9. března 2016 • 14:24

Medaile těsně proklouzla! Vítková byla čtvrtá, Soukalová pátá

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Medaile na mistrovství světa českým biatlonistkám opět unikla. V individuálním vytrvalostním závodě na 15 kilometrů skončila Veronika Vítková s jednou střeleckou chybou čtvrtá, Gabriela Soukalová, která si připsala dvě trestné minuty, doběhla pátá. Zvítězila Francouzka Marie Dorinová Habertová o 12 vteřin před krajankou Anais Bescondovou. Bronz urvala skvělým běžeckým výkonem v posledním kole Laura Dahlmeierová z Německa – v cíli byla rychlejší o devět vteřin před Vítkovou, Soukalová zaostala o dalších deset vteřin.



Dorinová Habertová chybovala jednou a o 12,2 sekundy porazila krajanku Anais Bescondovou. Francie získala v šestém závodě na MS čtvrtý titul, Dorinová Habertová čtvrtou medaili. Bronz patří dvakrát nepřesné Němce Lauře Dahlmeierové, za kterou Vítková zaostala o devět sekund. Soukalová byla o dalších deset sekund pomalejší.

"V posledním kole jsem měla informace, že se dá o medaili bojovat, bohužel těch sil už moc nebylo. O kousek to uteklo, chybělo pár sekund," litovala Vítková. "Na druhou stranu jsem ráda, že jsem se nějak trefila a byl to jeden z mých lepších výsledků na čtyřpoložkovém závodu. Ale jako po každém nenulovém závodu, škoda té jedné rány," řekla Vítková, pro kterou je čtvrté místo nejlepším individuálním výsledkem na MS v kariéře.

Vedoucí žena Světového poháru Soukalová chybovala hned v první ležce a podruhé terč nesložila na poslední stojce. "Bylo tam moc chyb. Jak jsem sbírala štěstí po celou sezonu, tak tady se to zatím moc nevydařilo," řekla Soukalová, jejímž maximem v Oslu zůstalo čtvrté místo ze sprintu a česká výprava je stále bez medaile.

Gabriela Soukalová dala do finiše vytrvalostního závodu vše, na medaili to ale nestačilo
Gabriela Soukalová dala do finiše vytrvalostního závodu vše, na medaili to ale nestačilo

"Nejvíc mě mrzí tak první položka, protože od té se odvíjí celý závod. A když už jsem věděla, že mám vybráno, tak jsem se to snažila křečovitě držet pak na těch dalších položkách," uvedla Soukalová, jejíž náskok v čele hodnocení SP na druhou Dorinovou Habertovou se zmenšil o dalších dvacet bodů na 86. Francouzka na MS ukrojila z manka už 49 bodů. "Když jsem dala tu druhou chybu, tak už jsem věděla, že to na přední pozice nebude stačit," prohlásila Soukalová.

Vítková udělala jedinou chybu při druhé zastávce na střelnici. "Vím o ní, byla to vytažená rána na dvanáct hodin. Bohužel, stalo se," řekla Vítková. Ostatních devatenáct terčů trefila, ale měla o horší běžecký čas.

Soukalová udělala chybu hned při první ležce, v které nesložila třetí terč. "Možná si k tomu špatně zalehla," řekl trenér žen Zdeněk Vítek. "Pak jsem si uvědomovala, že pokud chci útočit, tak je to třeba vybílit," přiznala Soukalová, že se dostala pod tlak.

Druhou i třetí položku zvládla, ale při závěrečné stojce druhý terč nespadl. "Snažila jsem se zkoncentrovat, ale asi už to byla velká únava," řekla Soukalová.

Třetí Češka na startu Lucie Charvátová začala nulou, ale pak přidala po jedné chybě při druhé a třetí položce, na závěrečné měla dvě a skončila v páté desítce.

Mistrovství světa v biatlonu v Oslu:

Ženy - vytrvalostní závod (15 km):

1. Dorinová Habertová 44:02,8 (1 trest. minuta), 2. Bescondová (obě Fr.) -12,2 (1), 3. Dahlmeierová (Něm.) -1:17,8 (2), 4. Vítková -1:26,8 (1), 5. Soukalová (obě ČR) -1:36,8 (2), 6. Hildebrandová (Něm.) -1:37,7 (1), 7. Guziková (Pol.) -1:39,4 (1), 8. Wiererová (It.) -1:43,3 (2), 9. Varvynecová (Ukr.) -1:56,3 (1), 10. Runggaldierová (It.) -1:57,5 (1), ...45. Charvátová (ČR) -4:44,5 (4).

Průběžné pořadí SP (po 22 z 26 závodů):

1. Soukalová 996 b., 2. Dorinová Habertová 910, 3. Wiererová 868, 4. Mäkäräinenová (Fin.) 737, 5. Hildebrandová 708, 6. Dahlmeierová 702, 7. Vítková 665, ...24. Puskarčíková 292, 30. Charvátová 213, 77. Landová 22, 90. J. Jislová (všechny ČR) 7.

Vše o MS v biatlonu čtěte ZDE »

Virtuoska Soukalová: Podívejte, jak vystřihla Smetanovu Vltavu
Video se připravuje ...

Vyhlídka, wellness i soupeři. Podívejte se do hotelu biatlonistů
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud