9. ledna 2018 • 19:30

Dohra XFN 6: Širokému zpětně vzali výhru, komise uznala protest Fialy

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítězem jen na chvíli. MMA zápasník Jan Široký byl sice před několika tisíci diváků na obří akci XFN 6 v O2 Areně označen za bodového vítěze duelu s Tomášem Fialou, to už ale neplatí. Fialův tým totiž podal protest proti rozhodnutí porotců a byl úspěšný. Organizace XFN tak původní výsledek zápasu zrušila a nabídla bojovníkům odvetu. Na tu však nejspíš nedojde.



Velmi napínavý souboj, do kterého dali oba bijci maximum. Duel Tomáše Fialy a Jana Širokého byl vyrovnaným porovnáním sil a technik. Nicméně ve chvíli, kdy byl vítězem tříkolového klání na body vyhlášen Široký, bylo v publiku znát znepokojení a Fialův tým dával najevo nespokojenost a následně podal protest.

„Protest jsem nepodal přímo já. O takových věcech rozhodují trenéři. Ale jako vítěz jsem se cítil,“ hodnotí zápas zpětně Fiala. „Když jsem sem šel do třetího kola, tak mi právě trenéři řekli, ať nic nepokazím, nikam se neženu a vyhrajeme, že už to je naše. A myslím ze třetí kolo jsem ještě vyhrál. Neříkám, že jsem předvedl bůhví jaký výkon, byl jsem nervóznější než obvykle. Asi na mě dolehla atmosféra O2 Arény. I tak si ale myslím, že měli zvednout ruku mně,“ dodává sebekriticky.

Protest byl posouzen komisí tří nezávislých zahraničních rozhodčích. Nebylo zjištěno úmyslné zanedbání neutrality ani povinností žádného z rozhodčích XFN. Komise se však jednomyslně shodla na výsledku zápasu ve prospěch Fialy.

VIDEO: Podívejte se na celý záznam zápasu Fiala vs. Široký

„Ani přes nezávislé posouzení nelze jednoznačně vítěze zápasu určit. MMA je subjektivně hodnocený sport. Pro vzniklou situaci neexistuje obecně platná metodika a pro organizaci XFN je úspěch protestu precedentem,“ komentuje případ Petr Kareš, promotér XFN. „Dle našeho názoru není možné na základě videozáznamu zvrátit výsledek zápasu. Změnit výsledek by bylo možné pouze v případě úmyslného zanedbání ze strany rozhodčího, což se v tomto případě neprokázalo. Zápas je tedy vyhlášen jako NO CONTEST - bez vítěze.“

„Každý má právo podat protest. A v případě Tomáše Fialy se tomu nedivím. Odnesl jsem si ponaučení, nenechávat za sebe rozhodovat zápasy rozhodčí,“ reaguje na zrušené vítězství Široký. „Rozhodnutí ale nechápu a nerozumím tomu. Když například ve fotbale dojde k tomu, že se rozhodčí upískne, nařídí penaltu a domácí vyhrají. Hosté pak podají protest, kde se potvrdí, že rozhodčí pochybil, výsledek to nezmění. Hosté si body neodvezou. Ale rozhodčí dostane pokutu, nebo stopku pro další zápasy.“

Tomáš Fiala (vlevo) v souboji s Janem Širokým
Tomáš Fiala (vlevo) v souboji s Janem Širokým
 

Zápas je tedy nyní bez vítěze. Oběma bojovníkům byla nabídnuta možnost odvety v nejbližším možném termínu.

„Odvetu jsem samozřejmě hned přijal,“ říká na nabídku Široký. „Osobně už se moc těším, až si to s Tomem opět ťukneme.“

Fialův trenér Petr Kníže však považuje repete duelu za zbytečné s ohledem na rozhodnutí tří nezávislých rozhodčích, kteří určili za vítěze jeho svěřence. „Pro nás takový souboj postrádá smysl,“ říká jasně trenér a sám skvělý zápasník Kníže.

Rytmus, Hudler, Marpo. Kdo si nenechal ujít svátek MMA?
Video se připravuje ...

Promotér Kareš v pořadu Fight!: Proč je zápas válka a Vémola profík
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud