Ivo Pospíšil
15. října 2018 • 14:06

Schumacher a formule 1? Závodit může už příští rok, volná jsou dvě místa

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jaký otec, takový syn. A F1 se má v budoucnu na co těšit. Nico Rosberg, Felipe Massa a spousta dalších přispěchali s gratulací Micku Schumacherovi, který o víkendu ovládl šampionát F3 a jehož jméno se už přetřásá v souvislosti s přesunem k absolutní elitě. Nastane již příští rok? Zatímco zdravotní stav sedminásobného mistra světa Michaela je dál tajný, Schumi jr. začíná kráčet v otcových stopách.



Když před čtrnácti lety získal jeho otec ve Ferrari svůj poslední titul mistra světa F1, Micku Schumacherovi bylo pět let a s autíčky si hrál tak maximálně v pokojíčku. Časy se sice mění, okolnosti také… Rodinné jméno však žije dál. A opět patří k těm nejzářivějším značkám ve světě, díky Mickovi, který začíná navazovat na odkaz legendárního otce Michaela a o víkendu urval titul v sérii F3. „Je to jako sen, stále to nemohu vstřebat,“ smál se.

MICK SCHUMACHER
Narozen:  22. března 1999 (19 let)
Národnost:  Německo
Bilance v F3:  60 závodů/8 výher, 14 pódií
Současný tým: Prema Powerteam

Jel dravě jako jeho otec. Radoval se jako jeho otec. A v druhé polovině sezony vítězil jako jeho otec – z posledních 16 bitev bral hned osm výher a i díky tomu mu v posledních závodech v Hockenheimu stačilo dvanácté a dvakrát druhé místo. „Tvůj otec a tvá rodina jsou na tebe jistě hrdí,“ vzkázal mu Felipe Massa a s úsměvným blahopřáním se později připojil i krajan, bývalý mistr světa Nico Rosberg: „Gratuluji, tohle se mi nikdy nepovedlo.“

Je to však mnohem víc než jen titul v šampionátu, jenž je brán za kolébku talentů. Znamená to otevřené dveře k zářivé budoucnosti v elitnějších sférách. Pryč jsou časy, kdy Mick S. závodil v motokárách pod krycími jmény Mick Betsch (rodné příjmení jeho matky Corinny) nebo Mick Junior – být Schumacherem je poctou, která navíc přitahuje zájem všech kolem.  

I proto třeba Ferrari v minulosti prohlásilo, že pokud se Schumacher junior rozhodne vstoupit do jejich závodní akademie, rozvinou pro něj červený koberec. Nebo když se v minulých týdnech rozhořely spekulace o zájmu týmu Toro Rosso, který má stále jedno volné místo i pro příští rok…

„Vážím si toho, už jen být ve formuli 1 je velký úspěch. Diskutujeme tedy o tom, ale stále není nic dohodnutého,“ říkal tehdy Mick Schumacher. Využije toho teď? Proč ne?

Titulem v F3 totiž automaticky získal i superlicenci, která skok z F3 rovnou do F1 umožňuje, a navázal by tím nejen na Lance Strolla nebo Estebana Ocona, ale i na svého otce, který F3 vyhrál před 28 lety. „Přestup hodně závisí na samotném jezdci. Nedovedu říct, jestli je to takhle správné, nebo ne. Každý je v jiné, své vlastní situaci,“ řekl třeba Stroll „Z F3 do F1 je to velký skok. Asi 15 nebo 20 sekund na kolo v závislosti na trati,“ připomněl mladý Kanaďan.

KDE JSOU V F1 JEŠTĚ VOLNÁ MÍSTA
Toro Rosso (Pilot č. 1 – Daniil Kvjat, pilot č. 2 – volné místo)
Williams (Pilot č. 1 – George Russell, pilot č. 2 – volné místo)

Navíc je tu ještě další varianta. Cílit k elitě postupnou cestou, tedy z F3 do F2 a až v dalších letech do F1. „Jsem zastáncem této cesty,“ prohlásil prezident FIA a bývalý nadřízený jeho otce Jean Todt. I rodinný přítel Schumacherů a bývalý rakouský pilot Gerhard Berger prohlásil: „Myslím, že jeho plán je vzít to postupně.“

Plány se ovšem mohou měnit současnou situací a úspěchy. Micku Schumacherovi je sice teprve 19 let, času má dost, ale když se teď tak daří… „Budeme o tom určitě přemýšlet a vydáme rozhodnutí během pár dní,“ ujistil proto Schumacher jr. během oslav svého prvního velkého titulu a šéf Mercedesu Toto Wolff dodal: „Myslím, že se hodně zlepšil a může se stát jedním z dalších velikánů našeho sportu.“

Závodní geny legendárného otce poprvé ukázaly, co se v nich skrývá…

KDO JE MICK SCHUMACHER

Jediný syn Michaela a Corinny Schumacherových. Vyrostl ve švýcarském Vuffl ens-le-Chateau, od roku 2008 pak žije v Glandu. 29. prosince 2013 byl u toho, když si jeho otec přivodil po pádu na lyžích těžká zranění hlavy.

Od roku 2008 se účastní motokárových závodů a od roku 2015 už byl součástí seriálu Formule 4. V minulosti vystupoval v podnicích i pod skrytou identitou – pod jmény Mick Junior nebo Mick Betsch, což je rodné příjmení jeho matky.

Závodění má v krvi nejen ze strany otce, sedminásobného mistra F1. I jeho strýc Ralf Schumacher byl dlouhé roky součástí F1, za 182 závodů nasbíral 6 vítězství a 27 pódií. Jeho nevlastním strýcem je pak další německý závodník Sebastian Stahl.

Není nejstarším potomkem Michaela Schumachera. Má o dva roky starší sestru Ginu Marii, která provozuje sport, jemuž se věnovala její matka Corinna. A sice sbírá úspěchy ve westernové drezuře na koni.

Šampionát F3 nakonec ovládl o 59 bodů před druhým Britem Danem Ticktumem. Ještě do červencového závodu v Belgii měl přitom v sérii bilanci 44 závodů bez vítězství. Od bitvy ve Spa však urval osm výher (12 podií) z 16 jízd a díky této dominanci si zajistil konečný triumf.

Syn Michaela Schumachera Mick má po triumfu ve formuli 3 nakročeno do F1
Syn Michaela Schumachera Mick má po triumfu ve formuli 3 nakročeno do F1

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud