17. února 2018 • 06:40

Ledecká po fenomenálním zlatu: Myslela jsem, že jsem minula branku

Autor: jab, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zlatá sobota. Zlatá Ester. Díky za to! Dvaadvacetiletá lyžařská obojživelnice Ester Ledecká se v Pchjongčchangu postarala o největší úspěch v historii českého sjezdového lyžování, když v brzkých ranních hodinách SEČ ovládla superobří slalom. Fantazie, tohle nikdo nečekal! Ledecká vyhrála o jednu setinu sekundy před obhájkyní zlata ze Soči Rakušankou Annou Veithovou a v cíli olympijského závodu nevěřila svým očím. Stejně tak svým očím nevěřil celý lyžařský svět...



Ledecká totiž v superobřím slalomu dosud absolvovala jen devět závodů Světového poháru a jejím nejlepším výsledkem je 19. místo. V olympijském závodě, který začal kvůli silnému větru s hodinovým zpožděním, vedla od druhého mezičasu, na němž měla oproti Veithové k dobru 18 setin. Postupně se její náskok zmenšoval, ale první místo už neopustila.

Hluboko v poli poražených za Ledeckou skončila třeba i hvězdná Lindsay Vonnová a další favoritky.

"To snad není možné! Když jsem projela cílem a viděla to, říkala jsem si, že to musí být nějaká chyba. Změní ten čas ještě? Nebo jsem minula branku?" líčila s úžasem Ledecká, která dlouho jen nevěřícně zírala na výsledkovou tabuli.

Dvaadvacetiletá rodačka z Prahy se tak postarala o největší úspěch v historii českého sjezdového lyžování. Na olympijských hrách dosud získaly bronzové medaile Olga Charvátová Křížová ve sjezdu v Sarajevu 1984 a Šárka Strachová ve slalomu ve Vancouveru 2010.

V Pchjongčchangu se Ledecká zapsala do historie už tím, že jako první v historii absolvovala na olympijských hrách závody na lyžích i na snowboardu. Na něm bude coby mistryně světa hlavní favoritkou paralelního obřího slalomu.

"Snila jsem o tom, že budu moct kombinovat tyhle dva sporty, to byl v téhle sezoně můj velký cíl. Teď se musím přeorientovat zase na snowboard, čeká mě kvalifikace," uvedla Ledecká.

Ve snowboardingu bude usilovat o olympijskou medaili přesně za týden. Ve čtvrtek ji čeká kvalifikace. Před čtyřmi lety v Soči byla šestá v paralelním slalomu, který už se na hrách nejede, a sedmá v paralelním obřím slalomu.

Gratulace, Ester! Česká lyžařka je v Koreji jedničkou na Super-G
Gratulace, Ester! Česká lyžařka je v Koreji jedničkou na Super-G

Janek Ledecký: Ester chce ukázat, že lyže a snowboard jde dělat současně
Video se připravuje ...

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud