22. prosince 2021 • 16:17

Olympiáda bez hráčů NHL! Čekali jsme co nejdéle, zní ze zámoří. Reagují i Češi

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na únorových olympijských hrách v Pekingu nebudou hrát hokejisté působící v NHL. Úterní zprávy zámořských médií ve středu oficiálně potvrdilo i vedení nejprestižnější hokejové soutěže světa. K zásadnímu verdiktu se vyjádřilo také vedení českého hokeje.



Zpráva z vedení NHL pohřbila poslední zbytky naděje, že olympijský turnaj bude s tím nejšpičkovějším obsazením.

„Národní hokejová liga respektuje a obdivuje přání hráčů NHL reprezentovat své země a účastnit se turnaje ´nejlepších z nejlepších´. Proto jsme s tímto rozhodnutím čekali co nejdéle a zároveň jsme zkoumali všechny možnosti, jak umožnit našim hráčům účast na zimních olympijských hrách v roce 2022,“ uvedl komisař Gary Bettman. Potvrdil, že hlavním důvodem neúčasti na Hrách v Číně je horšící se situace s covidem.

Hvězdy nejlepší hokejové ligy světa se tak pod pěti kruhy nepředstaví podruhé za sebou. Poté, co hráči NHL startovali na olympijských hrách pravidelně počínaje „Turnajem století“ v Naganu 1998, nehráli už v roce 2018 v Pchjongčchangu.

NHL podcast: Olympiáda bez zámořské elity! Co k rozhodnutí vedlo?
Video se připravuje ...

Na turnaji v Pekingu 9. až 20. února tak budu hráči převážně z evropských lig a nižších severoamerických soutěží. O start pod pěti kruhy v českém výběru přijdou například pětinásobný vítěz Zlaté hokejky David Pastrňák z Bostonu, mistr světa z roku 2010 Jakub Voráček z Columbusu či dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Tampou Bay Ondřej Palát . Tuto trojici zástupci Českého hokeje už v září nahlásili jako jisté účastníky ZOH kvůli mediálním aktivitám. Dalo se očekávat, že u hokejových velmocí by většinu olympijského výběru tvořili právě hráči z NHL.

Teď bude všechno jinak. „Olympijský turnaj je svátek pro všechny a hráči, se kterými jsem v zámoří mluvil, se na něj těšili,“ prohlásil generální manažer reprezentace Petr Nedvěd , jeho inspekční cesta  v NHL předčasně skončila. „V každém případě věřím, že i z hráčů evropských klubů sestavíme výborné mužstvo a v Pekingu se s ním popereme o co nejlepší výsledek.“

Zaskočený nebyl ani trenér Filip Pešán, který přes špatné výsledky zůstal ve funkci. „Od začátku sezony jsme museli pracovat i s variantou, že do Pekingu nepojedou. V širší nominaci proto figurují všichni v úvahu připadající hráči z Evropy a s Petrem Nedvědem jsme změně uzpůsobili další program včetně plánu skautingu a cest po evropských soutěžích.“

Vedení NHL se původně s hráčskou asociací NHLPA a mezinárodní federací IIHF  dohodlo na účasti svých hráčů na ZOH 2022 a 2026 letos v září, kvůli rostoucím počtům nakažených ale nakonec hráči ze zámořské ligy v Pekingu nebudou. K dnešku musela liga kvůli koronaviru odložit už 50 zápasů, což byl i jeden z hlavních důvodů, proč se hokejové hvězdy v Číně neobjeví.

"Oceňujeme snahu Mezinárodního olympijského výboru, Mezinárodní hokejové federace i organizačního výboru olympijských her hostit hráče NHL. Okolnosti nám ale znemožnily pokračovat v přípravách. Těšíme se na start na olympiádě v roce 2026," dodal šéf NHL. Další hry se uskuteční v Miláně a Cortině d'Ampezzo.

K neochotě vyslat hokejisty NHL do Pekingu mohly přispět také nedávné zprávy o tom, že případně nakaženým hráčům bude v Číně hrozit až pětitýdenní karanténa.

NHL měla právo bez hrozby sankcí odříct účast svých hráčů na ZOH do 10. ledna.

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 28. 1. 2022
13:46
28. 1. 2022
Svět

Trojnásobný olympijský medailista ve snowboardingu Žan Košir měl po příletu do dějiště her v Pekingu pozitivní test na koronavirus. Slovinský reprezentant je v izolaci na hotelu, kde mu bude umožněno i trénovat. Pozitivní test měl také jeden z členů realizačního týmu. Podle agentury AP je Košir bez příznaků. Sedmatřicetiletý snowboardista, který má na kontě také stříbro z paralelního obřího slalomu na mistrovství světa, měl být při pátečním slavnostním zahájení her vlajkonošem slovinské výpravy.

Slovinský snowboardista Žan Košír s bronzem na olympiádě v Pchjongčchangu
Zprávy ze dne 28. 1. 2022
11:21
28. 1. 2022
Svět

Každý den budou muset olympionici na Hrách v Pekingu na testy proti koronaviru. Ale budou se moct spolehnout na jejich výsledky? Michael Hölz, šéf německého snowboardingového svazu, tomu nevěří. „Pochybuju, že na soutěžích v Číně uvidíme fair play,“ řekl Hölz ve svazovém podcastu. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 26. 1. 2022
16:08
26. 1. 2022
Hokej

Hokejová reprezentace žen neodletí ve čtvrtek na olympijské hry v Pekingu v kompletním složení. Útočnice Natálie Mlýnková měla pozitivní test na koronavirus a je v karanténě. Vedení národního týmu ale věří, že hráčka do Číny odcestuje později a do turnaje zasáhne. Kvůli nemoci covid-19 musel být předčasně ukončen i kemp náhradnic v Litoměřicích, s týmem proto nyní neodcestuje ani žádná z rezervních hráček.

Zprávy ze dne 26. 1. 2022
15:54
26. 1. 2022
Fotbal

Vedení Premier League se po schůzce se zástupci klubů rozhodlo pozměnit pravidla odkládání zápasů z důvodu koronavirové nákazy. Tým, který bude v Anglii žádat o přesunutí utkání nejvyšší soutěže na jiný termín, bude muset mít v kádru minimálně čtyři pozitivní testy. 

Zprávy ze dne 26. 1. 2022
15:50
26. 1. 2022
Svět

Bývalý kouč Werderu Brémy Markus Anfang, který se pokusil zfalšovat potvrzení o očkování proti koronaviru, nesmí do konce sezony působit ve fotbale, v podmínce bude rok. Německý fotbalový svaz mu navíc uložil pokutu 20 tisíc eur (asi 490 tisíc korun). Jeho bývalý asistent Florian Junge byl suspendován na deset měsíců a musí zaplatit tři tisíce eur (70 tisíc korun).

Zprávy ze dne 25. 1. 2022
19:06
25. 1. 2022
Hokej

Úřadující vítěz Stanleyova poháru Tampa Bay bude v NHL nějaký čas postrádat hvězdného útočníka Nikitu Kučerova. Osmadvacetiletý ruský hokejista byl zařazen na takzvaný covidový protokol. Kučerov se přitom teprve nedávno vrátil do hry po zranění v dolní části těla, které ho připravilo o 32 zápasů. V probíhajícím ročníku dosud nastoupil k 11 zápasům a zaznamenal pět branek a 12 přihrávek.

Zprávy ze dne 25. 1. 2022
14:37
25. 1. 2022
Česko

Biatlonista Adam Václavík měl po příjezdu ze Světového poháru v Anterselvě pozitivní test na koronavirus. Čtvrteční odlet s většinou české výpravy na zimní olympijské hry do Pekingu nestihne. Informoval o tom biatlonový svaz.

Zprávy ze dne 25. 1. 2022
13:51
25. 1. 2022
Svět

Někdejší medailista z mistrovství světa v krasobruslení Michail Koljada nebude závodit na olympijských hrách v Pekingu. Účast mu znemožnil pozitivní test na koronavirus. Ve tříčlenné ruské sestavě ho nahradí Jevgenij Semeněnko, pátý muž nedávného mistrovství Evropy.

Zprávy ze dne 25. 1. 2022
12:53
25. 1. 2022
SK Slavia Praha

Fanoušci Slavie se nedostanou na první zápas úvodního kola vyřazovací fáze fotbalové Konferenční ligy na stadionu Fenerbahce Istanbul (17. února). Podle pražského klubu v Turecku kvůli pandemii covidu-19 platí na všechna utkání zákaz vstupu pro hostující příznivce.

Slavia vzhledem k vysokému počtu nakažených nepředpokládá, že by se aktuální opatření v Turecku ještě do začátku vzájemného duelu změnila. Čeští mistři tak na svém webu vyzvali fanoušky, aby do Istanbulu na zápas necestovali. Odveta v Edenu je na programu ve čtvrtek 24. února.

Zprávy ze dne 24. 1. 2022
21:11
24. 1. 2022
Svět

V 51 letech zemřel olympijský vítěz a bývalý mistr světa v gymnastice Maďar Szilveszter Csollány. Podlehl nemoci COVID-19, s nímž byl několik týdnů hospitalizován ve vážném stavu. Csollány vybojoval olympijské zlato na kruzích v Sydney 2000, o čtyři roky dříve v Atlantě byl druhý. Ve stejné disciplíně se stal mistrem světa v roce 2002 doma v Debrecínu. Na kruzích získal také pětkrát světové stříbro. V poslední době vystupoval proti vakcinaci, ale nakonec se podle bulvárního listu Blikk proti covidu-19 nechal očkovat jednodávkovou vakcínou Janssen, protože coby trenér gymnastického klubu v Rakousku byl v kontaktu s dětmi. Očkování však přišlo zřejmě už pozdě a nestihl si vytvořit dostatek protilátek.

 

Maďarský gymnasta Szilveszter Csollány v roce 2002
Zprávy ze dne 24. 1. 2022
16:24
24. 1. 2022
Svět

MS v plaveckých sportech se v květnu v Japonsku pravděpodobně neuskuteční. Kvůli koronaviru bude odloženo na rok 2023, tvrdí šéf ruské federace.

Zprávy ze dne 24. 1. 2022
15:40
24. 1. 2022
Česko

Basketbalisté Nymburka se kvůli výskytu koronaviru v kádru ocitli v karanténě. Mistrovský celek proto musel odložit vstup do nadstavbové části NBL, kterou měl odstartovat ve středu utkáním v Kolíně. Potíže má také Děčín, který odložil středeční čtvrtfinále Českého poháru s Opavou.

Zprávy ze dne 24. 1. 2022
13:09
24. 1. 2022
Česko

Pořadatelé zimních olympijských her v Pekingu zmírnili požadavky na citlivost testů na koronavirus, které budou muset pravidelně podstupovat všichni účastníci. Hranici pro pozitivitu snížili ze 40 cyklů množení viru na pětatřicet. Český olympijský výbor (ČOV) pro testování před odletem zůstane u přísnějšího nastavení na 42 cyklů, které odhalí i zbytky viru.

Zprávy ze dne 24. 1. 2022
12:31
24. 1. 2022
Česko

Středeční duel Evropské ligy basketbalistek mezi USK a Rigou se kvůli případu koronaviru v lotyšském celku neuskuteční. O náhradním termínu se jedná.

Zprávy ze dne 24. 1. 2022
13:20
24. 1. 2022
Svět

Tenistka Alison Van Uytvancková měla po vyřazení na Australian Open pozitivní test na koronavirus. Pětapadesátá hráčka světového žebříčku tak nemohla odletět domů do Belgie a zůstala v izolaci v Melbourne. Van Uytvancková vypadla ve středu v druhém kole dvouhry s Číňankou Wang Čchiang. Den poté ještě absolvovala čtyřhru po boku Dánky Clary Tausonové, jež v sobotu vypadla v singlu s Američankou Danielle Collinsovou. Tu čeká v pondělí osmifinále s Belgičankou Elise Mertensovou a podle agentury Reuters není jasné, jaká koronavirová pravidla se na Collinsovou budou vztahovat.

Vstoupit do diskuse
0
Play off
Články odjinud


Články odjinud