kdy chybí cukry,“ popsal pocity během vysilující cesty za dosažením váhy jeden z nejlepších evropských bojovníků.

Právě Patrik Kincl patří k největším profesionálům v MMA i díky tomu, jak precizně k přípravě přistupuje. A je to i veliký dříč při trénincích. „Je ohromně svědomitý,“ říká Radek Sachr, Kinclův trenér taktiky. „Nepodceňuje soupeře, žádný zápas. Ani v okamžiku, kdy je papírově silnější,“ doplnil uznale Sachr.

Vstupenky na XFN 6 v O2 areně ZDE>>> 

Jaroslav "Jubox" Pokorný (vpravo) po boku soupeře Dimitrova
Jaroslav "Jubox" Pokorný (vpravo) po boku soupeře Dimitrova

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud