Martin Hašek
28. ledna 2022 • 17:18

Let do Pekingu: testy vyšly lépe než v Tokiu, v ohrožení jeden hokejista

Autor: Martin Hašek, apr
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tentokrát žádná covidová katastrofa! Členové hlavní části české výpravy měli po pátečním příletu na olympiádu vesměs negativní testy. S jednou výjimkou, u nejmenovaného hokejisty, který nedávno nemoc prodělal, se objevily hraniční hodnoty. Nyní ho čeká potvrzující testování.



Všechno šlo hladce. Olympijský speciál se 139 členy českého týmu, včetně 69 sportovců, přistál v Pekingu v pátek v poledne tamního času a ani obávané procedury na letišti netrvaly příliš dlouho. 138 testů na koronavirus bylo po příletu negativních. Jediný problém se objevil u hráče hokejového mužstva.

„Pouze jeden test s hraničními hodnotami CT cyklu podle pravidel pořadatelů zimních olympijských her je podle mě důsledkem nedávno prodělaného onemocnění covid-19 u daného sportovce a nepředpokládám, že by byl infekční,“ uvedla hygienička a epidemioložka Jarmila Rážová a členka expertního týmu Lékařské komise ČOV, na stránkách Českého olympijského výboru.

Do Pekingu odletěla ve čtvrtek jen malá část hokejového mužstva, včetně sedmi hráčů. Jsou jimi obránci Jakub Jeřábek, David Sklenička, Lukáš Klok, Libor Šulák a Ronald Knot a útočníci Tomáš Hyka a Radan Lenc.

Může jít o podobný případ, který na loňských olympijských hrách v Tokiu potkal basketbalistu Blakea Schilba, který měl pozitivní test po úvodním zápase s Íránem a čas do dalšího mače s Francií strávil v karanténě. Pak ale v turnaji pokračoval.

Dotčený hokejista COVID nedávno prodělal, do Pekingu nicméně cestoval s požadovanými pěti negativními PCR testy v pěti dnech. Zatím je v karanténě na svém pokoji v olympijské vesnici a čeká ho další testování. Všichni ostatní členové výpravy jsou bez problémů.

„Jsem velmi ráda, že sportovci i členové doprovodu doletěli do místa konání zimních olympijských her v pořádku a jejich popříletové testy jsou negativní. Opatření před letem i v letadle byla přísně nastavená a zjevně zafungovala,“ pochvalovala si Rážová.

Olympionici odlétali komerčním speciálem ve čtvrtek večer z ruzyňského letiště, kde měli pro sebe vyčleněnou část terminálu 1.

„Během letu bylo trochu zvláštní, že Eliška seděla vedle mě, ale jídlo jsem dostal já a ona ho neměla. Ale pak mi došlo, že to je proto, aby člověk, který sedí vedle, měl nasazenou masku,“ vysvětloval krasobruslař Michal Březina, který měl sedadlo vedle své sestry.

Po příletu do Pekingu trvaly nutné procedury na letišti zhruba hodinu a půl, kolem třetí hodiny vyjížděly první autobusy směrem k olympijským vesnicím. Až jako poslední vyrážela z letiště skupina do horské vesnice, kam cesta autobusem trvala zhruba tři hodiny.

„Po příletu jsme museli na test, výtěr z krku, z nosu, procházeli jsme všemi procedurami, jako je akreditace a další. Čekání na vyložení věcí a autobus trvalo déle, seděli jsme na letišti zhruba hodinu a půl. A pak už to bylo rychlé. I Martin Doktor říkal, že jsme přijeli v rekordním čase,“ líčil Březina.

V olympijské vesnici si všichni první jídlo mohli dát až poté, co dostaly výsledky svých testů z letiště v Pekingu.

„Všechno je v budovách, jídelna má dvě patra, výběr jídla je perfektní. Všechno mi chutnalo. Sice je to trochu zvláštní tím, že každý máme svůj box, místa jsou oddělená plexisklem, ale jídelna je super,“ pochvaloval si Březina. „Celá vesnice mi připomíná Vancouver 2010. Pak jsme se ještě byli projít ve Village Plaza. Většina obchodů byla ještě zadělaná a my jsme přišli, když už bylo zavřeno, ale všechno tam nachystané za vitrínami vypadalo moc pěkně.“

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 20. 2. 2022
16:28
20. 2. 2022
Martina Sáblíková

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: „Zakončení se sportovci je vždy krásné, ale já upřímně mám radši zahájení. Když vidím, jak zhasíná oheň, tak končí čtyřletá etapa a mně to přijde hrozně smutné,“ řekla česká vlajkonoška Martina Sáblíková. Přiznala, že před začátkem her měla strach, jak bude olympiáda v Číně vypadat. „A myslím si, že jsem nebyla jediná. Ale myslím, že to bylo zvládnuté na jedničku,“ uvedla čtyřiatřicetiletá rychlobruslařka a pochválila vedení české výpravy za servis pro sportovce.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:52
20. 2. 2022
 

Osmou držitelkou Ceny Věry Čáslavské za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí je bývalá mistryně světa v trojskoku Šárka Kašpárková.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:38
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Podívejte se na sestřih z krásného loučení s olympiádou!

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:34
20. 2. 2022
 

Jen dvě medaile z Pekingu místo sedmi z Pchjongčchangu. Podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala ale problém českého sportu není v počtu medailí, nýbrž v nefunkčním systému českého sportu. „Myslíme si, že to vždycky nějak utáhneme,“ říká Kejval. Rozhovor čte zde: Za čtyři roky se nezměnilo nic, hokejisti se scházeli jak švábi na pivo

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:20
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Olympijský oheň zhasl, nad Ptačím hnízdem se takhle rozzářil ohňostroj i nápisy Jeden svět, Jedna rodina...

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud